tromaktiko: ΚΨΜ ΑΕ ή Το υπουργείο Εθνικός Άμυνας και η κερδοσκοπία

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

ΚΨΜ ΑΕ ή Το υπουργείο Εθνικός Άμυνας και η κερδοσκοπία



του Θωμά Σίδερη
Το ΚΨΜ, το κυλικείο των στρατιωτικών μονάδων, Κέντρο Ψυχαγωγίας Μονάδος στην επισημότερη εκδοχή του, «πρωταγωνίστησε» σε...
αρκετά τραγούδια και, κυρίως, σε λογοτεχνικά κείμενα. Φαίνεται όμως πως τους τελευταίους έξι μήνες πρωταγωνιστεί σε ένα σκάνδαλο κερδοσκοπίας σε βάρος των ανυποψίαστων φαντάρων που όχι μόνο ανέχεται αλλά και σχεδίασε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.Το υπουργείο αποφάσισε πως τα ΚΨΜ των μονάδων και των κέντρων εκπαιδεύσεων έπρεπε να δοθούν σε ιδιώτες με βασική επιχειρηματολογία αφενός την αποδέσμευση φαντάρων και μονίμων και την «απρόσκοπτη ενασχόλησή τους με τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα» και αφετέρου τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από την παραχώρηση των κυλικείων σε ιδιώτες.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όμως ουδέποτε έδωσε στη δημοσιότητα τον αριθμό του στρατιωτικού προσωπικού που απασχολούταν στα ΚΨΜ γιατί γνώριζε ότι ο αριθμός αυτός ήταν μικρός, τόσο σε αναλογία στρατοπέδου όσο και σε σύνολο στρατεύματος, και σε καμιά περίπτωση δεν επηρέαζε το αξιόμαχο ή τις καθημερινές στρατιωτικές λειτουργίες. Άλλωστε, το ΚΨΜ ήταν σύμφυτο με τη στρατιωτική ζωή εδώ και πολλές δεκαετίες, αποτελώντας σημείο αναφοράς και αναπόσπαστο κομμάτι της.

Αντιθέτως, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιθυμούσε διακαώς την παραχώρηση των κυλικείων σε ιδιώτες προκειμένου να βολευτούν κάποιοι ημέτεροι και οπωσδήποτε να εξασφαλίσουν πώληση των προϊόντων τους κάποιοι προμηθευτές, μέσα από νομιμοφανείς δημόσιους διαγωνισμούς.

Το ότι η πολιτική ηγεσία ενήργησε με σχέδιο και δόλο φαίνεται και από το εξής: το μέτρο εφαρμόστηκε πρώτα σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, εκεί όπου η ζήτηση είναι εντελώς ανελαστική, αφού οι φαντάροι βρίσκονται στο στάδιο της προσαρμογής, δυσκολεύονται να συνηθίσουν την ποιότητα του στρατιωτικού φαγητού και πολύ συχνά καταφεύγουν στο ΚΨΜ και από την άλλη, επειδή λαμβάνουν τη βασική τους εκπαίδευση, τους απαγορεύεται να περνούν την πύλη του στρατοπέδου για διάστημα είκοσι ημερών, και έτσι αδυνατούν να αγοράσουν κάτι από την τοπική αγορά. Και στη μια περίπτωση και στην άλλη το ΚΨΜ, του ιδιώτη πλέον, είναι μονόδρομος.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού Θήβας ήταν από τα πρώτα στρατόπεδα που παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες και όχι τυχαία: είναι ένα πολυπληθές στρατόπεδο, κοντά στην Αττική, άρα σε περιόδους εκπαιδεύσεων, οι οποίες είναι συνεχείς όλο το χρόνο, αλλά και σε ημέρες ορκωμοσίας, τα κυλικεία του έχουν εξασφαλισμένη πελατεία. Τα ιδιωτικά πλέον ΚΨΜ έφεραν αμέσως τριπλασιασμό των τιμών. Κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων φαντάρων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, φαντάροι κατήγγειλαν ότι το ΚΨΜ του ΚΕΠΒ διαθέτει τον καφέ και μια σειρά ευπώλητων προϊόντων σε τιμές που ξεπερνούν κατά πολύ ακόμα και επώνυμες αλυσίδες γρήγορου φαγητού. «Δεν είναι δυνατόν να βρίσκεις τον καφέ φτηνότερα στην πλατεία Συντάγματος και στο Κολωνάκι απ’ ό,τι στο ΚΨΜ», επισημαίνει ένας φαντάρος χαρακτηριστικά. «Οι γονείς μου είναι άνεργοι και δεν έχουν τη δυνατότητα να μου στέλνουν χρήματα. Με τα 8 ευρώ που μου δίνει ο ελληνικός στρατός το μήνα, μόνο δυο καφέδες και δυο τυρόπιτες μπορώ να αγοράσω».

Να σημειωθεί τέλος ότι το θέμα το έφεραν στη Βουλή προ μηνών τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και δύο του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας «τρελή κερδοσκοπία» σε βάρος των φαντάρων. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διά του υφυπουργού του Αθανασίου Δαβάκη απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας και αρκέστηκε να αναφέρει ότι όλες οι διαδικασίες παραχώρησης των ΚΨΜ σε ιδιώτες είναι νομότυπες.

Ακόμα όμως και αν η νομιμοφάνεια ενδύεται τον μανδύα της νομοτυπίας, το πρόβλημα για τους φαντάρους παραμένει. Αλλά ποιος νοιάζεται γι’ αυτούς ή για το ηθικό μέρος της υπόθεσης, όταν τα ΚΨΜ σε εποχές άγριας κρίσης καθίστανται χρυσορυχεία;
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!