tromaktiko: Τι θα συμβεί στις τράπεζες για να μην κουρευτούν οι καταθέσεις

Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Τι θα συμβεί στις τράπεζες για να μην κουρευτούν οι καταθέσεις



Ξεκίνησαν ήδη οι ασκήσεις αντοχής των ελληνικών τραπεζών μέσα ...

στο ασφυκτικό περιβάλλον των capital controls κι όπως τονίζει αξιωματούχος της Τράπεζας της Ελλάδας, στόχος όλων των εμπλεκόμενων- δηλαδή και των θεσμών- είναι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση πριν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από 1/1/2016 η νέα Οδηγία για την αναδιάρθρωση των τραπεζών, η οποία προβλέπει και «κούρεμα» για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, μετά την 6ωρη συνάντησή τους με τους κκ. Σταθάκη και Τσακαλώτο, είχαν συνάντηση μίας ώρας με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.

Εδώ η επικεφαλής της αποστολής Ντέλια Βελκουλέσκου στην Τράπεζα της Ελλάδος

Στο επίκεντρο της συνάντησης εκπροσώπων των δανειστών και Στουρνάρα βρέθηκε η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, ενώ έγινε και μια πρώτη κουβέντα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στόχος είναι οι ανακεφαλαιοποιήσεις να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος Νοεμβρίου, ενώ τα «stress test» στις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να ξεκινήσουν αρχές Αυγούστου.



Ο κ. Στουρνάρας αποχώρησε στις 6 το απόγευμα από τη συνάντηση με τους θεσμούς για να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, για ζητήματα συστημικής ευστάθειας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Δημοσιονομικής Ευστάθειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκπρόσωποι των Θεσμών έμειναν στην ΤτΕ σχεδόν μία ώρα ακόμα, μετά την αναχώρηση του κ. Στουρνάρα.

Αυτή τη στιγμή είναι στο τραπέζι δύο σενάρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το πρώτο, που είναι και το επικρατέστερο,
προβλέπει διαδικασία ανάλογη με αυτή του 2012, δηλαδή μέσω Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σε αυτή την περίπτωση, εφόσον η διαδικασία ολοκληρωθεί εντός του 2015, δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος bail in, δηλαδή «κουρέματος» μετόχων, ομολογιούχων και καταθετών. Το μειονέκτημα είναι ότι τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν, θα επιβαρύνουν το Χρέος, αφού την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναλαμβάνει το δημόσιο.

Το δεύτερο σενάριο
προβλέπει απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από τον ESM. Σε αυτήν την περίπτωση δεν επιβαρύνεται το Χρέος αλλά προβλέπεται βάσει κανονισμού «κούρεμα» 8% σε μετοχές, ομόλογα ή καταθέσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, αν φύγει αυτό το «αγκάθι»- πράγμα δύσκολο- τότε το σενάριο μπορεί να συζητηθεί, αν και υπάρχουν κι άλλα προβληματάκια που έχουν να κάνουν με τη διοίκηση των τραπεζών, η οποία μάλλον θα πρέπει να περάσει στα χέρια του ESM. Ως εκ τούτου, οι δηλώσεις της Λ. Κατσέλη περί προκαταβολής 10 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν προκάλεσαν κύματα ενθουσιασμού στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Όσον αφορά, δε, στη bad bank, η οποία θα αναλάβει το βάρος των «κόκκινων» δανείων, δεν μπορεί να στηθεί εάν δεν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!