tromaktiko: Πρόγραμμα δημιουργίας 440.000 θέσεων έως το 2015

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Πρόγραμμα δημιουργίας 440.000 θέσεων έως το 2015



Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε διετές πρόγραμμα για την ανάσχεση της ανεργίας. Το «πακέτο» των δράσεων που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με... τον υπουργό Γιάννη Βρούτση και σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Απασχόλησης, το οποίο δημιουργήθηκε με πρόταση του αντιπροέδρου Ευάγγ. Βενιζέλου, θα «αναπτυχθεί» σε ποσοστό 80% στον ιδιωτικό τομέα.

Ευκαιρίες κατάρτισης και απασχόλησης σε 440.000 άνεργους (από τους οποίους οι 240.000 θα είναι νέοι ηλικίας έως 24 ετών χωρίς εργασιακή εμπειρία) θα δώσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες -και σταδιακά έως το 2015- στο πλαίσιο διετούς προγράμματος για την ανάσχεση της ανεργίας που προβλέπει την «εμπροσθοβαρή» αξιοποίηση κοινοτικών πόρων ύψους 1,528 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα ανακοίνωσε χθες -κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας- ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, δηλώνοντας ότι «το χτύπημα της ανεργίας είναι ο πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης». «Σταματήσαμε την άνοδό της, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, και τώρα πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα και στο πιο αποφασιστικό: Να αρχίσει να μειώνεται», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται να δώσουμε άμεση ανακούφιση στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στους νέους μέχρις ότου έρθει η ανάκαμψη, η οποία είναι ο μόνος τρόπος για να βρουν δουλειά όλοι οι άνεργοι».

Τό πρόγραμμα
Το «πακέτο» των δράσεων που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τον υπουργό Γιάννη Βρούτση και σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Απασχόλησης, το οποίο δημιουργήθηκε με πρόταση του αντιπροέδρου Ευάγγ. Βενιζέλου, θα «αναπτυχθεί» σε ποσοστό 80% στον ιδιωτικό τομέα (μόνο 20% στο Δημόσιο) σε τρεις άξονες:

1. Αμεσα προγράμματα επιδοτήσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ύψους 782,7 εκατ. ευρώ για την απασχόληση και κατάρτιση 114.000 ανέργων («επιταγή εισόδου» για νέους έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, προσλήψεις ανέργων ηλικίας 30-66 ετών, τοποθέτηση ανέργων, περιλαμβανομένων των μακροχρονίων, σε τοπικό επίπεδο σε συνδυασμό με τα τοπικά σχέδια για την ανάπτυξη περιοχών και κλάδων).

2. Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και απασχόλησης 240.000 νέων ηλικίας έως 24 ετών που δεν εργάζονται πουθενά ή δε φοιτούν σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα («εγγύηση για τη νεολαία») με προϋπολογισμό 388,2 εκατ. ευρώ. Οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία είτε να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία (με πιστοποίηση της κατάρτισης) είτε και να απασχοληθούν, μετά τη λήξη της εκπαίδευσης, σε ιδιωτική επιχείρηση με επιδότηση μεγάλου μέρους του συνολικού μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών.

3. Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας κυρίως στους ΟΤΑ για 90.000 ανέργους από νοικοκυριά που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο μέλος στην οικογένειά τους, με προϋπολογισμό 356,6 εκατ. ευρώ στη διετία. Οι 40.000 θα απορροφηθούν φέτος με κονδύλια του προηγούμενου ΕΣΠΑ και οι υπόλοιποι το 2015 με 200 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ.

Στις παραπάνω δράσεις θα προστεθούν εξειδικευμένα προγράμματα για επαγγέλματα υγείας (για 11.500 άτομα), νέες τεχνολογίες (για 40.000 άτομα) και νέους αγρότες (10.000 άτομα).

Οχι...ασπιρίνες
«Φέρνουμε πιο κοντά τους ανέργους στην προοπτική εργασίας στα πρώτα βήματα που η οικονομία θα ανακάμπτει, όχι απλά την... ασπιρίνη», εξήγησε ο πρωθυπουργός. «Πονάμε και εμείς για τη μάστιγα της ανεργίας, αλλά δεν πρόκειται να τάξουμε πράγματα -όπως γινόταν κάποτε στην Ελλάδα- που δεν μπορούμε να τα κάνουμε», κατέληξε στέλνοντας (ενόψει των ευρωεκλογών) και ένα μήνυμα σε όσους καταφεύγουν σε εύκολες υποσχέσεις και στον λαϊκισμό.

Το χρονοδιάγραμμα για τα έξι νέα μέτρα

1. Μέσα στους επόμενους μήνες προκηρύσσονται τα πρώτα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης για 114.000 ανέργους.

2. Στη Βουλή κατατίθεται τροπολογία που δίνει δυνατότητα συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ με 40 έτη ασφάλισης σε ηλικία 62 ετών.

3. Παρατείνεται για ένα χρόνο η «κάλυψη» για παροχές υγείας ανέργων.

4. Εως τις 30 Απριλίου παρατείνεται η καταβολή προνοιακών επιδομάτων σε όσους δεν έχουν εξεταστεί από ΚΕΠΑ.

5. Τον ερχόμενο Μάιο καταργείται η θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας.

6. Από τον Νοέμβριο του 2014 και έως τα μέσα του 2015 οι συντάξεις θα εκδίδονται με ένα κλικ στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
e-go.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!