tromaktiko: Φ. Κουβέλης: Σε λίγο φοβάμαι ότι θα θεωρούμαι υπεύθυνος ακόμα και για τους σεισμούς

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Φ. Κουβέλης: Σε λίγο φοβάμαι ότι θα θεωρούμαι υπεύθυνος ακόμα και για τους σεισμούς



Από την συχνότητα...
του Flash 96,0 F.M., καλεσμένος στην εκπομπή του Αντώνη Κουμιώτη, επέλεξε ο τέως πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, να εκφραστεί προεκλογικά, σπάζοντας την σιωπή του, σε μία συνέντευξη που θα προκαλέσει αίσθηση και θα συζητηθεί.

Πιο συγκεκριμένα, κληθείς αρχικά να σχολιάσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, ο κ. Κουβέλης είπε:

 «Η χώρα ευτυχώς παρέμεινε στην Ευρωζώνη, η αντίθετη πολιτική εκδοχή και επιλογή, που ήθελε την Ελλάδα να κινηθεί έξω από την Ευρωζώνη και με διαφορετικό νόμισμα, με ένα λεγόμενο εθνικό νόμισμα, είτε αυτό θα ελέγετο δραχμή ή οτιδήποτε άλλο, ευτυχώς αποφεύχθηκε και υπήρξε μία συμφωνία, το τρίτο μνημόνιο ακριβέστερα με τους εταίρους, που έχει πράγματι εξαιρετικά δύσκολους όρους, έχει βέβαια και την δυνατότητα αξιοποίησης των 86 δις που θα είναι η χρηματοδοτική ενίσχυση της χώρας αλλά και η αξιοποίηση του λεγομένου πακέτου Γιούνκερ, το οποίο αφορά σε 35 και πλέον δις».

Και είναι δυνατόν, αν ακολουθηθεί μία συγκεκριμένη πολιτική, να αντιρροπήσει την λιτότητα, να αντιρροπήσει σε κάποιο βαθμό την ύφεση, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει η εκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Και τούτο είναι δυνατό. Μπορεί η χώρα στο πλαίσιο μίας συγκεκριμένης πολιτικής, να ξεκινήσει την αναπτυξιακή διαδικασία. Και υπάρχει και κάτι σημαντικό. Είναι η πρώτη φορά που με τόση σαφήνεια αναφέρεται η λεγόμενη αναδιάρθρωση του χρέους, αυτό θα σημάνει απομείωση του χρέους, αυτό ταυτόχρονα θα σημάνει ότι τα χρήματα που δεν θα πάνε στο χρέος, το οποίο θα είναι απομειωμένο και κατά το ποσοστό της απομείωσης, να δοθούν σε άλλες δράσεις και άλλες δραστηριότητες».

Και συνέχισε: «Κατά συνέπεια οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν στην βάση αυτών των δεδομένων. Και ποιά είναι τα δεδομένα; Να ξεκινήσει η ανάπτυξη, να αντιρροπηθούν τα δυσμενή μέτρα του τρίτου μνημονίου και βεβαίως να αντιμετωπιστούν και ζητήματα τα οποία κινούνται έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας, η παραοικονομία, η διαφθορά. Η παραοικονομία είναι ο μεγάλος μάστιγας της ελληνικής οικονομίας και κατ” επέκταση της ελληνικής κοινωνίας. Σας λέω χαρακτηριστικά ότι στα προηγούμενα χρόνια μετρούσαμε το 30% του ΑΕΠ να το λεηλατεί η μαύρη οικονομία και το 10% του ΑΕΠ επίσης να το λεηλατεί η διαφθορά. Και αναφέρομαι σε πολύ συγκεκριμένα ζητήματα γιατί αυτά έχουν σχέση, όχι μόνο με κανόνες και συμπεριφορές δικαιοσύνης, αλλά έχουν σχέση με την επί της ουσίας δικαιοσύνη που έχει σχέση και αναφορά στο τί πρέπει να κάνει το κράτος και πώς το κράτος πρέπει να εξασφαλίζει τα αναγκαία έσοδά του».

Ο κ. Κουβέλης μάλιστα, αναφερθείς στην ανάπτυξη, τόνισε: «Η ανάπτυξη δεν είναι ένα ουδέτερο, ένα άχρωμο πολιτικά μέγεθος. Έχει και πολιτικό περιεχόμενο, έχει και χρώμα και εξηγούμαι: Ποιά ανάπτυξη, προς ποιά κατεύθυνση, με ποιούς, ποιοί θα πάρουν για παράδειγμα τους πόρους έτσι ώστε για να έχουμε την αναπτυξιακή διαδικασία, η οποία θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα για την κοινωνία συνολικά;».

Κληθείς να εκτιμήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Κουβέλης απάντησε: «Έχω την εκτίμηση ότι την πρωτιά στην εκλογική αναμέτρηση θα την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι ένα κομμάτι από τον οργανωμένο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μιλάω για τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, έχει αποχωρήσει και έχει κάνει την Λαϊκή Ενότητα. Πιστεύω ότι θα είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, γιατί θα προσμετρηθεί ότι πέτυχε μια συμφωνία, ότι κράτησε την χώρα παρούσα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Το ζητούμενο θα είναι εάν θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία ή όχι, αυτό είναι ζητούμενο. Εκτιμώ όμως ότι οι μέρες που απομένουν, περίπου δύο εβδομάδες, θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες, όχι με την έννοια των αναγκών της επικοινωνίας, αλλά με την έννοια της συνειδητοποίησης από την πλευρά των πολιτών, ότι τα κόμματα δεν είναι μεταξύ τους ίδια, ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές και εκτιμώ ότι θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη συσπείρωση ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτήν που καταγράφει σήμερα και δεν είναι μεγάλη, έχει συσπείρωση μόλις 50%».

Και συνέχισε, λέγοντας: «Νομίζω ότι η χώρα χρειάζεται και θέλει να είναι παρούσα μία κυβέρνηση Αριστερή προοδευτική, διότι όλα τα άλλα τα έζησε ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει απόλυτα ότι όταν φτάσαμε σε αυτήν την οικονομική κατάσταση ως χώρα, αυτό δεν προέκυψε από παρθενογέννηση, ήταν το αποτέλεσμα μίας πολιτικής».

Ερωτηθείς για την δική του στάση, ο κ. Κουβέλης δήλωσε παρών στην πολιτική, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι παρών στην πολιτική και τούτο ανεξάρτητα από το γεγονός ότι σε αυτές τις εκλογές επέλεξα να μην είμαι υποψήφιος. Στηρίζω και στηρίζω με δημόσιο λόγο την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ σε ερώτηση σχετική με το εάν θα συμμετείχε εξωκοινοβουλευτικά σε μια επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε:

«Να το ξεκαθαρίσω, η στάση μου είναι βαθύτατα πολιτική. Δεν είναι στάση ούτε ανταλλαγμάτων, ούτε αναμονής ανταλλαγμάτων… Εγώ αρνήθηκα πάρα πολλά πράγματα στην πολιτική μου διαδρομή, διότι προέτασσα το συλλογικό έναντι του προσωπικού. Έχετε δίκιο όταν επισημαίνεται ότι ποιός θα μπορούσε να αρνηθεί το ενδεχόμενο να είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάτω από μία συγκεκριμένη πολιτική εκτίμηση των πραγμάτων, το έκανα. Και όταν ακόμα τα συστήματα εξουσίας είχαν αποφασίσει να χτυπήσουν την ΔΗΜΑΡ, να χτυπήσουν τον πρόεδρό της, σε λίγο φοβάμαι ότι θα θεωρούμαι υπεύθυνος ακόμα και για τους σεισμούς που γίνονται στην Ελλάδα, όχι από τον ελληνικό λαό, οι Έλληνες πολίτες έχουν την άποψή τους για τον ομιλούντα, αλλά από αυτά τα πολιτικά συστήματα. Και όταν διαπίστωσα ότι είχαν επιλέξει ένα ανελεή πόλεμο εναντίον της ΔΗΜΑΡ και εμού προσωπικά, ως προέδρου της ΔΗΜΑΡ, δεν συμβιβάστηκα, δεν έκανα αυτό το οποίο έδιναν εντολή να γίνει, διότι από «Θεός», θυμηθείτε, όταν στήριξα την κυβέρνηση, για να υπάρξει κυβέρνηση στον τόπο, το καλοκαίρι του 2012, κάποια στιγμή άρχισα να δέχομαι επιθέσεις, πάρα πολλές επιθέσεις».

Στην ερώτηση, για ποιούς λόγους αποχώρησε η ΔΗΜΑΡ από την συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κουβέλης απάντησε: «Αποχωρήσαμε… διότι η προγραμματική συμφωνία την οποία είχαμε υπογράψει δεν ετηρείτο και ακολουθήθηκε, με ευθύνη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, μια άλλη πορεία, η οποία δεν είχε καμία σχέση με όλα όσα είχαμε συμφωνήσει».

Κληθείς να σχολιάσει τις επιθέσεις ακόμα και από πρώην συντρόφους του, όπως ο κ. Ψαριανός, ο κ. Κουβέλης είπε: «Δεν θα σχολιάσω και δεν θα σχολιάσω διότι τα θεωρώ ανάξια λόγου, ανάξια πολιτικού λόγου. Αν με ρωτούσατε πόσο με θλίβουν αυτά, θα σας έλεγα με θλίβουν όχι για αυτά που απευθύνουν εναντίον μου, αλλά για την επιλογή κάποιον να λένε τα όσα λένε».

Ερωτηθείς σχετικά με την προεκλογική συνεργασία ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κουβέλης δήλωσε: «Δεν είναι επιλογή σύμπραξης, είναι ουσιαστικά επιλογή αφομοίωσης του κομματιού αυτού της ΔΗΜΑΡ από το ΠΑΣΟΚ και κατά τούτο η διαφωνία μου».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το Νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Κουβέλης τόνισε: «Πρέπει να αποσαφηνιστεί ο ραδιοτηλεοπτικός χάρτης και πρέπει να απομακρυνθεί η ελάχιστη δυνατότητα να διαμορφώνονται μονοπώλια και ολιγοπώλια στον χώρο της ενημέρωσης…».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!