tromaktiko: Οι ΗΠΑ προτιμούν τα ιαπωνικά υποβρύχια για την Αυστραλία…

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Οι ΗΠΑ προτιμούν τα ιαπωνικά υποβρύχια για την Αυστραλία…



Η εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να αποδεσμεύσουν στην Αυστραλία τα πιο προηγμένα συστήματα μάχης στην περίπτωση που επιλεγούν υποβρύχια γερμανικής ή γαλλικής σχεδίασης, μπορεί να αποτελέσει πολύ ισχυρό...
πλεονέκτημα για την Ιαπωνία, που αποτελεί τον έναν από τους τρεις διεκδικητές σε ένα πρόγραμμα που η τελική κατάληξη του θα έχει και σημαντικές συνέπειες στη ολιγομελή λέσχη των ναυπηγείων που σχεδιάζουν και ναυπηγούν συμβατικής πρόωσης υποβρύχια.

Σύμφωνα με αυστραλιανό μέσο ενημέρωσης (The Australian), υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, θεωρούν ότι η Αυστραλία θα αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα στην αποδέσμευση αμερικανικών τεχνολογιών στην περίπτωση που δεν επιλεγεί η ιαπωνική υποψηφιότητα για το προϋπολογιζόμενου κόστους 46 δις ευρώ πρόγραμμα προμήθειας οκτώ έως 12 νέων υποβρυχίων για το Βασιλικό Ναυτικό της Αυστραλίας (RAN: Royal Australian Navy). Υπενθυμίζεται, ότι τα νέα υποβρύχια θα αντικαταστήσουν τα έξι τύπου Collins που βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία.

Στο προ καιρού δημοσίευμα αναφέρεται, ότι τη συγκεκριμένη εκτίμηση επιχειρεί να ακυρώσει η γερμανική πλευρά η οποία επισημαίνει ότι η Γερμανία είναι χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ και μάλιστα με δεσπόζουσα θέση και πως σε γερμανικής κατασκευής υποβρύχια έχουν εγκατασταθεί αμερικανικής προέλευσης συστήματα μάχης. Κατά το ίδιο δημοσίευμα, οι Αμερικανοί έχουν σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητα των Γερμανών να προστατεύσουν κρίσιμες τεχνολογίες από τη βιομηχανική κατασκοπεία της Κίνας!

Επίσης, στο δημοσίευμα του «The Australian» αναφέρεται ότι το πρόγραμμα των νέων υποβρυχίων αποτέλεσε αντικείμενο της ατζέντας της πρόσφατης επίσκεψης του Malcolm Turnbull, του πρωθυπουργού της Αυστραλίας, στις ΗΠΑ. Μάλιστα, σημειώνεται ότι αποτέλεσε αντικείμενο των συζητήσεων του Turnbull με τον ναύαρχο Harry Harris, διοικητή της Διοίκησης Ειρηνικού (Pacific Command) και υψηλόβαθμων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στη Χαβάη.

Παρά το γεγονός ότι η επίσημη θέση της Ουάσινγκτον στο πρόγραμμα των νέων υποβρυχίων της Αυστραλίας είναι η ουδετερότητα, κατά τον «The Australian» πολλοί υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκφράζουν τη συντριπτική προτίμηση τους στην ιαπωνική υποψηφιότητα και δεσμεύονται για την αποδέσμευση των πιο προηγμένων συστημάτων μάχης σε αυτή την περίπτωση.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι λόγω οικονομικού μεγέθους το πρόγραμμα των νέων υποβρυχίων της Αυστραλίας αλλά και των νέων ισορροπιών που διαμορφώνονται στον Ειρηνικό, η παρείσφρηση των γεωπολιτικών παραμέτρων στη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής κάθε άλλο παρά έκπληξη δημιουργεί.

Η Ιαπωνία και η Αυστραλία αποτελούν κύριους στρατηγικούς εταίρους των ΗΠΑ στον Ειρηνικό και κατά συνέπεια η σύζευξη τους εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, όπου βρίσκονται μερικές από τις πιο δυναμικές οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Αυτό που απομένει να διαπιστωθεί, είναι πόσο επιτυχημένα η Αυστραλία θα εξισορροπήσει τις επιχειρησιακές, οικονομικές, τεχνολογικές και γεωπολιτικές παραμέτρους του προγράμματος.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!