μέθοδο που θα υιοθετηθεί στον υπολογισμό των κεφαλαίων.
Η BlackRock έχει καταθέσει από τις 6 Δεκεμβρίου τα ευρήματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) για τις αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού χαρτοφυλακίου της τριετίας 2014-16. Η μελέτη προβλέπει τις ζημίες ανά τράπεζα, με το βασικό και το δυσμενές σενάριο για την εξέλιξη της οικονομίας και βασικών δεικτών (εκτιμήσεις για ανεργία και τιμές ακινήτων).
Με βάση τα ευρήματα της BlackRock II, η ΤτΕ θα υπολογίσει τις -τυχόν- πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες ανά τράπεζα, προσμετρώντας, όμως, τους υφιστάμενους κεφαλαιακούς δείκτες, το απόθεμα των προβλέψεων, τις στρατηγικές διαχείρισης των προβληματικών δανείων και τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου (οργανική κερδοφορία, συνέργειες, δρομολογημένες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων).
Όπως έγραψε το Euro2day, υπάρχουν ακόμη κρίσιμα ανοικτά ζητήματα για τον υπολογισμό των τελικών κεφαλαιακών αναγκών.
Το σημαντικότερο εξ αυτών είναι αν o ελάχιστος απαιτούμενος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα διατηρηθεί στο 9% (EBA Core Tier I 9%) ή αν θα προσαρμοσθεί στα όρια που θα ισχύσουν για όλα τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα στα προσεχή stress tests.
Οι εγχώριες τράπεζες ζητούν να εξομοιωθεί ο ελάχιστος EBA Core Tier I, για το βασικό σενάριο, στα επίπεδα του 8%, που ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Στηρίζουν, δε, τα επιχειρήματά τους στην καλή πορεία προσαρμογής τους στα κριτήρια της ΕΚΤ (μείωση του δανεισμού από το ευρωσύστημα σε ποσοστό χαμηλότερο του 15% του συνολικού ενεργητικού) αλλά και στο γεγονός ότι δεν κατέχουν, πλέον, ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι την ώρα που το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής εξελίσσεται καλύτερα του αναμενομένου και η οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσει η υποβοήθηση της ανάπτυξης και όχι η κεφαλαιακή υπερθωράκιση.
Παρ' όλα αυτά, το κλίμα που αναδύεται από τις μέχρι τώρα συζητήσεις δεν αφήνει περιθώρια μεγάλης αισιοδοξίας καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει στη διατήρηση του ελάχιστου Core Tier I στο 9% για το βασικό σενάριο.
Πόσο θα μετρήσουν οι εκτιμήσεις των business plans
Το δεύτερο κρίσιμο θέμα είναι οι παραδοχές με τις οποίες θα ληφθούν υπ' όψιν στον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών τα business plans των τραπεζών. Σε τι ποσοστό, για παράδειγμα, θα συνυπολογισθούν από την ΤτΕ τα προ προβλέψεων κέρδη της τριετίας 2014-16.
Σύμφωνα με τραπεζίτες, η ΕΚΤ πιέζει να υπάρξει μεγαλύτερο discount στα προ προβλέψεων κέρδη από αυτό που συνήθως υιοθετείται με βάση την αρχή της συντηρητικότητας, κάτι που εφόσον περάσει θα οδηγήσει στην αύξηση των τελικών κεφαλαιακών αναγκών.
Υπενθυμίζεται ότι τα business plans της περιόδου 2014-16 προβλέπουν σημαντική αύξηση της προ προβλέψεων κερδοφορίας λόγω της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης, των συνεργειών που προκύπτουν από τις συγχωνεύσεις και της μείωσης των λειτουργικών δαπανών.
Παράγοντες της αγοράς διατυπώνουν την εκτίμηση ότι παρά τις αποκλίσεις που διαπιστώνονται το θέμα θα λήξει συναινετικά, αυξάνοντας κατά τι τις τελικές κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες.
Το θέμα καίει τη Eurobank γιατί θα κρίνει τόσο το ύψος της αύξησης κεφαλαίου στην οποία θα πρέπει να προχωρήσει, όσο και τον χρόνο που θα διενεργηθεί.
Στόχος της διοίκησής της και του ΤΧΣ είναι το εγχείρημα ιδιωτικοποίησης μέσω αύξησης κεφαλαίου να ολοκληρωθεί το αργότερο ως τα μέσα Φεβρουαρίου, ώστε να μη χρειασθεί επικαιροποίηση του ενημερωτικού με στοιχεία της 31ης/12/2013, εξέλιξη που θα καθυστερούσε τη διαδικασία.
euro2day.gr