Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι αυξημένες δραστηριότητες εντός του σπιτιού μπορεί να οδηγήσουν σε αντίστοιχα αυξημένη υγρασία και αυτή η υγρασία στους εσωτερικούς χώρους, δυστυχώς, προκαλεί την ανάπτυξη της μούχλας.
Τι είναι η μούχλα;
Η μούχλα είναι μια μορφή μύκητα. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές και μπορούν να βρεθούν τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Η μούχλα εξαπλώνεται μέσω της παραγωγής σπόρων, που βρίσκονται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και δεν μπορούν να αφαιρεθούν από αυτούς. Οι σπόροι αυτοί είναι ικανοί να επιβιώνουν σε σκληρές συνθήκες.
Η μούχλα αυξάνεται σε ζεστό και υγρό περιβάλλον, κάτι που είναι εύκολο να δημιουργηθεί στο σπίτι κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Όταν οι σπόροι της μούχλας βρουν ένα υγρό σημείο μπορούν να αρχίσουν να αυξάνονται, "χωνεύοντας" το υλικό στο οποίο αναπτύσσονται. Μάλιστα, η μούχλα είναι ικανή να αναπτύσσεται σε μια ποικιλία από διαφορετικές επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένου του υφάσματος, του χαρτιού και του ξύλου.
Τα πιο διαδεδομένα είδη μούχλας περιλαμβάνουν:
-Alternaria: Εντοπίζεται σε υγρούς και κλειστούς χώρους, όπως το ντους ή οι υδροροές.
-Aspergillus: Εντοπίζεται σε εσωτερικούς χώρους που έχουν αρκετή σκόνη, τροφές σε μορφή σκόνης και οικοδομικά υλικά, όπως γυψοσανίδες.
-Cladosporium: Μπορεί να αναπτυχθεί τόσο σε δροσερές, όσο και σε ζεστές περιοχές του σπιτιού. Συνήθως εντοπίζεται σε υφάσματα και ξύλινες επιφάνειες.
-Penicillium: Εντοπίζεται συνήθως σε υλικά που έχουν καταστραφεί από το νερό και συχνά έχει ένα μπλε ή πράσινο χρώμα.
Η μούχλα μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και υφές, αλλά εμφανίζεται συνήθως σε λευκό, μαύρο, κίτρινο, μπλε ή πράσινο χρώμα και συχνά μοιάζει σαν να έχει επέλθει ένας "αποχρωματισμός" ή σαν να υπάρχει ένας "λεκές" σε μια επιφάνεια.
Πιθανές επιπτώσεις της μούχλας στην υγεία
Η έκθεση στην μούχλα δεν προκαλεί πάντα κάποιο πρόβλημα υγείας, ωστόσο, μερικοί άνθρωποι, είναι ευαίσθητοι σε αυτή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι ένα μουχλιασμένο περιβάλλον συνδέεται με και θα μπορούσε να επιδεινώσει την εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση ενός κλειστού χώρου, κάτι που είναι παράγοντας κινδύνου για ορισμένες αναπνευστικές παθήσεις.
Η υπερβολική υγρασία σχεδόν σε κάθε υλικό οδηγεί στην ανάπτυξη μικροβίων, όπως η μούχλα, οι μύκητες και τα βακτήρια, τα οποία στη συνέχεια εκπέμπουν σπόρους, κύτταρα και πτητικές οργανικές ενώσεις στην ατμόσφαιρα των εσωτερικών χώρων. Επιπλέον, η υγρασία αρχίζει μια χημική ή βιολογική αποικοδόμηση των υλικών αυτών, διαδικασία που επίσης μολύνει τον αέρα στους εσωτερικούς χώρους.
Η μούχλα μπορεί να παράγει μια σειρά από ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο. Αλλεργιογόνα, ερεθιστικά και μυκοτοξίνες (δυνητικά τοξικές ουσίες) μπορεί να επηρεάσουν άτομα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτά.
Ειδικότερα, η έκθεση σε μούχλα μπορεί να ερεθίσει τα μάτια, τους πνεύμονες, τη μύτη, το δέρμα και τους λαιμούς των ανθρώπων, ακόμη και αν δεν έχουν αλλεργία στη μούχλα.
Η αλλεργία στη μούχλα έχει παρόμοια συμπτώματα με άλλες αλλεργίες σε αερομεταφερόμενες ουσίες που επηρεάζουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, όπως η γύρη. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
-Φραγμένη μύτη ή/και καταρροή
-Φαγούρα στην μύτη
-Φαγούρα στον λαιμό
-Φτάρνισμα
-Δακρύρροια
Επιπλέον, τα άτομα με αλλεργία στη μούχλα που υποφέρουν από άσθμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα άσθματος που επιδεινώνονται από ένα μουχλιασμένο περιβάλλον.
Επίσης, ορισμένα είδη μούχλας μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις του πνεύμονα και ουλές στο δέρμα. Για παράδειγμα, σε ορισμένους ασθματικούς ανθρώπους, η εισπνοή των σπόρων από το είδος μούχλας Aspergillus μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται αλλεργική βρογχοπνευμονική ασπεργίλλωση, η οποία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αναπνοή.
Τα άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό και το αναπνευστικό σύστημα έχουν ήδη αποδυναμωθεί από χρόνιες παθήσεις, είναι πιο ευαίσθητα στις αρνητικές επιπτώσεις από την μούχλα στο σπίτι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εισπνοή μούχλας θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε θανατηφόρες επιπλοκές στην υγεία του ατόμου.
Έρευνες δείχνουν ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε μούχλα σε εσωτερικούς χώρους και στην ανάπτυξη αναπνευστικών παθήσεων ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους.
Πηγή