tromaktiko: Δυσαρέσκεια και κινητοποιήσεις φέρνει το μέτρο του ενός ευρώ ανά συνταγή

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Δυσαρέσκεια και κινητοποιήσεις φέρνει το μέτρο του ενός ευρώ ανά συνταγή



Σε εφαρμογή τέθηκε απο χτες με ποικίλες αντιδράσεις το μέτρο του ενός ευρώ ανά συνταγή που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν στο εξής οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να... προμηθευτούν τα φάρμακά τους.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, από το μέτρο εξαιρούνται μόνον οι χρονίως πάσχοντες που αναγκάζονται να εκτελούν συνταγές ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ υπενθυμίζεται ότι η κάθε συνταγή μπορεί να συμπεριλαμβάνει μέχρι και τρία φάρμακα συνταγογραφημένα από τον αρμόδιο γιατρό.

Η εφαρμογή του μέτρου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών, αλλά και του Ιατρικού Συλλόγου καθώς είναι αυτοί που θα εισπράττουν για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ το ένα ευρώ. «Διαφωνούμε ριζικά με οποιαδήποτε επιβάρυνση των ασθενών, πόσο μάλλον αυτή την δύσκολη περίοδο. Πρόκειται για μια «εισπρακτική σφαλιάρα» του υπουργείου στους πολίτες και θα αντιδράσουμε» δηλώνει στο newpost.gr, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λουράντος. Μάλιστα χτες πραγματοποίηθηκε σύσκεψη συλλόγων για τις επόμενες κινήσεις τους.

Οι πρώτες αντιδράσεις των ασθενών στο μέτρο ήταν «μουδιασμένες» σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ενώ όπως σημείωσε ο κ. Λουράντος η πλειονότητα των ασθενών δεν αντιλαμβάνεται την επιβάρυνση καθώς καλείται να πληρώσει ένα συνολικό ποσό των όσων αγοράζει, χωρίς να του έχει γίνει συνείδηση η επιπλέον χρέωση. «Αν δείξουμε ανοχή όμως σε αυτό το μέτρο, πόσες πόρτες για επιπλέον επιβαρύνσεις μπορεί να προκύψουν;» σχολίασε στο newpost.

Παράλληλα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής διευκρίνισε ότι «Ο φαρμακοποιός δεν έχει καμία συμμετοχή, ούτε και εισπράττει για λογαριασμό του το ένα ευρώ» , σημειώνοντας ότι η επιβάρυνση με ένα ευρώ ανά συνταγή αυξάνει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων για τα φάρμακα που προμηθεύονται από τα φαρμακεία, ενώ μειώνεται αντίστοιχα η επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακά τους.
Προς κινητοποιήσεις

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι φαρμακοποιοί, για «τον εξευτελισμό της φαρμακευτικής περίθαλψης και στην εμπορευματοποιηση της Υγείας».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης στο περιθώριο συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου χτες διεμήνυσε ότι οι φαρμακοποιοί δεν θα μείνουν αδρανείς». Να σημειωθεί ότι το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων των φαρμακοποιών από όλη την χώρα όπου θα αποφασιστεί η έκταση και το είδος των κινητοποιήσεων. 

Την κατάργηση του «χαρατσιού» ζητά και ο Ιατρικός Σύλλογος

Κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή ζητεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνοντας ότι η δωρεάν περίθαλψη κινδυνεύει να γίνει πιο ακριβή από την απευθείας αγορά φαρμάκων.

«Ο μύθος για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ΕΟΠΥΥ, την οποία ήδη ακριβοπληρώνουν οι ασφαλισμένοι στα επιμέρους ταμεία τους, καταρρέει για τα καλά πλέον, αφού με το μέτρο που ισχύει από σήμερα «1ευρώ/συνταγή», φτάνει πλέον ο ασφαλισμένος, για να εκδώσει και να εκτελέσει τη συνταγή του, να πληρώνει περισσότερα από το ίδιο το κόστος των φαρμάκων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και προστίθεται:

«Αν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με την πρόσφατη ΥΑ /ΦΕΚ 3117/9-12-2013, τα φάρμακα διαφορετικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων θα πρέπει να αναγράφονται σε διαφορετικές συνταγές, οπότε πολλαπλασιάζονται οι συνταγές και τα ευρώ τους, και σύμφωνα με τις διατάξεις τις ίδιας ΥΑ που ορίζουν πλαφόν στη συνταγογραφία των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών στο 80% της περσινής, είναι ξεκάθαρο, ότι ο ασθενής δεν θα πηγαίνει πια στο γιατρό, αφενός γιατί κοστίζει πλέον πολύ η δωρεάν περίθαλψη, αφετέρου δε θα εξυπηρετείται στο βαθμό που θέλει».

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, «αν στο φαινόμενο αυτό προστεθεί και η "ανοχή" του κράτους στην παράνομη αυτοθεραπεία και την ατιμώρητη παραβίαση του Νόμου "Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή" 1049/29-4-2013, οδηγούνται πλέον οι ασθενείς πολίτες στη διέξοδο της απευθείας αγοράς φαρμάκων αφού η παρεμβολή του γιατρού είναι κοστοβόρα και πρακτικά "περιττή"».

Ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει ότι επανειλημμένα έχει αιτηθεί την αναγραφή έξι διαφορετικών σκευασμάτων ανά συνταγή (τόσα μπορούν να γραφτούν σε μία Α4σελίδα) αντί των τριών που επιτρέπεται σήμερα καθώς επισης και την αναγραφή φαρμάκων διαφορετικών πρωτοκόλλων στην ίδια συνταγή.
newpost.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!