tromaktiko: Παιχνίδι για smartphone βοηθά τη γενετική ανάλυση στην έρευνα για τον καρκίνο

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Παιχνίδι για smartphone βοηθά τη γενετική ανάλυση στην έρευνα για τον καρκίνο



Μια βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση λάνσαρε ένα νέο παιχνίδι που στοχεύει να διασκεδάσει αλλά και να βελτιώσει ταυτόχρονα τη γενετική έρευνα για τον καρκίνο.

Το παιχνίδι, που ονομάζεται "Play to Cure™: Genes in Space" αυτολεξεί "Παίξε και θεράπευσε: Γονίδια στο Διάστημα» και είναι το πρώτο δωρεάν παιχνίδι για κινητό τηλέφωνο στον κόσμο που χρησιμοποιεί τη συλλογική δύναμη των παικτών για να αναλύσει πραγματικά γενετικά δεδομένα και να βοηθήσει στη νίκη ενάντια στον καρκίνο, παρουσιάστηκε χτες από το ίδρυμα Cancer Research UK (CRUK).

Το παιχνίδι είναι διαθέσιμο για download σε Android ή Apple smartphone και έχει να κάνει με την καθοδήγηση μιας διαστημικής αποστολής που στοχεύει να ανακτήσει μια ουσία με το όνομα «Στοιχείο Άλφα».

Όμως, ενώ ο στόχος είναι φανταστικός, το τοπίο, μέσα στο οποίο κινείται το διαστημόπλοιο με τη βοήθεια των παικτών αντιστοιχεί σε πολύ αληθινά γονιδιωματικά δεδομένα, και η διαδρομή που θα επιλεγεί δημιουργεί ένα χάρτη που αντανακλά τις μεταβολές των στοιχείων των γονιδίων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός στην επιστημονική διερεύνηση των γονιδιωματικών περιοχών για τον εντοπισμό μεταλλάξεων που σχετίζονται με καρκίνο.

Ενώ η αυτοματοποιημένη ανάλυση είναι η κύρια βάση της έρευνας σε επίπεδο γονιδιώματος, το ανθρώπινο μάτι αποδίδει καλύτερα από ό,τι το υπάρχον λογισμικό στη διαχείριση λεπτών διαφορών. Όμως, λόγω του τεράστιου όγκου των γονιδιωματικών δεδομένων, θα απαιτούνταν αρκετός χρόνος ώστε ένας μικρός αριθμός ατόμων να ολοκληρώσει την απαιτούμενη έρευνα. Το νέο παιχνίδι συνδυάζει έξυπνα ένα προσιτό και διασκεδαστικό σχήμα για τέτοιου είδους αναλύσεις με ένα ιδανικό εργαλείο για την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη συγκέντρωση συμμετεχόντων (crowdsourcing).

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ιδρύματος CRUK, Harpal Kumar, δήλωσε ότι "δεν ήταν μικρό το κατόρθωμα να συνδυαστούν τα πιο προηγμένα γενετικά δεδομένα με την τεχνολογία αιχμής σε περιβάλλον παιχνιδιού. Αλλά το ίδρυμα Cancer Research UK θα προχωρήσει όσο είναι δυνατόν στην αναζήτηση των πλέον καινοτόμων προσεγγίσεων για την αύξηση της επιβίωσης από τον καρκίνο ".

Η εταιρεία Guerilla Tea, που δραστηριοποιείται στο χώρο του ηλεκτρονικού παιχνιδιού και λογισμικού, ανέπτυξε το παιχνίδι για τη φιλανθρωπική οργάνωση που παρακινεί όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να αφιερώσουν πέντε λεπτά από το χρόνο τους και να παίξουν το παιχνίδι.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!