tromaktiko: Έγκριση τεχνικής μελέτης χώρου απόθεσης επικινδύνων αποβλήτων Κοκκινόλακκα

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Έγκριση τεχνικής μελέτης χώρου απόθεσης επικινδύνων αποβλήτων Κοκκινόλακκα



Τεχνική αδειοδότηση του χώρου απόθεσης που η Ελληνικός Χρυσός είχε πιαστεί να κατασκευάζει παράνομα – Τεράστιο πρόβλημα για την εταιρεία η απόθεση των αποβλήτων της Ολυμπιάδας...

Έγκριση Προσαρτήματος 4: «ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟΘΕΣΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΚΚΑ» της Τεχνικής Μελέτης του υποέργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας» του έργου «Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας» της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ. στο Δ. Αριστοτέλη, Π.Ε. Χαλκιδικής

Πρόκειται για το νέο ΧΥΤΕΑ (Χώρο Υγειοονομικής Ταφής ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ Αποβλήτων) που θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου για να δεχθεί όλα τα απόβλητα από τα εργοστάσια εμπλουτισμού Ολυμπιάδας και Στρατωνίου (Μαντέμ Λάκκου) και τη μονάδα μεταλλουργίας flash smelting αν ποτέ κατασκευαστεί. Ο χώρος απόθεσης θα έχει χωρητικότητα 10,5 εκατ. κ.μ. αποβλήτων (περίπου 20 εκατ. τόνους), έκταση περίπου 700 στρέμματα και θα μετατρέψει σε τοξικό τέλμα τη ανώτερο κομμάτι του ρέματος Κοκκινόλακκα, μεταξύ Στρατονίκης και Στρατωνίου. Το έργο αυτό είχε ήδη αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά μαζί με το σύνολο της «επένδυσης» της Ελληνικός Χρυσός με την ΚΥΑ 201745/2011, κατά συνέπεια η τεχνική αδειοδότηση ήταν αναμενόμενη. Όπως φαίνεται και στο χάρτη «Γενική Διάταξη Έργων Μ. Λάκκου» από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Ελληνικός Χρυσός, ο νέος χώρος απόθεσης που σημειώνεται με κόκκινα βέλη θα είναι πολύ μεγαλύτερος σε έκταση από τον οικισμό του Στρατωνίου και θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τα πρώτα σπίτια του. Δύο χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Ας σημειωθεί επίσης ότι ακριβώς δίπλα από το μελλοντικό χώρο απόθεσης περνάει το ενεργό σεισμικό ρήγμα Στρατωνίου-Βαρβάρας που έχει δώσει σεισμούς της τάξης των 7-7,2 Richter. Ο χάρτης κάτω είναι από το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Χ «Σεισμοτεκτονική Μελέτη» της ΜΠΕ της Ελληνικός Χρυσός.

Όμως ας κοιμούνται ήσυχοι οι κάτοικοι του Στρατωνίου, η Εldorado Gold εγγυάται ότι τόσο οι ίδιοι όσο και ο τόπος τους θα είναι απολύτως ασφαλείς με τα επικίνδυνα απόβλητα πάνω από τα κεφάλια τους. Κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια τους… Δείτε τη φωτογραφία. Το παραθαλάσσιο χωριό στο βάθος είναι το τυχερό Στρατώνι.

Η εταιρεία δεν περίμενε την έγκριση και ξεκίνησε την κατασκευή παράνομα

Στις 4-12-2013 η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος (ΕΜΒΕ), κατόπιν σχετικών εγγράφων της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών/Τμήμα Α” του ΥΠΕΚΑ (εδώ), διέταξε την Ελληνικός Χρυσός να διακόψει τις εργασίες που παράνομα εκτελούσε στην περιοχή του Κοκκινόλακκα (εδώ). Είχε προηγηθεί αυτοψία της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στις 22 και 23 Οκτωβρίου, όπου διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία είχε ξεκινήσει την κατασκευή του χώρου απόθεσης πριν λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις (εδώ). Και μάλιστα όχι με τη χρονική ακολουθία που προβλέπεται στην Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΚΥΑ 201745/2011) αλλά αυθαίρετα, από εκεί που τη βόλευε. Δηλαδή από τη μέση. Χωρίς να κατασκευάσει τα δυο φράγματα, ανάντι και κατάντι, τις οδούς πρόσβασης, τα περιμετρικά κανάλια και τη στεγάνωση ολόκληρου του χώρου απόθεσης, χωρίς δηλαδή να τηρήσει καμμία από τις προϋποθέσεις που θα εξασφάλιζαν την ασφαλή απόθεση των επικινδύνων αποβλήτων της. Με χαρακτηριστική ασυδοσία, πλήρη περιφρόνηση για τον τόπο και την απόλυτη βεβαιότητα ότι κανείς δεν θα ελέγξει και καμμία κύρωση δεν θα της επιβληθεί. Σχετικό Δελτίο Τύπου εξέδωσε στις 19-12-2013 το Συντονιστικό Συλλόγων και Φορέων Σταγείρων-Ακάνθου και το δημοσιεύσαμε και εμείς.

Σύμφωνα με τη θρασύτατη δήλωση του υπευθύνου της εταιρείας στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος «η έναρξη αποθέσεων αποβλήτων του υποέργου Ολυμπιάδας θα ξεκινούσε από τις αρχές Νοεμβρίου 2013″. Δηλαδή μέσα σε λίγες μόνο μέρες από την επίσκεψη των Επιθεωρητών αυτός ο μισός, λειψός, παράνομος, επικίνδυνος χώρος απόθεσης θα άρχιζε να γεμίζει με απόβλητα!

Ο λόγος της βιασύνης;
Πού πηγαίνουν σήμερα τα απόβλητα της Ολυμπιάδας;

Ο λόγος της βιασύνης είναι ότι η Ελληνικός Χρυσός ήδη, εδώ και πάνω από ένα χρόνο παράγει μη αδρανή απόβλητα από την Ολυμπιάδα και δεν έχει πού να τα πάει. Το καλοκαίρι του 2012 η εταιρεία έθεσε ξανά σε λειτουργία το εργοστάσιο εμπλουτισμού Ολυμπιάδας, στο οποίο επεξεργάζεται τα παλαιά τέλματα (απόβλητα) του μεταλλείου Ολυμπιάδας για την απόληψη του χρυσού και του αργύρου που περιέχουν. Όπως έχουμε καταγγείλει επανειλημμένως (δείτε εδώ), ο χρυσός και ο άργυρος εξάγονται στην Κίνα με τη μορφή συμπυκνώματος σαν φτηνή πρώτη ύλη, χωρίς το Ελληνικό Δημόσιο να εισπράττει τους αναλογούντες φόρους από τα περιεχόμενα πολύτιμα μέταλλα. Από την επεξεργασία των παλαιών αποβλήτων παράγονται επίσης περίπου 2.300 τόνοι νέων αποβλήτων την ημέρα που δεν είναι αδρανή. Περιέχουν αρσενικό, αντιμόνιο και θειϊκά σε περιεκτικότητες που υπερβαίνουν τα όρια αποδοχής σε ΧΥΤΑ αδρανών (Τεχνική Έκθεση ΕΜΠ/2005, πιν. 17 σελ.23) και σύμφωνα με την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων πρέπει να οδηγηθούν για απόθεση στο νέο Χώρο Απόθεσης Επικινδύνων Αποβλήτων του Κοκκινόλακκα. Αυτός ο χώρος ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Αδειοδοτημένη εναλλακτική λύση επίσης δεν υπάρχει.

Εδώ και πάνω από ένα χρόνο η Ελληνικός Χρυσός παράνομα αποθέτει απόβλητα που δεν είναι αδρανή σε χώρους που ούτε αδειοδοτημένοι είναι ούτε κατάλληλοι γι’αυτό το σκοπό. Τον περασμένο Μάιο είχαμε δημοσιεύσει ένα βίντεο από την Ολυμπιάδα, που έδειχνε πανικόβλητους εργαζόμενους της εταιρείας, χωρίς μάσκες και προστατευτικό εξοπλισμό, να καταβρέχουν με τη μάνικα τα απόβλητα που είχαν αποτεθεί παράνομα πάνω στο λεγόμενο «φιρέ», τον σωρό στείρων του μεταλλείου που είχε απομείνει εκεί από την εποχή του Μποδοσάκη. Εκείνη τη μέρα φυσούσε και η τοξική σκόνη από το «φιρέ» και την λίμνη τελμάτων είχε πνίξει την Ολυμπιάδα και την ευρύτερη περιοχή, ξεσηκώνοντας τους κατοίκους κατά της εταιρείας. Η σχετική ανάρτηση είναι αυτή: Ολυμπιάδα 23-5-2013: Σκόνη, παρανομίες κι ερωτηματικά.

Όταν δεν μπορούσε πλέον να τα αποθέτει στο «φιρέ», η Ελληνικός Χρυσός ξεκίνησε να μεταφέρει τα απόβλητα της Ολυμπιάδας στην περιοχή Κοκκινόλακκα- Μαντέμ Λάκκου και να τα παρατάει εκεί. Χωρίς άδειες, χωρίς προδιαγραφές, χωρίς όρους ασφαλείας. Υπολογίζουμε ότι από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, περίπου 400.000 τόνοι αποβλήτων έχουν μεταφερθεί στην περιοχή όπου ΘΑ κατασκευαστεί ο νέος ΧΥΤΕΑ και άλλοι 2.300 τόνοι προστίθενται καθημερινά. Ομως οι υπεύθυνοι της εταιρείας παρέλειψαν να τους δείξουν στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος που επισκέφθηκαν την περιοχή τον Οκτώβριο, για να εκτιμήσουν τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις.

Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση έγκρισης Τεχνικής Μελέτης του Χώρου Απόθεσης Αποβλήτων Κοκκινόλακα, η εταιρεία δεν θα είναι σε θέση να αποθέσει εκεί καμμία ποσότητα αποβλήτων πριν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, δηλαδή όχι σε λίγες μέρες αλλά ίσως ούτε σε δυο χρόνια. Η Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών, απαριθμεί μια σειρά αδειών με τις οποίες οφείλει ακόμα να εφοδιαστεί η εκμεταλλεύτρια εταιρεία και ειδικά:

Για τη διαχείριση των εξορυκτικών αποβλήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ΚΥΑ 39624/2009 (σ.σ. στα οποία ανήκουν τα απόβλητα της Ολυμπιάδας), να εφοδιαστεί, ως φορέας διαχείρισης Εγκατάστασης Εξορυκτικών Αποβλήτων Κατηγορίας Α, με την άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, τη σύμφωνη με τις διατάξεις της κείμενης μεταλλευτικής νομοθεσίας, από την αδειοδοτούσα αρχή, η οποία εν προκειμένω είναι η Γενική Διεύθυνση Φυσικού Πλούτου του Υπουργείου Π.Ε.Κ.Α.. Πριν από τη χορήγηση της ανωτέρω άδειας, θα διενεργηθεί από την αδειοδοτούσα αρχή, μακροσκοπικός τεχνικός έλεγχος της εγκατάστασης αποβλήτων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η κατασκευή της πληροί τις απαιτήσεις του σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων. Προς τούτο, η εκμεταλλεύτρια εταιρεία να ενημερώσει εγγράφως την αρμόδια αρχή για την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου.

Και ξαναρωτάμε:

Προς τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και την Επιθεώρηση Μεταλλείων Β.Ελλάδας; Ποιες είναι οι κυρώσεις και τα πρόστιμα που θα επιβληθούν στην Ελληνικός Χρυσός για τις διαπιστωθείσες παρανομίες που καταγράφονται στα έγγραφα που προαναφέρθηκαν;

Πού αποτίθενται από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι σήμερα τα μη αδρανή απόβλητα της Ολυμπιάδας; Μήπως πρέπει να το ελέγξουν και αυτό οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και η Επιθεώρηση Μεταλλείων Β.Ελλάδας;

Πού θα αποτίθενται μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου χώρου απόθεσης;

Ποιος θα ελέγχει την εταιρεία που έχει αποδείξει ότι δε δίνει δεκάρα ούτε για τη νομιμότητα, ούτε για το περιβάλλον, ούτε για την υγεία κατοίκων και εργαζομένων;

Πόσους δασμούς και φόρους θα εισπράξει συνολικά το Δημόσιο από την εξαγωγή 339.810 τόνων συμπυκνώματος της Ολυμπιάδας, με περιεκτικότητα ανά τόνο 20,65 γρ χρυσού και 130,88 γρ αργύρου;



     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!