tromaktiko: Τέλος οι μαϊμού συντάξεις

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Τέλος οι μαϊμού συντάξεις



Τον αναλυτικό χάρτη του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας παρουσίασε το υπουργείο Εργασίαςμέσω της έκθεσης του... Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ», η οποία αποτυπώνει την εικόνα των συνταξιοδοτικών παροχών για το μήνα Απρίλιο του 2014.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η συνταξιοδοτική δαπάνη για το πρώτο τετράμηνο του 2014 κινείται μέσα στους προγραμματισμένους στόχους του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ δεν εντοπίζονται περιπτώσεις παραβατικότητας σε ό,τι αφορά τις συντάξεις ή τα επιδόματα. Οι 33.000 παράνομες συντάξεις που είχε αποκαλύψει η ίδια έκθεση τον Απρίλιο του 2013 έχουν πάρει πλέον το δρόμο της δικαιοσύνης.

Με αφορμή την ανακοίνωση της έκθεσης,ο υπουργός Εργα­σίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ.Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής:

«Μετά την εφαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων «Αριάδνη» και «Ήλιος» του υπουργείου Εργασίας, η χώρα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια, που έχει ήδη φέρει αποτελέσματα. Σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα είναι πλήρως θωρακισμένο από την παραβατικότητα που κόστισε πάνω από 5 δισ. ευρώ μόνο τα τελευταία 15 χρόνια. Το απόστημα που δηλητηρίαζε για δεκαετίες το ασφαλιστικό σύστημα, επιτέλους, έχει σπάσει!

Το πρώτο βήμα έγινε με την απογραφή των συνταξιούχων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, που ξεκίνησε στα τέλη του 2012 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2013 και αποκάλυψε την ύπαρξη περισσότερων από 30.000 παράνομες συντάξεις, η χορήγηση των οποίων διακόπηκε. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η ταυτοποίηση των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ των συνταξιούχων, όπου διαπιστώθηκαν 1,6 εκατομμύρια αποκλίσεις.

Με την εφαρμογή, τέλος, του πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος» από την 1η Ιουνίου του 2013, χαρτογραφήσαμε για πρώτη φορά όλο το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, ενώ μέσα από το σύστημα «Αριάδνη» φωτίστηκαν όλες οι σκιώδεις και αθέατες πλευρές του συστήματος, όπως εκείνη των προνοιακών επιδομάτων.

Οι υποθέσεις «μαϊμού» συντάξεων που έρχονται σήμερα στο φως αφορούν παλαιότερες υποθέσεις παραβατικότητας που εντοπίσθηκαν από τις διασταυρώσεις που κάναμε πριν την εφαρμογή του συστήματος «ΉΛΙΟΣ» και πήραν τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Με αυτά τα βήματα σήμερα η χώρα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα και ολοκληρωμένα συστήματα στην Ευρώπη, που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε με απόλυτη ακρίβεια κάθε σύνταξη και κάθε δικαιούχο σύνταξης. Η εξέλιξη αυτή έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Εξοικονομεί πόρους από την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και τη μείωση της γραφειοκρατίας και βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών.

Η νέα έκθεση του συστήματος «Ήλιος» για τις καταβολές των συντάξεων και των επιδομάτων πρόνοιας τουΑπριλίου 2014, παρουσιάζει και αυτό το μήνα τα παρακάτω στοιχεία.

Συγκεκριμένα, ως προς τις συντάξεις:
Ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.645.672
Ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.452.117 εκ των οποίων οι10.492 καταβάλλονται σε υπηκόους άλλων χωρών
Η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις το μήνα Απρίλιο ανέρχεται σε 2.306.220.279,39 ευρώ
Η αντίστοιχη δαπάνη για το πρώτο τετράμηνο του 2014 ανέρχεται σε 9.195.497.191,49 ευρώ, κινούμενη στους προγραμματισμένους στόχους της συνταξιοδοτικής δαπάνης και της απορρόφησης πόρων του Κρατικού Προϋπολογισμού για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, καθώς από προϋπολογισθείσα καταβολή 33,3% της συνολικής κρατικής επιχορήγησης συντάξεων για το 2014, έχει απορροφηθεί το 34,2% συμπεριλαμβανομένου και του ΕΚΑΣ
Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις γήρατος ανέρχεται στα 943,19 ευρώ

Από την άλλη, τα σημαντικότερα ευρήματα της έκθεσης ως προς τις παροχές προνοιακών επιδομάτων είναι τα εξής:
• Ο συνολικός αριθμός των επιδοματούχων ανέρχεται σε 161.644
• Ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων επιδομάτων ανέρχεται σε 170.293
• Η συνολική μηνιαία δαπάνη για επιδόματα το μήνα Απρίλιο ανέρχεται σε 54.296.330 εκ ευρώ, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη για το πρώτο τετράμηνο του 2014 ανέρχεται σε 219.140.967 εκ ευρώ».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!