tromaktiko: Ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για το σχέδιο νόμου του ΕΟΠΥΥ

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για το σχέδιο νόμου του ΕΟΠΥΥ



Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς ψήφισε κατά του σχεδίου νόμου για τον ΕΟΠΥΥ. Τα μέλη της Κ.Ο. τάσσονται υπέρ της μεταρρύθμισης, μιας μεταρρύθμισης που θα είναι σύμφωνη με τη φιλοσοφία της... Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και θα περιλαμβάνει επιστημονικά τεκμηριωμένο σχέδιο, σαφήνεια προβλέψεων και μεταβατικά βήματα για ανεύρεση συναινέσεων.

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους το νομοσχέδιο υπονομεύει αντί να προωθεί την μεταρρύθμιση τόσο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όσο και του ΕΟΠΥΥ είναι:

-Δεν νοείται μεταρρύθμιση με κλειστές τις δομές υγείας του ΕΟΠΥΥ. Ούτε μία μέρα δεν πρέπει να μείνουν οι ασθενείς χωρίς φροντίδα, πόσω μάλλον ένα μήνα ή ίσως και περισσότερο.

-Δεν υπάρχει και δεν διασφαλίζεται η απαραίτητη οργανωτική και διοικητική ετοιμότητα των δημόσιων φορέων (ΥΠΕ και ΕΟΠΥΥ), ώστε να αναλάβουν άμεσα τις νέες αρμοδιότητες και δομές που τους ανατίθενται.

-Παραμένουν ασαφείς οι εργασιακές προοπτικές του ιατρικού, οδοντιατρικού, νοσηλευτικού, υγειονομικού, εργαστηριακού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού του σημερινού ΕΟΠΥΥ και του σχεδιαζόμενου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Όμως η ΔΗΜΑΡ υπερψήφισε διατάξεις που θεωρεί ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και διασφαλίζουν πρόσβαση των πολιτών σε ακόμα περισσότερες υπηρεσίες υγείας, όπως είναι οι κινητές μονάδες ΠΦΥ, η επιακιροποίηση του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου Νεογνών, η εισαγωγή θεσμικού πλαισίου για τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, η αξιοποίηση ζώων συντροφιάς σε προγράμματα θεραπείας και αποκατάστασης, η ίδρυση φαρμακείων από ασφαλιστικά ταμεία εκτός ΕΟΠΥΥ και ο καθορισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων οπτικών-οπτομετρών.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!