tromaktiko: Αλκοολικοί ελέφαντες και πίθηκοι ... Θρύλος ή πραγματικότητα; [video]

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Αλκοολικοί ελέφαντες και πίθηκοι ... Θρύλος ή πραγματικότητα; [video]



Ελέφαντες στη Νότια Αφρική αναζητούν το δέντρο μαρούλα, μικρόσωμα καγκουρό κάνουν οχτάρια σε φυτείες παπαρούνας στην Αυστραλία, σκύλοι τρώνε ζαχαροκάλαμα, ενώ πίθηκοι...
ρουφούν κρυφά τα κοκτέιλ τουριστών στην Καραϊβική. Μήπως ήρθε η ώρα να ανοίξουμε Κέντρα Ανώνυμων Αλκοολικών και για ζώα;

Εξαρτημένοι ελέφαντες από marula
Στη Νότια Αφρική ο τοπικός μύθος θέλει τους ελέφαντες να μεθούν. Αναζητούν το δέντρο μαρούλα (marula), το οποίο μία φορά τον χρόνο παράγει ζουμερά φρούτα με μεγάλο ποσοστό οινοπνεύματος. Μόλις τα φρούτα ωριμάσουν και επειδή υπάρχει έλλειψη νερού, τα ζώα για να ξεδιψάσουν τα τιμούν ιδιαιτέρως.

Εξαρτημένα καγκουρό από παπαρούνα, σκύλοι από ζαχαροκάλαμο και κερκοπίθηκοι από κοκτέιλ
Οι ελέφαντες, όμως, δεν είναι τα μόνα πλάσματα που κατηγορούνται για παρεκτροπές σε περιστασιακά κοκτέιλ. Έχουν ειπωθεί ιστορίες για μικρόσωμα καγκουρό, τα λεγόμενα ουάλαμπι, να κάνουν οχτάρια μέσα σε φυτείες παπαρούνας στην Αυστραλία, για να ανεβάσουν τη διάθεσή τους ή για σκύλους που εθίζονται στην τοξική ουσία που εκκρίνεται από τους φρύνους ζαχαροκάλαμου. Και ιστορίες αφθονούν για τους κερκοπιθήκους στο νησί της Καραϊβικής του Αγίου Χριστοφόρου, καθώς κρυφά ρουφούν τα έντονα από χρώματα κοκτέιλ  των τουριστών.


Έρευνα
Αλλά οι παρεκτροπές αυτές είναι μήπως αποτέλεσμα της δικής μας συμπεριφοράς; Εργαστηριακή έρευνα δεκαετιών έχει αποδείξει ότι μπορούμε να προκαλέσουμε εθιστική συμπεριφορά στα ζώα διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στις εθιστικές ουσίες. Αλλά τα άγρια ζώα  πραγματικά μεθούν και μαστουρώνουν;

Αλκοολικοί… κερκοπίθηκοι
Οι κερκοπίθηκοι είναι ένα είδος που οι ερευνητές ήλπιζαν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει να δώσει απάντηση σε αυτήν την ερώτηση. Μερικές φορές ονομάζονται πράσινοι πίθηκοι, και μια χούφτα απομονωμένων ομάδων κερκοπιθήκων βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλα τα νησιά της Καραϊβικής. Τον 18ο και 19ο αιώνα δουλέμποροι συχνά έπαιρναν τις μαϊμούδες ως κατοικίδια ζώα, και όταν τα πλοία έφταναν στον νέο προορισμό, οι πίθηκοι εύκολα διέφευγαν. Εκεί ελεύθερα από τους θηρευτές τους  τα μικρά θηλαστικά προσαρμόστηκαν στην τροπική ζωή του νησιού. Για 300 χρόνια τα ζώα ζούσαν σε ένα περιβάλλον με κυρίαρχες τις φυτείες ζαχαροκάλαμου. Και όταν το ζαχαροκάλαμο κάηκε ή περιστασιακά υπέστη ζύμωση πριν από τη συγκομιδή, έγινε μια απόλαυση για τους πιθήκους. Δεδομένου ότι εξοικειώθηκαν με την αιθανόλη, οι πίθηκοι μπορεί να έχουν αναπτύξει και τη γεύση και την ανοχή στο αλκοόλ. Οι τοπικές ιστορίες διηγούνται ότι συνελήφθησαν άγριοι πίθηκοι με μείγμα από ρούμι και μελάσα σε κούφιο κέλυφος καρύδας.

Θρύλος ή πραγματικότητα; Αλκοολικοί ελέφαντες και πίθηκοι1 στους 5 πιθήκους επιλέγει αλκοόλ
Απόγονοι αυτών των πιθήκων έχουν μελετηθεί, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε περισσότερα για τη ροπή τους στο αλκοόλ. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν ένας στους πέντε πιθήκους προτίμησε ένα κοκτέιλ αλκοόλ αναμιγμένο με νερό και ζάχαρη από ένα ποτήρι μόνο με νερό με ζάχαρη.

Κατά περίεργο τρόπο, παρατηρήθηκε ότι οι νεότεροι σε ηλικία πίθηκοι ήταν πιθανότερο να πίνουν παρά οι ηλικιωμένοι πίθηκοι, και το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης πραγματοποιήθηκε από τους εφήβους και των δύο φύλων. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Jorge Juarez του Universidad Nacional Autonoma de Mexico, υποψιάζονται ότι οι μεγαλύτεροι πίθηκοι αποφεύγουν το αλκοόλ λόγω των τάσεων της πολιτικής μαϊμού. «Είναι δυνατόν οι ενήλικες να πίνουν λιγότερο, επειδή πρέπει να είναι περισσότερο σε εγρήγορση και διορατικοί για τη συνοχή της ομάδας.» Με άλλα λόγια, σε κάποιο σημείο οι πίθηκοι κλείνουν το βιβλίο της κρεπάλης και του hangover και ενεργούν ως ενήλικες πια.

Αλκοολικοί… ελέφαντες
Όσον αφορά τους αλκοολικούς μας ελέφαντες, η επιστήμη είναι αρκετά σαφής. Τα ζώα είναι τόσο τεράστια, ώστε θα χρειαζόταν μία τεράστια ποσότητα φρούτων marula για να βρεθούν σε κατάσταση μέθης. Οι Φυσιολόγοι Steve Morris, David Humphreys, και Dan Reynolds του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ άκουσαν για πρώτη φορά τις φήμες για μεθυσμένους ελέφαντες, ενώ βρισκόταν στη Νότια Αφρική για ένα επιστημονικό συνέδριο, και θέλησαν να διαλευκάνουν την αλήθεια.
Αλλά ακριβώς επειδή οι ελέφαντες μπορεί να βρεθούν σε κατάσταση μέθης, δεν σημαίνει ότι επιβεβαιώνονται οι θρύλοι γύρω από το δέντρο marula. Ένας ελέφαντας με βάρος 3.000 κιλά θα πρέπει να πιει από 10 έως 27 λίτρα διαλύματος αλκοόλης  σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να παρουσιάσει αλλαγές στη συμπεριφορά του. Ακόμη και αν το δέντρο marula περιέχει 3% αιθανόλη και ένας ελέφαντας τρώει μόνο φρούτα marula σε κανονικό ρυθμό θα καταναλώσει μόλις το ήμισυ του αλκοόλ που είναι αναγκαίο για να μεθύσει σε μία μέρα. Αν θέλει να μεθύσει, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς της ανατομίας και της φυσιολογίας του, ένας ελέφαντας θα πρέπει να τρώει φρούτα marula στο 400% του κανονικού ρυθμού της τροφοδοσίας του, ενώ παράλληλα, θα πρέπει να αποφεύγει κάθε πρόσθετη πρόσληψη νερού. «Κατά την ανάλυση μας» συμπεραίνουν οι ερευνητές, «αυτό φαίνεται εξαιρετικά απίθανο.»

Είναι μία αξιοπερίεργη κατάσταση, έτσι δεν είναι; Ότι κάποια ζώα το ρίχνουν έξω πού και πού όπως και εμείς; Οι Morris, Humphreys και Reynolds επισημαίνουν ότι η πλειοψηφία των ιστοριών των μεθυσμένων ζώων είναι «ανεπίσημη, βυθισμένη στη λαογραφία και τον μύθο».

Η μέθη των άγριων ζώων μπορεί να υπάρξει μόνο στο  μάτι του θεατή; Δείτε το παρακάτω βίνετο.



flowmagazine.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!