tromaktiko: Π.Ε.Α.Λ.Σ: Παρέμβαση Για την άμεση νομοθετική αποκατάσταση των μονογονέων στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Π.Ε.Α.Λ.Σ: Παρέμβαση Για την άμεση νομοθετική αποκατάσταση των μονογονέων στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.



ΠΡΟΣ: ΥΝΑ/ ΑΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ./Π ΚΒ΄
Αριθμ. Πρωτ.: 16/14
Κύριε Κλαδάρχα Διοίκησης,
Θεωρούμε χρέος μας...
απέναντι στα στελέχη που δοκιμάζονται και αντιμετωπίζουν προβλήματα που ξεπερνούν τα όρια των αντοχών τους, να παρέμβουμε αναδεικνύοντας για άλλη μία φορά το ζήτημα των μονογονεϊκών οικογενειών στο Λ.Σ.

Τα πολλαπλά άλυτα υπηρεσιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά σημαντικός αριθμός στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που βρίσκονται στην κατάσταση αυτή, αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες μιας κατ’ εξακολούθηση ελλιπούς διοικητικής μέριμνας για την επίλυση τους. Ακόμα και στην τελευταία πρόσφατη τροποποίηση του Π.Δ 33/2009 «Τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις του προσωπικού Λιμενικού Σώματος στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», η οποία συντελέστηκε με το Π.Δ 97/2012, δυστυχώς δεν συμπεριελήφθη τελικά ουδεμία ευνοϊκή διάταξη, ουδεμία διευκόλυνση των στελεχών που αποδεδειγμένα ανατρέφουν μόνα τους τα τέκνα τους, τουλάχιστον να δύνανται να υπηρετούν στον τόπο επιλογής τους.

Αντίθετα διαπιστώνεται ότι στο ΠΔ 100/2003 που αφορά τις τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και λοιπές μετακινήσεις αστυνομικού προσωπικού, προβλέπονται «ειδικά προνόμια» ευνοϊκής μετάθεσης στον τόπο συμφερόντων για μία μητέρα λ.χ. που τελεί σε διάζευξη, στην οποία δίνεται προτεραιότητα.

Πέραν των παραπάνω πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι διεθνώς οι μονογονεϊκές οικογένειες, ως μια κατεξοχήν «ευπαθής» ομάδα του πληθυσμού, απολαμβάνουν της προστασίας της Πολιτείας, αφού στην πράξη αντιμετωπίζουν ισχυρές πιέσεις σε δύο μέτωπα: οικογενειακές ευθύνες και εργασιακή ζωή. Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται και από την Ελληνική πολιτεία για τις οικογένειες αυτές. Τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί στοχεύουν στη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης των οικογενειών αυτών και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν επιδόματα, στεγαστικά δάνεια, προτεραιότητα στους παιδικούς σταθμούς, προγράμματα κατάρτισης, ένταξης και επανένταξης στην παραγωγή, ψυχολογική υποστήριξη και επιχορήγηση επαγγελματικών πρωτοβουλιών κ.α.

Κατόπιν των παραπάνω και στο πλαίσιο της τρέχουσας αναμόρφωσης του νομοθετικού πλαισίου του Λ.Σ και μεταξύ άλλων, και των διατάξεων μετακινήσεων-τοποθετήσεων- μεταθέσεων από Επιτροπή υπηρεσιακών παραγόντων, υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά το πρόβλημα και καλούμε τόσο εσάς όσο και τα μέλη της εν λόγω Επιτροπής να προβούν σε νομοθετική επίλυσή του, αποκαθιστώντας το περί δικαίου αίσθημα με την εισήγηση προστατευτικών διατάξεων υπηρέτησης, μετακίνησης, μετάθεσης και άδειας των μονογονέων στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                                   Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτριος ΣΑΪΤΑΚΗΣ                         Σπυρίδων ΠΑΣΣΑΚΟΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!