Ενα παιδί σε κάθε 600 νέες γεννήσεις θα αναπτύξει καρκίνο πριν από τα 20α γενέθλια, το ενθαρρυντικό είναι ότι το 80 % μπορεί να ιαθεί με συνδυασμένη θεραπεία. Σήμερα, 300.000-500.000 κάτοικοι της ΕΕ είναι επιβιώσαντες από καρκίνο παιδικής ηλικίας.
Τα παραπάνω ανέφερε ο Απόστολος Πουρτσίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), με αφορμή την 29η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων, τονίζοντας ότι το μήνυμα της ΕΕΠΑΟ για τον φετινό εορτασμό είναιι: « οι σπάνιες παθήσεις απαιτούν εξίσου την προσοχή και τη φροντίδα μας».
Σπάνιο νόσημα είναι και ο καρκίνος στα παιδιά και εφήβους, τονίζει ο κ. Πουρτσίδης, αναφέροντας ότι η επίπτωση του καρκίνου σε παιδιά και εφήβους ηλικίας κάτω των 20 ετών που ζουν στον αναπτυγμένο κόσμο υπολογίζεται σε λιγότερο από 2% του συνόλου των νεοπλασιών όλων των ηλικιακών ομάδων.
Παρά τη σπανιότητα του, ωστόσο, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας και όπως εξηγεί ο κ. Πουρτσίδης, όχι μόνο λόγω της άσχημης κατάληξης που μπορεί να έχει αλλά και εξαιτίας της σοβαρής επίδρασής του στο παιδί, τους γονείς και το άμεσο περιβάλλον συγγενών και φίλων.
Παραμένει, άλλωστε, η πρώτη αιτία θανάτου από νόσο μετά τη βρεφική ηλικία και η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες μετά τα ατυχήματα και τις αυτοκτονίες στους εφήβους, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεσθεί στην διάγνωση, θεραπεία και έκβαση.
Το μήνυμα της ΕΕΠΑΟ για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων, αναφέρει το Αθηναίκό Πρακτορείο, είναι ότι «οι σπάνιες παθήσεις απαιτούν εξίσου την προσοχή και τη φροντίδα μας».