Παρότι εχθρικό κλίμα σε βάρος της Ελλάδας δεν υπάρχει στους κόλπους του Eurogroup, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα -ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο- έχει αρχίσει πλέον ναενοχλεί έντονα τόσο τους επικεφαλής των δανειστών όσο και τους Ευρωπαίους εταίρους.
Στο σημείο αυτό, θα μπορούσε να απαντά η προτροπή για «αποφασιστικότητα» από τον πρόεδρο Μπαρόζο.
Από την άλλη πλευρά, η ελπίδα Σαμαρά για εκλογές το 2016 εμπεριέχει έναν σαφή υπαινιγμό για τα περιθώρια αποφασιστικότητας που έχει η ελληνική κυβέρνηση, ιδίως αν ορισμένοι την εννοούν ενδεδυμένη με τον μανδύα των μέτρων.
Κι αυτά την ώρα που η τρόικα δεν έχει καν βγάλει τα εισιτήρια της επιστροφής (αναμένεται γύρω στις 15 Ιανουαρίου χωρίς να έχει κλείσει οριστικά η ημερομηνία) για έναν ακόμα γύρο διαπραγμάτευσης για τον οποίο η ελληνική πλευρά θέλει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 27 Ιανουαρίου.
Στο ιδανικό σενάριο, σαφές είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε τα ελάχιστα δυνατά μέτρα (το δημοσιονομικό κενό υπολογίζεται σε 1,2 δισ. ευρώ για το 2014 και απομένει να φανεί κατά τη νέα επίσκεψη της τρόικας πως ακριβώς θα κλείσει) και τη μέγιστη δυνατή ελάφρυνση στο δημόσιο χρέος, με τις αποφάσεις για το χρέος μάλιστα να έχουν προδιαγραφεί πριν τις κάλπες της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ευρωβουλής στα τέλη Μαϊου.
Το πρώτο σκέλος του ιδανικού σεναρίου, φαίνεται πιο εύκολο συγκριτικά με το δεύτερο. Τρόικα και ελληνική κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει πως δεν πρόκειται να κοπούν μισθοί, συντάξεις ή να αυξηθούν φόροι. Τα 1,2 δισ. ευρώ όμως είναι πολλά για να βρεθούν με εύκολες και πολιτικά ανώδυνες λύσεις. Εκφράζεται όμως αισιοδοξία, από κυβερνητικές πηγές, πως ο σκόπελος αυτός θα ξεπεραστεί .
Όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας που θα ανοίξει το δρόμο για το ευρωπαϊκό σκέλος της δόση των 4,9 δισ. ευρώ (3,1 δισ. ευρώ από την Ε.Ε και 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ) θα ανοίξει η μεγάλη κουβέντα για το χρηματοδοτικό κενό και τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους.
Το χρηματοδοτικό κενό υπολογίζεται σε 14-15 δισ. ευρώ για τη διετία 2014-2015 και η Ελλάδα μάλλον δεν θα έλεγε «όχι» σε νέο δάνειο, αλλά χωρίς Μνημόνιο.
Η συζήτηση βέβαια για το τι είναι Μνημόνιο, χωρά πολύ ανάλυση. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το Μνημόνιο, είναι συνυφασμένο στη σκέψη των περισσοτέρων με σκληρά μέτρα. «Αν το 2016, η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ, για τι μέτρα να μιλάμε», σημειώνει με νόημα το στέλεχος αυτό, ανοίγοντας το δρόμο για σκέψεις περί ενδεχόμενου νέου δανείου συνοδευόμενου από μια άλλου τύπου σύμβαση υποχρεώσεων της ελληνικής πλευράς. Για την ώρα πάντως η ελληνική πλευρά λέει «όχι» σε νέο Μνημόνιο...
Οι ευρωλύσεις για το χρέος
Στο μέτωπο του δημοσίου χρέους, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας επαναλαμβάνει συχνά πυκνά το τελευταίο διάστημα – όπως και χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους του ξένου Τύπου- πως ενδεχόμενη νέα βοήθεια από την ευρωζώνη θα μπορούσε να έρθει με τη μορφή μείωσης των επιτοκίων ή παράτασης της περιόδου αποπληρωμής του υφιστάμενου χρέους.
Αν οι δηλώσεις αυτές συνδυαστούν με τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Κ. Ρέγκλινγκ, ότι τα μοναδικά δάνεια που θα μπορούσαν να υποστούν μία αλλαγή στους σημερινούς τους όρους είναι ταδιακρατικά, η απλή αριθμητική οδηγεί σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Από τα 320 δισ. ευρώ δημοσίου χρέους, οι τοποθετήσεις Ρέγκλινγκ οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσαν να «πειραχτούν»:
1. Τα 52 δισ. ευρώ των διμερών δανείων που φέρουν επιτόκιο euribor συν 0,5%, και
2. Τα 30 δισ. ευρώ των δανείων του EFSF που είχαν ίδιους όρους με τα ελληνικά ομόλογα που εκδόθηκαν μετά το PSI και δόθηκαν στους ιδιώτες που «κουρεύτηκαν». Τα δάνεια αυτά έχουν επιτόκιο 2% και δεν έγινε καμία μείωση όταν η ευρωζώνη είχε λάβει σχετική απόφαση πέρυσι για τα υπόλοιπα δάνεια του EFSF προς την Ελλάδα. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές εξετάζουν τη νομική φόρμουλα που θα μπορούσε να λειτουργήσει και να επιτρέψει τη μείωση του επιτοκίου 2% σε επίπεδα κοντά στο 0%, χωρίς να χρειαστεί να γίνει το ίδιο και με τα ομόλογα των ιδιωτών.
Στο παραπάνω σενάριο, οι παρεμβάσεις αφορούν το ένα τέταρτο του χρέους. Οι παρεμβάσεις αυτές θα πρέπει να διευρυνθούν για να προκύψει ένα «εντυπωσιακό» αποτέλεσμα για το δημόσιο χρέος, ικανό να κάνει τη διαφορά στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Το αν θα επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος,= μένει να φανεί τους επόμενους μήνες...
euro2day.gr