αισθανόμαστε, κοιτάζοντας απλώς το σημείο του πόνου.
Αντίθετα, δηλαδή, με την κοινά αποδεκτή άποψη ότι πονάμε λιγότερο όταν δεν κοιτάμε το σημείο που πονάει (π.χ. όταν αποστρέφουμε το βλέμμα από το σημείο που μας κάνουν μια ένεση), η έρευνα έδειξε ότι, κοιτάζοντάς το, πονάμε λιγότερο. Η ίδια έρευνα έδειξε, επίσης, ότι οι εθελοντές πονούσαν ακόμα λιγότερο όταν το σημείο με τον ερεθισμό προβαλλόταν σε μεγέθυνση.
Όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Psychological Science» και όπως είπαν σε συνεντεύξεις τους οι ερευνητές από το University College London (UCL) και το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, στα σχετικά πειράματα μετείχαν 18 εθελοντές. Για να προκαλέσουν πόνο στους μετέχοντες, οι ειδικοί χρησιμοποίησαν μια μικρή θερμαινόμενη συσκευή, η θερμοκρασία της οποίας αυξανόταν βαθμιαία.
Ακουμπούσαν το άκρο της στο χέρι των εθελοντών και τους ζητούσαν να πουν «σταματήστε» όταν αισθάνονταν ότι καίγονταν πολύ. Διαπιστώθηκε ότι οι εθελοντές μπορούσαν να αντέξουν κατά μέσο όρο 3 βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερη θερμοκρασία όταν κοίταζαν το χέρι τους παρά όταν το χέρι τους καλυπτόταν από ένα ξύλινο, αδιαφανές παραπέτασμα.
Σε δεύτερο πείραμα, οι ειδικοί χρησιμοποίησαν μεγεθυντικούς φακούς, ώστε ο εθελοντής να μπορεί να βλέπει μεγεθυμένο το χέρι του. Τότε διαπιστώθηκε ότι οι εθελοντές άντεχαν ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες.