tromaktiko: Ανακολουθίες και αδράνεια Τσαυτάρη για τους ισχυρισμούς υγείας στο ελαιόλαδο

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Ανακολουθίες και αδράνεια Τσαυτάρη για τους ισχυρισμούς υγείας στο ελαιόλαδο



Καμιά ιδιαίτερα σοβαρή προσπάθεια δεν καταγράφεται εκ μέρους του υπουργού Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων, Θανάση Τσαυτάρη, σχετικά με τη... δυνατότητα για αναγραφή στο ελαιόλαδο της ένδειξης περί ισχυρισμών υγείας.

Το θέμα που έχει συζητηθεί και στη βουλή παίρνει διαστάσεις καθώς οι ελαιοπαραγωγοί ζητούν εξηγήσεις.

Πάντως ο υπουργός άλλα δήλωνε το 2012:

Μεγάλη ευκαιρία για το ελληνικό ελαιόλαδο αποτελούν, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Θανάση Τσαυτάρη, οι διατάξεις του νέου κοινοτικού κανονισμού 432/2012 για τον κατάλογο των ισχυρισμών υγείας στις ετικέτες των τροφίμων με βάση τις ευεργετικές ιδιότητες των βιοδραστικών ουσιών που περιέχουν.

Τόσο σε δηλώσεις του στην Βουλή, όσο και σε συνεντεύξεις του, ο κ. Τσαυτάρης επισήμανε πως, με το νέο κοινοτικό κανονισμό παρέχεται για πρώτη φορά η δυνατότητα να επισημάνουμε και να τονίσουν στις ετικέτες του ελαιολάδου τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και τις βιοδραστικές ουσίες που περιέχει το ελληνικό ελαιόλαδο. Γεγονός, που κατά την γνώμη του, μπορεί να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τις τιμές του τελικού προϊόντος.

Το υπουργείο, πρόσθεσε ο κ. Τσαυτάρης, με τις υπάρχουσες υποδομές και τα εξειδικευμένα εργαστήρια του, χωρίς περαιτέρω δαπάνη πόρων, μπορεί να παρέχει ακριβείς και τεκμηριωμένες μετρήσεις βιοδραστικών ουσιών, που υπάρχουν στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και που είναι ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, επισήμανε, λόγω της μεγάλης βιοποικιλότητας, των ιδιαίτερων εδαφοκλιματικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας και των συγκεκριμένων καλλιεργητικών πρακτικών που εφαρμόζονται, περιέχουν αυξημένα ποσοστά ευεργετικών βιοδραστικών ουσιών, όπως το μασλινικό οξύ στις ελιές και η ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί.

Όσον αφορά το ελαιόλαδο, ο κ. Τσαυτάρης υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή έχουμε μετρήσεις για το μασλινικό οξύ, όπου για παράδειγμα για τις αμερικάνικες ελιές που ποτίζονται έχουν από 20 έως 40 mg αυτής της ουσίας, τις ισπανικές με τον τρόπο που εξάγονται , εκθλίβονται με το καυστικό κάλιο, έχουν γύρω στα 500 mg. Εμείς, είπε, έχουμε δύο δικές μας, κορωνέϊκες ελιές που έχουν γύρω στα 1.500 mg, ειδικά οι πράσινες βιολογικές. Αλλά και οι ελιές θρούμπες που είναι, με αλάτι και ξηρό τρόπο φτιαγμένες, έχουν 3.000 mg. Δηλαδή με μια ελιά μπορεί να πάρει κάποιος, τόσο που θα έπαιρνε με 3 κιλά από τον άλλο. Είναι καταπληκτικά τα αποτελέσματα αυτά, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. υπουργός υπογράμμισε ότι ο κατάλογος με τους ισχυρισμούς υγείας δεν αφορά μόνο για τη συγκεκριμένη ουσία για την Ελλάδα. Είναι κοινός κατάλογος για τα ευρωπαϊκά κράτη, όπου μπορεί κανείς βάσει αυτού να πει «το δικό μου ελαιόλαδο έχει αυτή την ουσία ή το δικό μου κρασί έχει αυτή την ουσία». Χρειάζεται καλή επιστημονική τεκμηρίωση για να υποστηρίξει κάποιος αυτή την ιδιότητά του, ενώ δεύτερον δεν πρόκειται περί πιστοποίησης, αλλά περί δυνατότητας να βάλεις στην ετικέτα χημικές διακρίσεις.

Ο κανονισμός προσπαθεί να βάλει κανόνες σε αυτό το πράγμα, προκειμένου να μην πάμε στην άλλη άκρη. Να δώσουμε ακριβείς τεκμηριωμένες πληροφορίες, να δείξουμε πότε ισχύει αυτό το ευεργετικό αποτέλεσμα και να μην παραπλανήσουμε τον καταναλωτή.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!