Μ. Τρίτη 15 Απριλίου 2014 στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Μέγαρο Αθηνών από τον Δήμο Αθηναίων, την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) και το Athens Convention & Visitors Bureau (ACVB) στο πλαίσιο του workshop Travel Trade Athens 2014.
Ανοίγοντας τις εργασίες της Διάσκεψης, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης ανέφερε πως όλες οι διεθνείς μελέτες και έρευνες συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι έχει ανατείλει η εποχή των μεγαλουπόλεων, με τις σύγχρονες τάσεις αστικοποίησης να επιφέρουν διόγκωση των μεγεθών τους και αύξηση του αριθμού τους ανά τον κόσμο.
Όπως τόνισε, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε αστικές περιοχές μέχρι το έτος 2050, ενώ η UNESCO πριν από λίγα χρόνια, προέβλεπε ότι, μέχρι το 2015, θα υπάρχουν 26 μεγαλουπόλεις - δηλαδή πόλεις με περισσότερα από 10 εκατομμύρια άτομα πληθυσμό.
Πρόσθεσε ότι το θέμα “Αστική Ανάπτυξη και o Τουρισμός πόλεων”, δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο καίριο και κεφαλαιώδες καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα με πολλές και σύνθετες παραμέτρους, δημογραφικές, πολεοδομικές και οικονομικές και κοινωνικές, και δεν αφορά μονάχα στο μέλλον, καθώς έχει αρχίσει ήδη να επηρεάζει και να αναδιαμορφώνει το παρόν πολλών μεγάλων αστικών κέντρων.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως τόνισε ο κ. Καμίνης, ο Δήμος Αθηναίων σχεδίασε και έθεσε σε εφαρμογή το πολυδιάστατο αναπτυξιακό σχέδιο , το «Έργο Αθήνα», το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με στόχο να μεταμορφώσει την Αθήνα με τη συμμετοχή των πολιτών, σε μια πόλη με νέες παραγωγικές και κοινωνικές δομές, ανθηρή και καινοτόμα οικονομία. «Μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που θα σφύζει από δημιουργικότητα, με έντονα εξωστρεφή και ανανεωτικό χαρακτήρα. Μια πόλη λειτουργική για τους κατοίκους της και ελκυστική για τους επισκέπτες της» είπε χαρακτηριστικά.
Το «Έργο Αθήνα» που εξελίσσεται σε τέσσερις άξονες, στοχεύει να χρηματοδοτήσει συνολικά έργα ύψους 174 εκατ. Ευρώ περίπου, και ήδη διαθέτει χρηματοδότηση 120 εκατομμυρίων ευρώ.
Παράλληλα, ο Δήμος Αθηναίων, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αθήνας (ΟΡΣΑ) και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εκπόνησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, Σχέδιο Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (το ΣΟΑΠ) για το εμπορικό και ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης δομημένο σε 7 ειδικούς στόχους και 62 δράσεις σε 18 άξονες.
Ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε ότι στο ζήτημα που απασχολεί ή προβληματίζει άλλες πόλεις, για την ορθότερη σχέση αστικής και τουριστικής ανάπτυξης, η θέση του Δήμου της Αθήνας είναι σαφής: Η Στρατηγική για την τουριστική ανάπτυξη πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Σχεδιασμού της Αστικής Ανάπτυξης και να διακλαδώνεται με τις αντίστοιχες δράσεις και παρεμβάσεις.
Η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, στην ομιλία της, τόνισε ότι η Αθήνα, «βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης και δημιουργίας» και πρόσθεσε πως όλοι «οφείλουμε να βελτιώσουμε την εικόνα της πόλης, οφείλουμε να βελτιώσουμε το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν της πρωτεύουσας, γιατί η Αθήνα είναι ο καθρέφτης της χώρας».
Ανέφερε ότι με τα έργα υποδομής που έχουν γίνει και συνεχίζονται τα τελευταία χρόνια, αλλά και αυτά που προγραμματίζονται για τα επόμενα, η πόλη της Αθήνας μπορεί να ανακτήσει και αναδείξει για μια ακόμα φορά το μεγαλείο και την αίγλη της.
Ανέφερε ενδεικτικά Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και στο τεράστιας σημασίας έργο που γίνεται στο Φαληρικό Δέλτα, με την κατασκευή της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Λυρικής Σκηνής και του μεγάλου περιβαλλοντικού πάρκου και πρόσθεσε ότι γίνονται και πολλές σημαντικές, μικρότερης εμβέλειας, αλλά υψηλής συμβολικής σημασίας παρεμβάσεις, φέροντας ως παράδειγμα την πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων για τη δημιουργία Μουσείου για τη Μαρία Κάλλας.
Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στην προσέλκυση διοργανώσεων και εκδηλώσεων μεγάλου ενδιαφέροντος για την πόλη, , όπως η φιλοξενία, την επόμενη εβδομάδα, στην Αθήνα και τους Δελφούς, του συνεδρίου της διεθνούς ομοσπονδίας κινηματογραφιστών, όπου θα συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι διευθυντές φωτογραφίας του κόσμου.
Η Υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι στην Αθήνα, το σύνολο των φορέων και των κατοίκων της πόλης έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο τουρισμός μπορεί να τονώσει την τοπική μας οικονομία και κατέληξε τονίζοντας ότι η Αθήνα Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων, για άμεση επαναφορά και δυναμική καθιέρωση της στο παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.
Χαιρετισμούς στην έναρξη των εργασιών απηύθυναν ο κ. Νίκος Ανδρουλακάκης Αντιπεριφερειάρχης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Αττικής και ο κ. Γιώργος Μπρούλιας, Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων & Πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Δήμου Αθηναίων.
Ο επίσημος ομιλητής κ. Ignasi de Delàs, Πρόεδρος του δικτύου European Cities Marketing, αναφέρθηκε στη σημασία του τουρισμού πόλεων για τα αστικά κέντρα και τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες και παρουσίασε το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και δράσεων του ECM για την ανάδειξη και καλλιέργεια της σημασίας αυτής.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο Τουρισμός Πόλεων στην Ευρώπη εμφανίζει έως και διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με τον τουρισμό σε εθνικά επίπεδα και απαρίθμησε τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πόλεις ως τουριστικοί προορισμοί. Μεταξύ αυτών, η διατήρηση της παραδοσιακής τοπικής ταυτότητας, η βιώσιμη και η πράσινη ανάπτυξη, η ανάπτυξη του τομέα συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων, οι διαδικασίες θεωρήσεων καθώς και οι μηχανισμοί διαχείρισης του προορισμού.
Στην Ενότητα με θέμα «Ο Τουριστικός Σχεδιασμός στην Αστική Ανάπτυξη ως Παράγοντας Επιτυχίας», ο κ. Αλέξης Γαληνος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΤΑ, παρουσίασε την ολοκληρωμένη στρατηγική του Δήμου Αθηναίων για την τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας, στρατηγική που έχει ενσωματωθεί πλήρως στο «Έργο Αθήνα» και αξιοποιεί τις δράσεις και τις κατευθύνσεις του αναπτυξιακού προγράμματος.
Ανέλυσε επίσης τον τρόπο λειτουργίας και το πλάνο δράσεων του Athens Convention & Visitors Bureau.
Στη συνέχεια έγινε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΤΕ κ. Αλέξανδρος Λαμνίδης και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού κ. Τιμ Ανανιάδης.
Στην Ενότητα με θέμα City Tourism Planning, Management & Marketing: Global Success Stories, παρουσιάστηκαν οι περιπτώσεις του Τελ Αβίβ – “Non Stop City” - από την κα Hila Oren, Ιδρυτή και CEO της Tel Aviv Global καθώς και των ισπανικών πόλεων, Βαρκελώνη, Βαλένθια και Μιλμπάο από τον κ. Juan Carlos Belloso, της Future Places.
Τέλος, στην Ενότητα για τον Σχεδιασμό και την Ανάπτυξη Εμπειριών για Επισκέπτες & Κατοίκους Πόλεων, παρουσιάστηκαν σχέδια βέλτιστων πρακτικών, σε επίπεδο υπηρεσιών, εργαλείων και εφαρμογών, από τον κ. Thomas Schönweitz, της Whitespring και τον κ. Martin Schobert, της Turismus Design.
Οι ομιλίες και οι παρουσιάσεις που έγιναν στη Διάσκεψη θα αναρτηθούν τις επόμενες μέρες στο site του Travel Trade Athens (www.traveltradeathens.com ).
Το Travel Trade Athens διοργανώνεται από τον Δήμο Αθηναίων, Την ΕΑΤΑ και το ACVB σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Tour Operators Ευρώπης.
Σημειώνεται το concept development και το project management του 2ου ετήσιου Travel Trade Athens 2014 workshop γίνεται από την Aboutourism και ο επίσημος DMC της διοργάνωσης είναι η AFEA Travel & Congress Services.