tromaktiko: Κύπρος: Τους κινδύνους από τη χρήση εικονικών νομισμάτων επισημαίνουν Υπουργεία και η Κεντρική Τράπεζα

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Κύπρος: Τους κινδύνους από τη χρήση εικονικών νομισμάτων επισημαίνουν Υπουργεία και η Κεντρική Τράπεζα



Τους τέσσερις κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση εικονικών νομισμάτων όπως το bitcoin, επισημαίνουν με κοινή τους... ανακοίνωση το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το εικονικό νόμισμα είναι ένα είδος μη ρυθμιζόμενου ψηφιακού προϊόντος, το οποίο δεν εκδίδεται από κεντρική τράπεζα. Μπορεί μόνο να χρησιμοποιηθεί ως μέσο ανταλλαγής προϊόντων σε περιορισμένο δίκτυο εμπόρων.

Τα αποκεντρωμένα εικονικά νομίσματα, (όπως είναι το bitcoin), αναφέρεται, παράγονται από αριθμητικούς αλγόριθμους, από οποιονδήποτε έχει τις γνώσεις και ικανότητες να το πράξει και έχουν αξία μόνο καθ’ όσον οι κάτοχοι ή και οι χρήστες τού προσδίδουν αξία. Η παραγωγή τους γίνεται ανώνυμα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ρυθμιστεί από οποιαδήποτε αρχή.

Οι κίνδυνοι που συνδέονται με την κατοχή ή και χρήση εικονικών νομισμάτων:
Μπορεί να χάσετε τα χρήματά σας στην πλατφόρμα ανταλλαγής: Εικονικά νομίσματα μπορούν να αγοραστούν απευθείας από κάποιον που τα κατέχει ή μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής. Όπως είναι γνωστό, το τελευταίο διάστημα ορισμένες πλατφόρμες ανταλλαγής έχουν καταρρεύσει, με αποτέλεσμα αρκετοί καταναλωτές να χάσουν οριστικά σημαντικά χρηματικά ποσά που «τηρούσαν» στις εν λόγω πλατφόρμες. Είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι οι πλατφόρμες ανταλλαγής δεν είναι τράπεζες, οι οποίες τηρούν τα εικονικά νομίσματα υπό μορφή καταθέσεων. Εάν μια πλατφόρμα ανταλλαγής χάσει χρήματα ή καταρρεύσει, δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη νομική προστασία.
Τα χρήματα μπορεί να κλαπούν από το ψηφιακό πορτοφόλι σας: Όταν αγοράσετε εικονικό νόμισμα, αυτό αποθηκεύεται σε ένα «ψηφιακό πορτοφόλι» σε έναν υπολογιστή ή σε ένα «έξυπνο τηλέφωνο» (smart phone). Πρόσβαση στα ψηφιακά πορτοφόλια παρέχεται με κωδικούς. Ωστόσο, τα ψηφιακά πορτοφόλια δεν είναι απαραβίαστα έναντι των ηλεκτρονικών πειρατών (hackers) ούτε έναντι κλοπής ή απώλειας ή καταστροφής της συσκευής αποθήκευσης του εικονικού νομίσματος.
Η αξία του εικονικού νομίσματός σας μπορεί να αλλάξει ταχέως και μπορεί ακόμη και να μηδενιστεί: Η αξία των εικονικών νομισμάτων έχει σημαντικές και απότομες διακυμάνσεις. Συνεπώς η αξία τους μπορεί να σημειώσει γρήγορη άνοδο ή πτώση αλλά μπορεί ακόμη και να εκμηδενιστεί.
Οι συναλλαγές σε εικονικό νόμισμα ενέχουν αυξημένο κίνδυνο να αποτελέσουν αντικείμενο κατάχρησης για εγκληματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Τέλος, το κοινό προτρέπεται να εξετάζει όλες τις παραμέτρους από τη χρήση εικονικών νομισμάτων, να γνωρίζει και να κατανοεί τους συναφείς κινδύνους.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!