tromaktiko: Επιδότηση για εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Επιδότηση για εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν



Οικονομική ανάσα με ενισχύσεις που μπορεί να φτάσουν έως και τις 15.000 ευρώ για εργαζόμενους που... απολύθηκαν και άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες που θέλουν είτε να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, είτε ακόμη και να πάρουν στα χέρια τους τη λειτουργία μιας επιχείρησης που έβαλε λουκέτο, έρχεται να δώσει ο νέος κανονισμός για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, που μπήκε σε εφαρμογή την 1/1/2014.

Μέσα από το Ταμείο αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούν, αφού υποβάλλουν και εγκριθούν τα σχετικά αιτήματα, να απορροφήσουν κοινοτικούς πόρους με στόχο να λειτουργήσουν ως... οικονομικό παυσίπονο για ανέργους και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση.

Μέτρο έκπληξη που περιλαμβάνει ο νέος κανονισμός είναι ότι οι απολυμένοι μιας επιχείρησης θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν ως και 15.000 ευρώ έκαστος για να πάρουν την επιχείρηση στα χέρια τους. Τέτοιο αίτημα, ωστόσο, δεν έχει επεξεργαστεί επί του παρόντος το υπουργείο Εργασίας, καθώς μπορεί το δέλεαρ να είναι 15.000 ευρώ ανά εργαζόμενο που θα αναλάβει μια επιχείρηση, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις θα αναλάβουν και τα χρέη.

Από το Ταμείο μπορούν να επωφεληθούν οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν λόγω πλεονασμού και αυτοαπασχολούμενοι των οποίων η δραστηριότητα έχει παύσει ως αποτέλεσμα της κρίσης.

Στα κριτήρια παρέμβασης και χρηματοδότησης το Ταμείο θα εξετάζει αν οι απολύσεις οφείλονται στην οικονομική κρίση και αν ο αριθμός τους υπερβαίνει τους 500 εργαζόμενους. Σε μικρές αγορές εργασίας θα εξετάζονται και προγράμματα ακόμη και λιγότερες απολύσεις.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!