tromaktiko: Από τη μια το Hilton και από την άλλη το... Ελντοράντο των ηλιοθερμικών!

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Από τη μια το Hilton και από την άλλη το... Ελντοράντο των ηλιοθερμικών!



Στη Σητεία και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Κρήτης προγραμματίζονται μεγάλες τουριστικές και αναπτυξιακές επενδύσεις από... το Hilton, τη Minoan Group στη μονή Τοπλού, αλλά και άλλες μικρότερες...Δεν ήξεραν όμως ότι ακριβώς...απέναντι σχεδιάζεται να γίνει το 'Ελντοράντο' των ηλιοθερμικών- φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων! Ναι, σε…κρανίου τόπο μετατρέπεται μια ολόκληρη περιοχή στην ανατολική Κρήτη όπου έχουν συγκεντρωθεί επενδυτές αιολικών, φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών πάρκων σχεδόν...απέναντι από τις τουριστικές μονάδες που σχεδιάζονται. Η αυτοψία που διενήργησε στην περιοχή Φουρνιά- Χώνου η επιτροπή Περιβάλλοντος για να δει από κοντά που και πως θα εγκατασταθεί το τρίτο ηλιοθερμικό πάρκο για το οποίο έδωσε άδεια το ΥΠΕΚΑ ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα που αυτή τη στιγμή δημιουργείται στην Κρήτη με τις τεράστιες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και των (δήθεν) ανανεώσιμων πηγών.

“Είπαμε όλοι να δεχτούμε τις ήπιες επενδύσεις στην ενέργεια. Αλλά με συγχωρείτε αυτό δεν είναι ΑΠΕ. Είναι ένα ολόκληρο εργοστάσιο που θα στηθεί εκεί και θα αλλοιώσει τελείως το περιβάλλον” είπε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ.Καλογερής που μαζί με υπηρεσιακά στελέχη και συμβούλους μετέβη στα Φουρνιά.

“Αυτό που είδαμε δεν μπορεί να μετατραπεί σε ένα ολόκληρο εργοστάσιο με καθρέπτες και ταυτόχρονα να υπάρχει ζήτημα με την τεχνική που χρησιμοποιείται και τα απόβλητα’ επεσήμανε ο κ.Καλογερής που αύριο θα κάνει ειδική ενημέρωση στη συνεδρίαση της Επιτροπής περιβάλλοντος για το θέμα αυτό , ενώ θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να προσφύγει στη Δικαιοσύνη όπως έγινε και με το ηλιοθερμικό στην περιοχή του Χώνου. Ένα επιπλέον θέμα είναι και οι γραμμές μεταφοράς του ρεύματος για τις οποίες δεν υπάρχει ένας κοινός σχεδιασμός.

“Εκεί είναι βράχια τα οποία θα ισοπεδωθούν και σε μια κλίμακα 1000 στρεμμάτων θα μπουν τα Κάτοπτρα. Δεν το χωράει ο νους μας. Και σκεφτείτε ότι είναι μια περιοχή που έχει ήδη ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και πολύ κοντά στο άλλο ηλιοθερμικό” λέει ο κ.Καλογερής επισημαίνοντας ότι είναι πολύ κοντά στη Σητεία που υποτίθεται ότι θα γίνουν επενδύσεις.

“Στην ευρύτερη περιοχή ετοιμάζονται τόσες τουριστικές επενδύσεις. Ακούμε τώρα και για το Χιλτον που θα Κάνει μεγάλη επένδυση. Πως θα συνδυαστούν όλα αυτά;” αναρωτιέται ο κ.Καλογερής και τονίζει ότι για την κατάθεση προσφυγής θα υπάρξει συνεννόηση με την εκτελεστική επιτροπή.

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός κ.Μανιάτης υπέγραψε την απόφαση για την έγκριση ΜΠΕ του έργου “Ηλιοθερμικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΗΛΘΣΠΗΕ), ισχύος 70 Μ\Ν, Δίκτυο Διασύνδεσης και συνοδά έργα οδοποιίας και κάλυψης υδατικών αναγκών,, στη θέση «ΦΟΥΡΝΙΑ», Δ. Σητείας, Π.Ε. Λασιθίου, Κρήτης” “αγνοώντας” τις αντιδράσεις και ότι ήδη για την περίπτωση του πάρκου στο Χώνος έχει ήδη προσφύγει η Περιφέρεια στο ΣΤΕ!

Και είναι ο τρίτος σταθμός στην ίδια σχεδόν περιοχή. Η πρώτη έγκριση ήταν του πρώτου ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, της εταιρείας NUR – MOH (Motor Oil Hellas και την εταιρεία Nur Energie LTD) με προβλεπόμενη ισχύ 38MW στην θέση Πλαγιά Αθερινόλακου του Δήμου Σητείας –εκεί πιάστηκε στον...ύπνο η Περιφέρεια νομίζοντας ότι θα είναι ένα το πάρκο και έδωσε την έγκρισή της.

Ακολούθησε το Καλοκαίρι απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να αδειοδοτήσει απευθείας ένα από τα μεγαλύτερα ηλιοθερμικά πάρκα που ετοιμάζονται στην Ευρώπη. Ο συγκεκριμένος σταθμός που θα γίνει στο Χώνος Σητείας καταλαμβάνει μια τερατώδη έκταση 3103 στρεμμάτων στα μισά της οποίας θα αναπτυχθούν 480 μεγάλοι ηλιακοί συλλέκτες, συμπυκνωτές, ατμογεννήτρια και δυο δεξαμενές υγροποιημένου άλατος.

Και τώρα ήρθε στην ίδια περιοχή σχεδόν ο τρίτος ηλιοθερμικός σταθμός-τέρας που προβλέπει:

- εγκατάσταση και λειτουργία Ηλιοθερμικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΗΛΘΣΠΗΕ), ισχύος 70 Μ\Λ/, Υποσταθμού ανύψωσης τάσης και Γραμμής Μεταφοράς Ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης για τη διασύνδεσή του στο υφιστάμενο δίκτυο μεταφοράς, καθώς και τα συνοδά έργα οδοποιίας και κάλυψης υδατικών αναγκών με την πραγματοποίηση δύο γεωτρήσεων και κατασκευή δικτύου αποστράγγισης όμβριων.

-Το έργο θα αναπτυχθεί σε ιδιόκτητο γήπεδο, έκτασης 1794 περίπου στρεμμάτων, στη θέση ΦΟΥΡΝΙΑ, η οποία βρίσκεται στα όρια των Τ.Κ. Μητάτου- Καρυδίου, Δήμου Σητείας, Ν. Λασιθίου.

Ο προτεινόμενος ΗΛΣΠΗΕ θα περιλαμβάνει 552 ηλιακούς συλλέκτες διατεταγμένους σε 138 βρόγχους (Ιοορδ) σε μια έκταση 452 περίπου στρεμμάτων, σύστημα μεταφοράς θερμότητας με χρήση διαθερμικού ρευστού (συνθετικό έλαιο), έναν ατμοστρόβιλο που αποτελείται από τμήματα υψηλής και χαμηλής πίεσης, μία τριφασική ηλεκτρογεννήτρια, ένα αερόψυκτο συμπυκνωτή, διάφορους εναλλάκτες θερμότητας, δύο δεξαμενές υγροποιημένου άλατος (μίγμα νιτρικού νατρίου και καλίου, σε αναλογία 60-40% κ.β. αντίστοιχα) για την αποθήκευση της θερμικής ενέργειας και βοηθητικό εξοπλισμό. Το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας θα καλύπτει αιχμές ζήτησης σε περιπτώσεις μειωμένης ηλιοφάνειας λόγω νέφωσης ή κατά τις βραδινές ώρες.

Στο σταθμό θα εγκατασταθούν επίσης έξι λέβητες βιοκαυσίμου, συνολικής ισχύος 186 Μ\Λ/, οι οποίοι θα λειτουργούν προκειμένου να γίνεται προθέρμανση του διαθερμικού ρευστού και των δεξαμενών τετηγμένων αλάτων.

Η ετήσια κατανάλωση νερού του σταθμού εκτιμάται σε 53.000 κ.μ. περίπου. Μέρος των αναγκών αυτών (31.000 κ.μ.) θα καλυφθεί από δύο γεωτρήσεις, συνολικής δυναμικότητας 36.000 κ.μ. και οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε δύο σημεία εντός του γηπέδου εγκατάστασης. Επίσης θα κατασκευαστούν και δύο υπόγειες δεξαμενές συγκέντρωσης όμβριων, χωρητικότητας 6.000 και 300 κ.μ. αντίστοιχα. Η πλήρωση των δεξαμενών θα γίνεται από υπόγειο δίκτυο αποστράγγισης

του ηλιακού πεδίου, με συνολική δυνατότητα συλλογής 22.000 κ.μ. ετησίως.

Τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης περιλαμβάνουν την κατασκευή υποσταθμού ανύψωσης τάσης 20/150 1<ν, εντός του γηπέδου του σταθμού και σε έκταση 13,3 στρεμμάτων, καθώς και εναέρια διασυνδετική γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης 150 1<ν, διπλού κυκλώματος βαρέως τύπου, μήκους 12,7 χλμ περίπου και η οποία θα καταλήγει στην υφιστάμενη Γ.Μ. 150 1<ν ΑΘΕΡΙΝΟΛΑΚΚΟΣ - ΣΗΤΕΙΑ (πυλώνας ζεύξης ΑΣ51). Η εν λόγω γραμμή θα αποτελείται από 39 πυλώνες βαρέως τύπου. Για την πρόσβαση στις θέσεις εγκατάστασης των πυλώνων θα απαιτηθεί η διάνοιξη δασικής οδοποιίας συνολικού μήκους 11,8 χλμ περίπου.

Για την οδική πρόσβαση στο χώρο του έργου, θα διανοιχτεί νέα οδός, μήκους 2,5 χλμ περίπου, η οποία θα ξεκινάει από την υφιστάμενη οδό, Κρυονερίου - Ξηρολίμνης και θα καταλήγει στη δυτική πλευρά του γηπέδου εγκατάστασης. Για την πρόσβαση στις πλατείες του ηλιακού πεδίου, εντός του γηπέδου, θα διανοιχτούν δύο κλάδοι, συνολικού μήκους 1003 μ. και θα διασυνδεθούν με το εσωτερικό δίκτυο περιμετρικά των πλατειών, διευκολύνοντας την πρόσβαση προς βορρά και νότο. Η εσωτερική οδοποιία θα έχει συνολικό μήκος 7,5 χλμ και πλάτος 6 μ. και θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες συντήρησης και καθαρισμού του εξοπλισμού.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!