tromaktiko: Έρχονται τα αυτόνομα οχήματα, χωρίς οδηγό! [video]

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Έρχονται τα αυτόνομα οχήματα, χωρίς οδηγό! [video]



Με τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό η ασφάλεια στην άσφαλτο θα βελτιωθεί και ο τρόπος μετακίνησης για εκατομμύρια ανθρώπους θα μεταμορφωθεί, το πρώτο σημαντικό βήμα έχει γίνει, δηλώνει ο...
Christopher Urmson, επικεφαλής του πρότζεκτ της Google, κατά την επίδειξη του προτύπου αυτοκινήτου στις 27 Μαΐου 2014. Πρόκειται για ένα διθέσιο αυτοκίνητο που δεν έχει κανένα μέσο χειρισμού από τον άνθρωπο, ούτε καν τιμόνι, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα μέχρι 40 χιλιόμετρα την ώρα και το μόνο μέσο για να επέμβουν οι επιβάτες είναι να πατήσουν το κόκκινο κουμπί e-Stop.

Με βάση το πρότυπο αυτό, η Google ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει πιλοτικά 100 ηλεκτρικά οχήματα, ωστόσο για να είναι σύννομα στην Καλιφόρνια, στην έδρα της Google όπου θα δοκιμαστούν, θα διατηρήσουν τιμόνι, γκάζι, φρένα, λεβιέ ταχυτήτων και χειρόφρενο. Τα 100 πιλοτικά αυτόνομα οχήματα της Google αναμένεται να δοκιμαστούν στους δημόσιους δρόμους της αμερικανικής πολιτείας, εκτός του campus της Google όπου γίνονται μέχρι σήμερα οι δοκιμές.

Η ανάγκη να αναλάβει τον έλεγχο απρόσμενα και ξαφνικά ο επιβάτης δεν μπορεί να προβλεφθεί και να αποδειχτεί εξαιρετικά επικίνδυνη, δηλώνει ο κος Urmson, «είδαμε γεγονότα που μας προκάλεσαν ανησυχία» είπε στους Τάιμς της Νέας Υόρκης. Τα περισσότερα ατυχήματα οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος, υποστηρίζουν οι επιστήμονες της Google.

O επιβάτης θα ορίζει τον προορισμό του μέσω ενός app στο smartphone του και οι κάμερές του έχουν ορατότητα σε απόσταση 180 μέτρων περίπου και η αυτονομία του ηλεκτρικού αυτού αυτοκινήτου φτάνει τα 160 χιλιόμετρα. Το εμπρόσθιο μέρος του είναι κατασκευασμένο από αφρώδες υλικό ως προστασία σε περίπτωση που τα ηλεκτρονικά του συστήματα αποτύχουν και χτυπήσουν διαβάτη, αναφέρει η εφημερίδα.

Ένα πιθανό σενάριο για την αξιοποίηση του οχήματος χωρίς οδηγό είναι να χρησιμοποιηθεί ως ταξί που θα καλείται μέσω smartphone. Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρεται σε έρευνα που έγινε στο Earth Institute στο πανεπιστήμιο Columbia, σύμφωνα με την οποία το κόστος της κούρσας θα μειωνόταν αισθητά (από τα 4 δολάρια στα 50 σεντς ανά μίλι/1,6χλμ), όπως και ο χρόνος αναμονής.

pathfinder.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!