tromaktiko: Αυστραλία: Βίζα για εργασία ενός έτους

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Αυστραλία: Βίζα για εργασία ενός έτους



Ζωηρό παραμένει το ενδιαφέρον των Ελλήνων για μετανάστευση στην Αυστραλία, αν και πολλοί γνωρίζουν πως η μακρινή χώρα δεν είναι πια... γη της Επαγγελίας.

Η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτόριας συνεχίζει να λαμβάνει καθημερινά τηλεφωνήματα και email από Ελληνες.

«Υπάρχει αρκετός κόσμος που θέλει να έρθει να δουλέψει εδώ. Μπορεί να είναι λιγότεροι από το 2011, αλλά είναι πιο συνειδητοποιημένοι, το έχουν σκεφτεί και δεν παίρνουν απλώς μια επιπόλαια απόφαση», εξηγεί στο «Εθνος» ο γενικός γραμματέας της κοινότητας, Κ. Μάρκος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Τουρισμού, αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες διακρατική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αυστραλία, για χορήγηση τουριστικής βίζας σε άτομα ηλικίας 18 έως 30 ετών, με δικαίωμα εργασίας έως έναν χρόνο. «Υπάρχουν πολλοί Ελληνες που περιμένουν αυτή τη βίζα για να έρθουν να εργαστούν. Στην κοινότητα έχουμε 1-2 τηλεφωνήματα την ημέρα από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τις βίζες και λαμβάνουμε καθημερινά email με βιογραφικά», λέει ο κ. Μάρκος.

Βιογραφικά στέλνουν κυρίως άνθρωποι με σπουδές, όπως δάσκαλοι και καθηγητές, πολιτικοί μηχανικοί, αλλά και υπάλληλοι γραφείου, εργαζόμενοι στον τουρισμό, μάγειροι κ.ά. Πολλοί είναι 30-45 ετών και αποκλείονται λόγω ηλικίας. Ενδιαφέρον, ωστόσο, υπάρχει και από νέους.

Σήμερα οι κάτοχοι τουριστικής βίζας δεν επιτρέπεται να εργαστούν. Πολλοί ταξίδεψαν με φοιτητική βίζα προσπαθώντας να ριζώσουν στην Αυστραλία ή γράφτηκαν σε μια σχολή μετατρέποντας την τουριστική τους βίζα σε φοιτητική.

«Οικογένειες με παιδιά ξοδεύουν τις τελευταίες τους οικονομίες για να έρθουν εδώ με φοιτητικές βίζες. Και τελικά δεν τα βγάζουν πέρα επειδή δεν είναι σωστά ενημερωμένοι. Η Αυστραλία δεν είναι επίγειος παράδεισος», προειδοποιεί η Μαρία Μπακαλίδου, που ζει δύο χρόνια στη μακρινή χώρα.

Ο κ. Μάρκος υπολογίζει τους Ελληνες που μετανάστευσαν από το 2011 στην Αυστραλία κι έχουν τώρα φοιτητική βίζα σε 2.000 άτομα. Πολύ περισσότεροι είναι οι Ελληνοαυστραλοί που είχαν γυρίσει στην Ελλάδα και τώρα επιστρέφουν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους.

Εργάτες σε οικοδομές, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που έπεσαν έξω, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, γιατροί. «Στη Μελβούρνη από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν έρθει 50-60 γιατροί και άλλοι πτυχιούχοι», λέει ο κ. Μάρκος και συμπληρώνει: «Ηρθαν κι αρκετοί που δεν τα κατάφεραν κι επέστρεψαν στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα οικογένειες με παιδιά, επειδή τα έξοδα εδώ είναι πολλά».

Τα επαγγέλματα με ζήτηση

Η Μελβούρνη είναι μια πόλη παροχής υπηρεσιών, τονίζει ο κ. Μάρκος και δίνει οδηγίες για τους επίδοξους μετανάστες: «Ζήτηση έχουν αυτή τη στιγμή τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την εστίαση, όπως μάγειροι, ζαχαροπλάστες κ.ά. Στην οικοδομή υπάρχει επίσης ζήτηση καθώς η ανοικοδόμηση συνεχίζεται στην πόλη, ενώ ο προϋπολογισμός της πολιτείας της Βικτόριας προβλέπει μεγάλα κονδύλια για βελτίωση δημόσιων συγκοινωνιών και δρόμων.

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για γιατρούς, νοσοκόμες και άλλα επαγγέλματα υγείας κυρίως για φροντίδα ηλικιωμένων σε γηροκομεία κ.λπ. καθώς οι Ελληνες μετανάστες της γενιάς του 1950-1960 είναι πια στην τρίτη ηλικία. Πολλές εταιρείες Ελλήνων δραστηριοποιούνται επίσης στον χώρο του καθαρισμού κτιρίων, ενώ μικρότερη ζήτηση υπάρχει για εκπαιδευτικούς».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!