Η άσκηση είναι βασικός παράγοντας για να ξεκινήσει κάποιος μία δίαιτα με βάση την πρωτεΐνη δηλαδή να είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη.
Η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης θα προκαλέσει απώλεια βάρους, μόνο όταν υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, δηλαδή εάν καίγονται περισσότερες θερμίδες από ό,τι προσλαμβάνονται.
Διαφορετικά, οι επιπλέον θερμίδες πρωτεΐνης αποθηκεύονται ως λίπος. Γενικά, συνίστανται από αύξηση της πρόσληψης πρωτεϊνών αλλά με περιορισμό των υδατανθράκων ή των λιπών. Μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη θα ενισχύσει την απώλεια λίπους αυξάνοντας τη θερμογένεση και τον κορεσμό.
Ως θερμογένεση αναφέρεται η δαπάνη ενέργειας που απαιτείται για την πέψη των θρεπτικών συστατικών. Κατά την πέψη, η πρωτεΐνη αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες περισσότερο από τα λίπη και τους υδατάνθρακες. Οπότε, η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης αυξάνει την θερμογένεση οπότε τελικά ενισχύεται το αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο "Nutrition, Metabolism, and Cardiovascular Disease" συγκρίθηκαν οι επιδράσεις στην απώλεια βάρους μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες σε σχέση με μια διατροφή με κανονική πρωτεΐνη. Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν είτε μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες ή μια διατροφή κανονικής πρωτεΐνης για 12 εβδομάδες. Το σωματικό λίπος μετρήθηκε κατά την έναρξη και μετά τη μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και οι δύο ομάδες έχασαν σωματικό λίπος, αλλά η ομάδα με διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη είχε μεγαλύτερη απώλεια λίπους.
Μάλιστα, οι ειδικοί πιστεύουν πλέον ότι η πρωτεΐνη είναι ακόμη πιο αποτελεσματική στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, όταν συνδυάζονται με άλλα συστατικά, όπως είναι οι φυτικές ίνες, που υπάρχουν σε αφθονία σε τρόφιμα ολικής αλέσεως (π.χ. δημητριακά). το υψηλό περιεχόμενο των τροφίμων ολικής αλέσεως σε φυτικές ίνες μειώνει τόσο την απορρόφηση λίπους όσο και το αίσθημα πείνας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται. Επιπρόσθετα, η αυξημένη περιεκτικότητα των τροφίμων ολικής αλέσεως σε σύνθετους υδατάνθρακες σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης, χάρη στο ότι προκαλούν χαμηλή έκκριση ινσουλίνης. Επιπλέον, η θετική δράση των τροφίμων ολικής αλέσεως στη μείωση του σωματικού βάρους οφείλεται και στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχουν, οι οποίες ενισχύουν το μεταβολισμό των λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων.
Ταυτόχρονα, η συνδυαστική κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες (π.χ. γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως) είναι πολύ σημαντική στο πρωινό, μιας και πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι κατανάλωναν πρωινό απέφευγαν τα ενδιάμεσα τσιμπολογήματα και την κατανάλωση λιπαρών τροφών κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας. Έτσι, επιτυγχάνεται ο έλεγχος του αισθήματος πείνας και κορεσμού, καθώς επίσης και ο θερμιδικός περιορισμός, σημεία κλειδιά στην αποτελεσματική ρύθμιση του σωματικού βάρους.
Με την συνεργασία της Αθηνάς Ρούντου Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Bsc