Σύμφωνα με το GWEC η παγκόσμια αγορά αιολικής ενέργειας θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης το 2014 μετά την πτώση του 2013 όταν εγκαταστάθηκαν 35 νέα Γιγαβάτ παγκοσμίως, δεκατρία περίπου λιγότερα από το 2012.
Αναλυτικότερα, στα τέλη του 2013 εγκαταστάθηκαν 35 Γιγαβάτ σε 85 χώρες με τη σωρευτική ισχύ των318 Γιγαβάτ να επαρκεί για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του συνόλου των νοικοκυριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 506 εκατομμυρίων κατοίκων.
Η πτωτική πορεία της αιολικής αγοράς το 2013 αποδόθηκε στην πολιτική αστάθεια ως προς την υποστήριξη των ΑΠΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπουη νέα ισχύς μειώθηκε κατά 90% πέρυσι και στην οικονομική επιβράδυνση της Ευρώπης.
Το κενό που άφησαν Ευρώπη και Αμερική στην αγορά κάλυψε και σε αυτή την περίπτωση η Κίνα, η οποία αναδείχθηκε σε σημαντικότερη αιολική αγορά τη χρονιά που πέρασε. Η Κίνα αναμένεται να πρωταγωνιστήσει και κατά το έτος που διανύουμε και μαζί με τις ΗΠΑ όπου θα αναζωπυρωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον θα αποτελέσουν τις ατμομηχανές της ανάκαμψης.
“Μια ισχυρή κινεζική αγορά, η ανάκαμψη στις ΗΠΑ και η διείσδυση των αιολικών στις αναδυόμενες οικονομίες μεταφράζεται σε διπλασιασμό της παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος από σήμερα μέχρι το 2018” λέει ο γενικός γραμματέας του GWEC, Στηβ Σώγιερ και υπογραμμίζει ότι η μεγέθυνση της αγοράς εξαρτάται και από την εφαρμογή των κλιματικών πολιτικών.
Η τάση προς διαφοροποίηση της αγοράς θα διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια με σημαντικότερες αγορές τον Καναδά, τη Βραζιλία και τη Νότιο Αφρική.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, το 2013 προστέθηκαν 116 νέα Μεγαβάτ με τη χώρα μας να ανήκει στην ομάδα των έντεκα ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πάνω από ένα Γιγαβάτ εγκατεστημένης αιολικής ισχύος με 1,865 Γιγαβάτ.
econews.gr