tromaktiko: Κρήτη: Aπό τα εγκλήματα τιμής στους μαφιόζους

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Κρήτη: Aπό τα εγκλήματα τιμής στους μαφιόζους



Της Μαρίας Καλλέργη
Κάποτε η Κρήτη «πρωταγωνιστούσε» για τα εγκλήματα τιμής που σχεδόν σε... τακτική βάση τελούνταν στο νησί για αφορμές λίγο ή περισσότερο σημαντικές κάποιες φορές και για ασήμαντες. Από αυτά τα εγκλήματα που έτειναν πλέον να εκλείψουν τα τελευταία είκοσι χρόνια, τώρα στα χρόνια της απίστευτης κρίσης τα οικονομικά εγκλήματα με τους Κρητικούς κακοποιούς ή και ως χθες ευυπόληπτους πολίτες να γίνονται ... μαφιόζοι μπήκαν στην καθημερινότητα του νησιού.
Ενδιάμεσα όμως και σε βάθος χρόνου τα εγκλήματα με φόντο τα περιουσιακά, αν και δεν είναι αρκετά συχνά όσο παλαιότερα, φαίνεται να αποτελούν «σταθερή αξία» στο ... χρηματιστήριο της εγκληματικότητας!

«Σταθερή αξία»
Και μπορεί η οικογενειακή τραγωδία της Ιεράπετρας με τους τρεις νεκρούς (δείτε εδώ) να αποτέλεσε ένα ακραίο και ασυνήθιστο γεγονός ωστόσο οι καβγάδες για περιουσιακά, σύνορα και ... βοσκοτόπια δε λείπουν ούτε στις μέρες μας. Προφανώς και δεν καταλήγουν όλες οι κτηματικές διαφορές σε φόνους ωστόσο τα επεισόδια φραστικά με ξυλοδαρμούς και πυροβολισμούς που δε βρίσκουν στόχο καταγράφονται συχνά ενώ τα πινάκια των δικαστηρίων βρίθουν από ανάλογες υποθέσεις.
Αστυνομικός που στο παρελθόν ασχολήθηκε με το κοινό έγκλημα στην Ασφάλεια Ηρακλείου ανέφερε στο irakliolive ότι μετά το τέλος της δεκαετίας του 90 τα χαρακτηριζόμενα ως εγκλήματα τιμής που αφορούσαν κυρίως στην εξαπάτηση νεαρών κοριτσιών και αθετήσεων υποσχέσεων γάμου, με τις οικογένειες τους να προσπαθούν να εκδικηθούν το «δράστη» ή και την οικογένεια του μειώθηκαν δραματικά και μόνο σποραδικά πλέον θα παρουσιαστεί κάποιο έγκλημα αυτής της μορφής που ωστόσο «μπερδεύεται» και με άλλα αδικήματα.

Μαφιόζοι σε ... δράση
Κάπως έτσι η εγκληματικότητα στην Κρήτη άλλαξε κατεύθυνση με πιο σκληρή αυτή που σήμερα βρίσκεται σε άνθιση και κινείται γύρω από τα τεράστια παράνομα κέρδη από όπλα, ναρκωτικά, εμπόριο λευκής σάρκας, προστασία, τοκογλυφία και εκβιασμούς. Οι εγκληματικές οργανώσεις που έχουν εξαρθρωθεί τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη με ιεραρχικές δομές και πρακτικές μαφίας καθιστούν σαφές πως η «ρομαντική» εποχή των εγκλημάτων τιμής πέρασε ανεπιστρεπτί. Αν και η μόνη υπόθεση στην οποία ως σήμερα επιβλήθηκαν σκληρές ποινές είναι αυτή της εξάρθρωσης της εγκληματικής οργάνωσης με επίκεντρο τα Ζωνιανά, αστυνομικές και όχι μόνο πηγές αναφέρουν, ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή.
Μια εικόνα και ίσως και κάποια νέα στοιχεία ίσως τελικά προκύψουν από τις ακροαματικές διαδικασίες που έπονται.
Οι θεωρίες περί «συγκοινωνούντων δοχείων» στις εγκληματικές οργανώσεις άσχετα με τα εγκλήματα που για αυτά κατηγορούνται τα μέλη τους προς το παρόν δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!