tromaktiko: Mercedes A Class: Γερμανικό «αστέρι»

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Mercedes A Class: Γερμανικό «αστέρι»



Από την πρώτη στιγμή που είδα τη νέα γενιά της Mercedes A Class (στη Γενεύη το 2012), προέβλεψα ότι θα αποτελέσει...
τον πολιορκητικό κριό της μάρκας στην παγκόσμια αγορά και πως θα αλλάξει τις ισορροπίες ακόμη και στην ελληνική αγορά.

Το 2013 έκανε ρεκόρ πωλήσεων και στην Ελλάδα. Κατέλαβε -με σημαντική διαφορά από τους ανταγωνιστές του- την πρώτη θέση στην premium μικρομεσαία κατηγορία των χάτσμπακ (στοιχεία ΣΕΑΑ). Οπως έμαθα, τον ίδιο στόχο έχουν τα στελέχη της εταιρείας και για το 2014.

Τα ισχυρά όπλα της: πρωτοεμφανιζόμενα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά, ζηλευτή ασφάλεια, κορυφαίος ντιζελοκινητήρας μικρού κυβισμού (μόλις 1.5), με μηδενικά τέλη κυκλοφορίας, περιορισμένο κόστος χρήσης, πολύ καλή οδική συμπεριφορά, πλούσιος βασικός εξοπλισμός και προνομιακή εμπορική πολιτική.

Να τονίσω ότι η παρουσία της είχε μία ακόμη θετική παρενέργεια: άλλαξε το ηλικιακό προφίλ των αγοραστών της μάρκας.

Στους βενζινοκινητήρες, το εμπορικό ενδιαφέρον εστιάζεται στο σύνολο 1.6 με 122 ίππους (23.470 ευρώ με απόσυρση), είτε 156 (26.670). Για λίγους είναι η μοναδική Α 45 AMG 4MATIC 2.0 360 ίππων, 45,8 χλγμ. ροπής, εφτάρι κιβώτιο, 0-100 χλμ./ώρα σε 4,6’’, προς 48.500 ευρώ.

Μεγάλο πλεονέκτημα έχει το εντυπωσιακό γερμανικό αυτοκίνητο και στην αυξανόμενη αγορά των ντιζελοκίνητων, γιατί εξοπλίζεται με το εξαιρετικό μοτέρ 1.5 της Renault. Ισχύς 90 ίπποι (24.970 ευρώ), είτε 109 (25.920 ευρώ). Αμφότεροι με μηδενικά τέλη κυκλοφορίας.

Μεταξύ των δύο ντίζελ, αν η χρήση είναι κυρίως στο αστικό περιβάλλον, η έκδοση 90 ίππων με 24,4 χλγμ. ροπής προβάλλει πιο συμφέρουσα, λόγω της διαφοράς στην τιμή αγοράς σε σχέση με την ισχυρότερη 109 ίππων. Χαμηλή μέση κατανάλωση και στις δύο εκδόσεις - 3,8 λίτρα/100 χλμ.

Ο βασικός εξοπλισμός είναι από τους πλουσιότερους της κατηγορίας. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει: AdaptiveBrake με λειτουργία Hold, Collision Prevention Assist, κλιματισμό, αερόσακο γονάτων οδηγού (συνολικά 7 αερόσακοι), αισθητήρα φώτων, ζάντες αλουμινίου 16" 10 ακτίνων, ηλεκτρικό χειρόφρενο, Eco start/stop, Attention Assist, προστασία πεζών με ενεργό καπό, τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών, υπολογιστή ταξιδιού κ.ά.

Επιπλέον οφέλη: Δωρεάν συντήρηση για 2 χρόνια, συμβόλαιο Compact Plus. Δωρεάν αναβάθμιση εξοπλισμού - προσφέρεται το πακέτο «Urban» ή «Style & Audio». Εναλλακτικά της αναβάθμισης προσφέρεται επιδοτούμενο επιτόκιο 4,5% μέσω της Mercedes-Benz Financial Services.

Η Mercedes-Benz Ελλάς είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη premium μάρκα στην τοπική αγορά, με αύξηση 47% στις ταξινομήσεις των επιβατικών, 118% στα επαγγελματικά και 103,3% στα φορτηγά άνω των 8 τόνων, έναντι του 2012. Αύξησε το μερίδιό της στα επιβατικά κατά 1 ποσοστιαία μονάδα (από 2,2% το 2012 σε 3,2% το 2013, αύξηση 45%), γεγονός που την κατέστησε πρώτη παγκοσμίως σε αύξηση μεριδίου αγοράς.

Ο κ. Ι. Καλλίγερος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mercedes-Benz Ελλάς, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ευτυχείς που και η ελληνική αγορά υποδέχτηκε τόσο θερμά τα νέα μοντέλα, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της μάρκας σε μικρότερες κατηγορίες και αισιοδοξούμε ότι το 2014, παρά τις προκλήσεις που επιφυλάσσει, θα είναι μία χρονιά-σταθμός για τη μάρκα στη χώρα μας».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!