τα ίδια στοιχεία έκανε τεστ ΠΑΠ αλλά δεν το επανέλαβε μετά από ένα χρόνο όπως όφειλε , ενώ το 12% των γυναικών αμέλησε να επαναλάβει το τέστ το δεύτερο χρόνο.
Μπορεί το τεστ ΠΑΠ να είναι μια εύκολη και ανώδυνη εξέταση που στην κυριολεξία σώζει ζωές όμως πολύ εύκολα την...ξεχνάμε.
Μια πρόσφατη μελέτη του Cancer Research στο Λονδίνο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις γυναίκες που είναι άνω των 50 ετών και παραλείπουν να κάνουν το τεστ Παπανικολάου. Οι πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο, σημειώνουν οι ερευνητές, είναι έξι φορές περισσότερες.
Οπως σημειώνει η εφημερίδα Guardian, η μελέτη του Cancer Research UK έδειξε ότι οι γυναίκες που δεν έχουν υποβληθεί σε τεστ Παπανικολάου, πάνω από 50, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο, σε σύγκριση με άλλες γυναίκες της ίδιας ηλικίας που έχουν ακολουθούν κανονικά το ρυθμό των εξετάσεων.
Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έχουν κάνει τεστ Παπανικολάου και είχαν φυσιολογικά αποτελέσματα ελέγχου, μεταξύ των ηλικιών 50-64, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τουλάχιστον στα 80 τους . Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από 1.341 γυναίκες ηλικίας 65 έως 83, που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μεταξύ 2007- 2012 και τα συνέκριναν με 2.646 γυναίκες χωρίς τη νόσο.
Ανάμεσα σε αυτές τις γυναίκες που παρέλειψαν το τεστ Παπανικολάου (μεταξύ των ηλικιών 50 και 64) , 49 περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας διαγιγνώσκονται ανά 10.000 γυναίκες στην ηλικία των 65-83 .
Μόνο το 18% των ελληνίδων έχουν κάνει παπ-τεστ
Το Παπ-τεστ είναι μια εύκολη εξέταση που παίζει καταλυτικό ρόλο στην έγκαιρη διάγνωση των προκαρκινικών αλλαγών στα κύτταρα του τραχήλου (δυσπλασίες) αλλά και στις φλεγμονώδεις καταστάσεις που πρέπει ν αντιμετωπιστούν άμεσα.
«Ωστόσο στην Ελλάδα δυστυχώς, η άποψη ότι υπάρχει ένα όριο ηλικίας μετά απ’το οποίο πρέπει μια γυναίκα να κάνει test Pap. Και φυσικά, αυτό το όριο καθορίζεται κατά το δοκούν. Άλλες το τοποθετούν στα 25, άλλες στα 30, άλλες στα 35. Μεγάλο λάθος. Διεθνώς σήμερα επικρατεί η άποψη ότι όλες οι γυναίκες που είχαν ή έχουν σεξουαλική ζωή, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο test Pap και γυναικολογική εξέταση», επισημαίνει ο γυναικολόγος-μαιευτήρας Ιωάννης Περιστέρης και προσθέτει:«Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Ελληνικής Κυτταρολογικής Εταιρείας που δημοσιεύθηκαν φέτος μόνο το 18% των γυναικών κάνει ετήσιο έλεγχο με το τεστ.
Δυστυχώς έχει επικρατήσει η άποψη ότι γυναίκες που έχουν αυξημένο κίνδυνο για δυσπλασίες του τραχήλου- όπως γυναίκες που έχουν μολυνθεί από τον ιο των κονδυλωμάτων, ή έχουν πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους ή καπνίζουν υπερβολικά-θα πρέπει να κάνουν τεστ Παπ κάθε 6 μήνες. Εννοείται ότι για τα μέλη του ΕΥ-club ισχύουν ειδικές προνομιακές τιμές σε αυτού του είδους τις γυναικολογικές εξετάσεις»