2014, βρίσκεται στον κυκεώνα της οικονομικής κρίσης. Κλειστό, άδειο με άγνωστο μέλλον.
Αυτό είναι με λίγα λόγια το Νέο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Στο παλιό εργοστάσιο του Φιξ, στη Συγγρού, έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 50εκ.ευρώ για να μεταμορφωθεί ένα ερείπιο σε ένα υπερμοντέρνο Μουσείο που θα ακτινοβολεί μέσα στην πόλη.
Δυστυχώς οι εξελίξεις δεν είναι καθόλου ευχάριστες. Όταν ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση του κτιρίου μετά από χρόνια περιπετειώδους κατασκευής, που περιείχε ακόμα και αλλαγή αναδόχου, πριν από περίπου 1,5 χρόνια υπήρχε το πλάνο το Μουσείο να ανοίξει τις πύλες του σε διάστημα 4-5 μηνών.
Ακολούθησαν ίντριγκες μεταξύ της τότε διοίκησης του ΕΜΣΤ, δύο φορές αλλαγής της διοίκησης, εξαγγελίες για λειτουργία μέσα στο Φθινόπωρο για να φτάσουμε στη χθεσινή ημέρα που το Ίδρυμα Σ.Νιάρχος ανακοίνωση την απόσυρση της δωρεάς 3εκ.ευρώ λόγω "μη εκπλήρωσης των όρων δωρεάς". Να σημειωθεί πως η δωρεά είναι ενεργή από τον Απρίλιο του 2014 αλλά παρέμεινε στα συρτάρια του ΥΠΠΟ... Το ΙΣΝ ωστόσο αφήνει ανοιχτή την επιλογή να γίνει νέα δωρεά μετά από σχετικο αίτημα του ΕΜΣΤ.
Από την πλευρά του το ΕΜΣΤ ανακοίνωσε πως εκπονήθηκε νέα μουσειολογική μελέτη επί της οποίας βασίζεται η νέα μουσειογραφική μελέτη που βρίσκεται ήδη σε διαδικασία εγκρίσεων, ούτως ώστε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να υποβληθεί στο Συμβούλιο Μουσείων. Επιπλέον, η έγκριση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Μουσείου «επιτρέπει τη διαδικασία πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ του απαραίτητου προσωπικού για την ασφαλή και πλήρη λειτουργία του νέου Μουσείου, η οποία θα ξεκινήσει σύντομα».
ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το κτίριο των 18.500 τ.μ, έχει ωφέλιμο εκθεσιακό χώρο 8.500 τ.μ και εκεί θα παρουσιάζονται η μόνιμη συλλογή (διαθέτει συνολικά περί τα 700 έργα) και περιοδικές εκθέσεις.
Με το άνοιγμα του ΕΜΣΤ, η Λεωφόρος Συγγρού θα έχει σχεδόν ολοκληρώσει την μετατροπή της σε Λεωφόρο Πολιτισμού. Εκτός από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, διαθέτει ήδη τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Ευγενίδειο Ίδρυμα ενώ από το 2017 θα λειτουργεί στο νότιο άκρο της η νέα Όπερα και η Εθνική Βιβλιοθήκη (μέσα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος).
Πηγή