Η παρέμβαση-συνάντηση έγινε στο περιθώριο της ειδικής εκδήλωσης για την «Στρατηγική της ΕΕ για την Περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου» που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην πρωτεύουσα από την Ελληνική προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην συνάντηση ο Περιφερειάρχης μετέφερε την αγωνία όλων, επιστημονικών ιδρυμάτων, φορέων, πολιτών της Κρήτης, για τον σοβαρό περιβαλλοντικό κίνδυνο στην «κλειστή» Μεσόγειο και ζήτησε την προσωπική παρέμβαση στον μείζον θέμα του Αντώνη Σαμαρά ως Πρωθυπουργού αλλά και ως Προεδρεύοντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Αρναουτάκης παράλληλα παρέδωσε σχετική επιστολή στον Πρωθυπουργό, ενώ το προηγούμενο διάστημα με την δημοσιοποίηση της είδησης είχε ζητήσει από τους Υπουργούς Εξωτερικών και ΥΠΕΚΑ την αποτροπή την επιχείρησης καταστροφής των χημικών όπλων στην Μεσόγειο. Επίσης για το ίδιο θέμα αναμένονται σήμερα από τον κ. Αρναουτάκη άλλες δυο συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαρία Δαμανάκη.
Στην επιστολή που παρέδωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αναφέρει:
«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή μου θέλω να σας μεταφέρω την αγωνία όλων των φορέων των επιστημονικών ιδρυμάτων αλλά και των πολιτών της Κρήτης σχετικά με την επιχείρηση εξουδετέρωσης των χημικών όπλων της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, ανάμεσα σε Ελλάδα Ιταλία και Μάλτα.
Γύρω από το συγκεκριμένο θέμα και με αφορμή το έλλειμμα ενημέρωσης τόσο από τους διεθνείς οργανισμούς όσο και από την Ελληνική Πολιτεία, έχουν πυροδοτηθεί διάφορα σενάρια, τα οποία ανεξάρτητα υπόστασης και σοβαρότητας, ενδέχεται ειδικά αυτή την περίοδο να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην περιφέρειά μας αλλά και στη χώρα
γενικότερα, σοβαρότερα ίσως και από αυτή καθ αυτή την επαπειλούμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση.
Η Περιφέρεια Κρήτης από την πρώτη στιγμή που έλαβε από δημοσιογραφικές πηγές γνώση του θέματος, απέστειλε επιστολή στους Υπουργούς Εξωτερικών και ΠΕΚΑ κ.κ. Βενιζέλο και Μανιάτη αντίστοιχα, μεταφέροντας τους την ανησυχία της για τη περιβαλλοντική απειλή του κλειστού θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου, ενός από τα πιο ευαίσθητα και πιο σημαντικά οικοσυστήματα του πλανήτη μας.
Παράλληλα τους ζητήσαμε να προβούν σε κάθε δυνατή ενέργεια ώστε να αποτραπεί εντελώς η συγκεκριμένη επιχείρηση και να αναζητηθεί άλλος τρόπος ή περιοχή, για την εξουδετέρωση και διάθεση με ασφάλεια των συριακών χημικών όπλων.
Με δεδομένο ότι δεν λάβαμε απάντηση στην επιστολή μας και χωρίς να αμφισβητούμε σε καμία περίπτωση ότι ενεργούν για την προάσπιση των συμφερόντων της χώρας μας, θα θέλαμε την προσωπική σας ανάμιξη στο θέμα, ώστε με το αυξημένο κύρος σας και ως προεδρεύων στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προβείτε στις ενδεδειγμένες ενέργειες.
Η ευαισθησία σας για περιβαλλοντικά θέματα, καθώς και η αγωνία σας και ο προσωπικός αγώνας σας για την ανασυγκρότηση της χώρας, μας δίνει την σιγουριά ότι η ανάμιξή σας θα φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα συμφέροντα της πατρίδας μας και θα την θωρακίσει από μία επί πλέον απειλή για την επιστροφή της σε ευημερία και ανάπτυξη».
Η εκδήλωση
Ο κ. Αρναουτάκης είναι προσκεκλημένος και συμμετέχει στην ειδική εκδήλωση για τη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την Αδριατική και το Ιόνιο που συνδιοργανώνεται σήμερα και αύριο από την Ελληνική προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απηχεί το τρίπτυχο ανάπτυξη - απασχόληση - συνοχή που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της Αθήνας και παράλληλα, συνδέεται με την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, που είναι οριζόντια θεματική της ελληνικής Προεδρίας.
Την έναρξη των εργασιών της διήμερης εκδήλωσης κήρυξε ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, με την παρουσία και του Ευρωπαίου Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν.
Γενικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι η προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας. Αυτό θα συμβεί εφόσον υλοποιηθούν κοινά προγράμματα. Σύμφωνα και με τις συστάσεις της Κομισιόν, η νέα στρατηγική για την Αδριατική και το Ιόνιο θα πρέπει να στοχεύσει σε τέσσερις βασικούς τομείς: α) στην καινοτόμο θαλάσσια και παράκτια ανάπτυξη, β) στις μεταφορές και στην ενέργεια, γ) στην προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος, δ) στον τουρισμό.