tromaktiko: Γεωπολιτική αναβάθμιση μέσω της ενέργειας για την Κύπρο

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Γεωπολιτική αναβάθμιση μέσω της ενέργειας για την Κύπρο



Νέα δυναμική δημιουργείται στο σκηνικό, που θα επιτρέπει στη φωνή της μικρής Κύπρου να ακουστεί πιο δυνατά και πιο ξεκάθαρα, είναι η εκτίμηση του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη κατά τον ίδιο «προχωρεί σε προσεκτικά και μελετημένα βήματα, προκειμένου η Κυπριακή Δημοκρατία να αναβαθμιστεί γεωπολιτικά, καθώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αυτόματα, αφού χρειάζεται παραγωγική διαχείριση».

Οι κινήσεις, όπως αναφέρει ο κ. Κασουλίδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», γίνονται σε δύο τομείς:

στη μετατροπή του κυπριακού κράτους σε πιο αποτελεσματικό και εξωστρεφές μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να λειτουργεί αποκλειστικά κυπροκεντρικά.

στην κατάλληλη διαχείριση της ενεργειακής πολιτικής, που είναι και εξωτερική πολιτική.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει πως κάποια σημάδια της γεωπολιτικής αναβάθμισης έχουν αρχίσει να φαίνονται. Τονίζει πως δεν χωρούν λαϊκισμοί, μικροπολιτικές ή επικοινωνιακά τεχνάσματα από κανέναν και διαμηνύει πως η ανάπτυξη της ενεργειακής πολιτικής θα καθορίσει το μέλλον της χώρας μας και των επόμενων γενεών.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, υπογραμμίζει πως η κυπριακή πλευρά δεν ζητά τίποτε περισσότερο από όσα ζητούσε ανέκαθεν: την πλήρη εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Ι. Κασουλίδης υποδεικνύει πως όσο πιο σύντομα η Τουρκία σταματήσει να υποστηρίζει ή να επιτρέπει παράλογες θέσεις, όπως αυτές του Έρογλου, ότι δεν είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και δεν τον δεσμεύουν τα ψηφίσματά του, τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσει η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Οι συνομιλίες, διαμηνύει, θα συνεχίσουν, όταν διαπιστωθεί ότι υπάρχει πραγματική προοπτική για ομαλή και αποτελεσματική διεξαγωγή τους και ότι και οι δύο πλευρές αποσκοπούν στον ίδιο στόχο.

Ο κ. Κασουλίδης προειδοποιεί πως η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι η εξωτερική πολιτική της, η ενεργειακή και η ευρωπαϊκή της προοπτική περνούν μέσα από τη λύση του Κυπριακού.

Για την εξαγγελία για ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, ο Ι. Κασουλίδης αναφέρει ότι η διαδικασία προχωρεί. Μιλά για ειλικρινή προσπάθεια που η επιτυχής κατάληξή της θα αποτελεί κέρδος για την Κυπριακή Δημοκρατία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, για όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, και θα συμβάλει στην εμβάθυνση των σχέσεων ΝΑΤΟ-Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ethnos.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!