Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, τη 1η Δεκέμβρη, θα εξαρτηθεί όμως αν θα προχωρήσουμε με βάση αυτό το στόχο ή θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Η απόδοση πόρων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό υστερεί σημαντικά σε σχέση με τα προβλεπόμενα. Η διατύπωση καλών προθέσεων για την απόδοση των πόρων δεν μας αρκεί, αναμένουμε να υπάρξει έμπρακτη ανταπόκριση. Σε διαφορετική περίπτωση η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ θα αναγκαστεί να βάλει στο τραπέζι προτάσεις για τη δυναμική διεκδίκηση απόδοσης των πόρων».
Αυτό σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, μιλώντας στις εργασίες του Προγράμματος Επιμόρφωσης Αιρετών, που πραγματοποιείται σήμερα στο Ηράκλειο Κρήτης.
Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η υστέρηση στην απόδοση πόρων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ, με συνέπεια να στενεύουν όλο και περισσότερο τα περιθώρια απόδοσης τους μέχρι το τέλος του έτους.
«Κατά τη διάρκεια της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, όπου θα βρεθεί στο επίκεντρο η απόδοση των νομοθετημένων πόρων, οι αιρετοί α’ βαθμού θα πρέπει να αξιολογήσουν τι έπρεπε να έχει δοθεί και τι δόθηκε και στη συνέχεια να αποφασίσουν τον τρόπο που θα τα διεκδικήσουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, και συμπλήρωσε:
«Αυτή η Έκτακτη Γενική Συνέλευση θα έχει να επιλέξει μεταξύ του τι κάνουμε για το σήμερα και το πώς θα σχεδιάσουμε για το αύριο και για το αν πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι προτάσεις πέραν του ειρηνικού διαλόγου. Είμαστε υπέρ του ειρηνικού διαλόγου αλλά αν αυτό δεν γίνεται, θα πρέπει να δούμε πώς θα διεκδικήσουμε τους πόρους που δικαιούμαστε, δυναμικά αλλά χωρίς να ταλαιπωρήσουμε τους πολίτες. Αν χρειαστεί να δώσουμε απαντήσεις που θα είναι σκληρές και αποτελεσματικές».
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπόνησης ενός νέου προγράμματος για την απόδοση των νομοθετημένων πόρων, ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι, η Αυτοδιοίκηση λαμβάνει από το "Πράσινο Ταμείο" μόλις το 2,5% των εσόδων, ενώ θα έπρεπε να εισπράττει το 10%.
Επίσης, ως «προβληματική» χαρακτήρισε την κατάσταση και σε επίπεδο δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, «όπου οι δήμοι δανείζονται με υψηλό επιτόκιο δικά της χρήματα», όπως χαρακτηριστικά είπε.
«Δεν μπορούμε πλέον να είμαστε ο τελευταίος τροχός» σημείωσε και τόνισε την ανάγκη απελευθέρωσης των προσλήψεων όπου χρειάζεται, π.χ. καθαριότητα, πράσινο, φωτισμό κ.α.
Τέλος, σε σχέση με το ΕΣΠΑ και την έλλειψη απορροφητικότητας που διαπιστώνεται, ο κ. Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στην προβληματική κατάσταση που επικρατούσε μέχρι τώρα, με συνέπεια να σημειώνονται διακοπές έργων και να μην υπάρχει ικανοποιητική ροή πόρων.
Πηγή