Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους και πολλά ακόμα ζώα, το άγγιγμα φαίνεται πως είναι μια σημαντική κοινωνική αλληλεπίδραση στα έντομα, αναφέρουν αμερικανοί εντομολόγοι στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας πειραματίστηκαν με τη γερμανική κατσαρίδα Blattella germanica, είδος που μαγαρίζει και τα ελληνικά σπίτια και είναι συχνά ανθεκτικό στα οικιακά εντομοκτόνα.
Τα πειράματα έδειξαν ότι οι θηλυκές κατσαρίδες αντιδρούν στα «χάδια» των άλλων θηλυκών, ακόμα και στο άγγιγμα τεχνητών κεραιών από φτερά ξεσκονόπανου. Η σωματική επαφή φαίνεται ότι επηρεάζει το σύστημα της νεοτενίνης (ή ορμόνης νεαροποίησης) μιας ορμόνης που ελέγχει πολλές φυσιολογικές λειτουργίες των εντόμων.
Ως αποτέλεσμα, οι κατσαρίδες μεγαλώνουν και γεννούν ταχύτερα, ενώ αντίθετα οι κατσαρίδες που κρατήθηκαν σε απομόνωση αναπτύσσονταν και έφταναν σε αναπαραγωγική ηλικία πιο αργά από το κανονικό.
Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι οι κεραίες των κατσαρίδων χρησιμοποιούνται και ως εργαλεία κοινωνικής συναναστροφής.