tromaktiko: Γιούνκερ: Δεν μπορούμε να έχουμε ευρωομόλογα

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Γιούνκερ: Δεν μπορούμε να έχουμε ευρωομόλογα



Συνέντευξη στο ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle έδωσε ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup και νυν υποψήφιος της... ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για την προεδρία της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου εξήγησε πως η Ευρώπη χρειάζεται μια πολιτική που θα ενισχύει την ανάπτυξη μέσα σ’ ένα κλίμα σύμπνοιας και συνοχής, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στην έκδοση ευρωομολόγων (πάγιο αίτημα χωρών του Νότου για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους).

Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ανέφερε πως η λύση στην οικονομική κρίση δεν είναι αποκλειστικά η λιτότητα, ενώ εστίασε την προσοχή του στη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στο Νότο και τον Βορρά, προκειμένου να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

«Αυτό που ζήτησα είναι να βλέπουμε τη δημοσιονομική πειθαρχία και την πολιτική ανάπτυξης και απασχόλησης ως δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Να συνδυάσουμε δημοσιονομική πειθαρχία και οικονομική ανάπτυξη. Και να κλείσουμε το χάσμα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ευρώπης, γιατί δεν το αντέχω όταν βλέπω να διαιρείται η Ευρώπη σε δύο κατηγορίες, δηλαδή τους “ενάρετους” του Βορρά και τους “αμαρτωλούς” του Νότου. Δε μου αρέσουν αυτά τα στερεότυπα. Και αυτό που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη είναι να κλείνουμε τα χαρακώματα που μας χωρίζουν και όχι να δημιουργούμε καινούρια» είπε.

Αναφορικά με τα ευρωομόλογα τόνισε:

«Πριν από χρόνια είχα δηλώσει ότι είμαι κατ’ αρχήν υπέρ των ευρωομολόγων, αλλά είχα επίσης δηλώσει ότι πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να έχουν νόημα τα ευρωομόλογα. Δηλαδή να επιτύχουμε μεγαλύτερη φορολογική εναρμόνιση, να καθιερώσουμε μία πιο ισχυρή ευρωπαϊκή συναρμοδιότητα στη σύνταξη των εθνικών προϋπολογισμών, να έχουμε καλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής. Καθώς δεν φαίνεται πιθανό να τα επιτύχουμε όλα αυτά στα επόμενα πέντε χρόνια, είμαι της γνώμης ότι δεν μπορούμε να έχουμε και ευρωομόλογα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, γιατί ακριβώς δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!