ευρωβαρόμετρο που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 16 και 27 Μαΐου 2015.
Συγκεκριμένα το 97% των ερωτηθέντων Ελλήνων απάντησαν ότι η κατάσταση της οικονομίας στη χώρα τους είναι κακή, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνάει το 59%.
Επιπλέον, το 73% των Ελλήνων θεωρεί πως κακή είναι και η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους ενώ αντίθετα ο ευρωπαϊκός μέσος όρος την θεωρεί καλή κατά 68%.
Όσον αφορά τις προσδοκίες των Ελλήνων για το μέλλον, μόλις το 23% εξ αυτών θεωρεί πως η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα βελτιωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ωστόσο σε σχέση με έξι μήνες πριν, οι «αισιοδόξοι» έχουν αυξηθεί κατά 9%.
Αντίστοιχα, για την κατάσταση της εργασίας στην Ελλάδα μόλις το 20% των Ελλήνων θεωρεί ότι θα βελτιωθεί, έναντι 23% στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επίσης, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, περισσότεροι από τους μισούς Ελληνες απάντησαν ότι «τα χειρότερα έρχονται» αναφορικά με την κρίση (54%) ενώ το 44% εξέφρασε την άποψη ότι η κρίση έχει φτάσει στο ανώτατο σημείο της και από δω και πέρα η κατάσταση θα βελτιώνεται.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι και πάλι οι «αισιόδοξοι» είναι κατά 6% περισσότεροι σε σχέση με το Νοέμβριο του 2014.
Γενικά, από το τρέχον ευρωβαρόμετρο φαίνεται ότι οι Έλληνες θεωρούν κατά προτεραιότητα πιο σημαντικά θέματα στη χώρα τους την ανεργία (56%) και την οικονομική κατάσταση (51%) και σε επίπεδο ΕΕ την οικονομική κατάσταση (40% ) και τη μετανάστευση (27%).
Ο αντίστοιχος μέσος Ευρωπαίος πολίτης συμφωνεί όσον αφορά την ανεργία στην εκάστοτε χώρα (42%) ωστόσο έχει πολύ υψηλότερα το πρόβλημα της μετανάστευσης: 23% για το εσωτερικό της χώρας του και 38% σε επίπεδο ΕΕ.
Σε ό, τι αφορά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων στους θεσμούς, ευρωπαϊκούς και εγχώριους, προς μια αρνητική απάντηση τείνει το 73% εξ αυτών τόσο προς την ΕΕ όσο και προς το ελληνικό κοινοβούλιο.
Στην ελληνική κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη το 37% των Ελλήνων.
Τέλος, θετική εικόνα για την ΕΕ έχει μόλις το 25% των Ελλήνων, έναντι 41% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Πηγή