tromaktiko: Το ελληνικό χρέος στη συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Το ελληνικό χρέος στη συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ



Η ελληνική οικονομία και η ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, αναμένεται να βρεθούν ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με την Αγκελα Μέρκελ στην Ουάσιγκτον στις 2...
Μαΐου. Η συνάντηση, που θα γίνει στην έδρα του Ταμείου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου στην αμερικανική πρωτεύουσα το διήμερο 1 και 2 Μαϊου, αποκτά αυξημένο ενδιαφέρον καθώς πραγματοποιείται λίγες μόλις ημέρες μετά την πιστοποίηση από την Eurostat της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος από την Ελλάδα, και ενώ το Ταμείο εξακολουθεί να πιέζει στο παρασκήνιο για “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, τη στιγμή που το Βερολίνο και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι επιμένουν να αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο. Επίσημα το Ταμείο αποφεύγει την αντιπαράθεση και περιορίζεται να επισημαίνει την ευρωπαϊκή θέση ότι το θέμα θα εξετασθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Την ίδια μέρα, Παρασκευή 2 Μαϊου, η κα Μέρκελ θα γίνει δεκτή στον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο Ομπάμα με τον οποίο θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν για την Ουκρανία και την κοινή δυτική στάση έναντι της Ρωσίας, την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τη γερμανική πλευρά είναι οι παρακολουθήσεις της ίδιας της κας Μέρκελ και άλλων Γερμανών αξιωματούχων από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA).

Κατά τη διήμερη παραμονή στην Ουάσιγκτον η κα Μέρκελ θα εκφωνήσει επίσης ομιλία στο Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο διευθυντής Επικοινωνίας του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, έκανε χθες γνωστό ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου θα συνεδριάσει για να συζητήσει την τελευταία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στα Μέσα Μαΐου. Κατά την επικείμενη συνεδρίαση αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης από το Ταμείο.

Ο κ. Ράις καλωσόρισε την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα, μετά και την χθεσινή επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 από την Eurostat, εξέλιξη που χαρακτήρισε «καλοδεχούμενο και σημαντικό ορόσημο», ενώ σε ανάλογο πνεύμα υπογράμμισε την πρόσφατη έξοδο της χώρας στις αγορές, αν και έσπευσε να προσθέσει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «σημαντικές προκλήσεις».

Σε ερώτηση για την αναφορά του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ο κ. Ράις υποστήριξε ότι βρίσκεται σε «υψηλά επίπεδα» και ότι τα σχετικά δεδομένα δεν έχουν αλλάξει, και επανέλαβε ότι αν η χώρα παραμείνει συνεπής με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, οι Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει ότι θα είναι σε ετοιμότητα.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υποστηριχθεί σε διεθνές επίπεδο η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι κατά την επόμενη, έκτη αξιολόγηση, θα προσδιοριστεί η «πρόσθετη χρηματοδότηση» ποθ θα κριθεί αναγκαία ως το 2016.

toxrima.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!