tromaktiko: Trafficking: Συνέδριο με θέμα τη διυπηρεσιακή συνεργασία ως μοντέλο καταπολέμησης του φαινομένου - Διοργανωτές το ΚΜΟΠ και η Κ.Ε.ΔΗ.Θ

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Trafficking: Συνέδριο με θέμα τη διυπηρεσιακή συνεργασία ως μοντέλο καταπολέμησης του φαινομένου - Διοργανωτές το ΚΜΟΠ και η Κ.Ε.ΔΗ.Θ



Διαβάστε την ανακοίνωση: "Το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) και η Κοινωφελής Επιχείρηση του... Δήμου Θεσσαλονίκης (Κ.Ε.ΔΗ.Θ) σε συνεργασία με το Γραφείο Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων (Γ.ΕΘ.ΕΙΣ.), διοργανώνουν την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016 και ώρα 9:30 π.μ. συνέδριο με θέμα: «Η διυπηρεσιακή συνεργασία ως μοντέλο καταπολέμησης του trafficking στην περίοδο των έντονων μεταναστευτικών ροών».

Στο συνέδριο, που θα λάβει χώρα στην Αίθουσα «Μ. Αναγνωστάκης» του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης (Βασ. Γεωργίου Α΄1), θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου «Ολοκληρωμένη παρέμβαση για την υποστήριξη εν δυνάμει θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στην περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης».

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στην ημερίδα θα απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης ενώ εναρκτήριο καλωσόρισμα θα απευθύνουν οι κκ. Μαρία Πασχαλίδου, Πρόεδρος Δ.Σ. Κ.Ε.ΔΗ.Θ και Αντωνία Τορρένς, Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΜΟΠ. Στη συνέχεια θα γίνει μια σύντομη παρουσίαση του Προγράμματος Επιχορήγησης ΜΚΟ «Είμαστε Όλοι Πολίτες » των ΕΕΑ Grants από τη κ. Φαίη Κουτζούκου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του προγράμματος.

Την έναρξη εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει ο κ. Ηρακλής Μοσκώφ, Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων και στη συνέχεια θα γίνει η παρουσίαση των σημαντικών αποτελεσμάτων του έργου από την κ. Μαρία Σαμολαδά, μέλος της ομάδας έργου.

Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης για τον έγκαιρο εντοπισμό εν δυνάμει και πιθανολογούμενων θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Από το Σεπτέμβριο του 2015 λειτουργεί Κέντρο Υποδοχής Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων, στο χώρο του ΚΜΟΠ, στην περιοχή Βαρδάρη, Αφροδίτης 3. Ταυτόχρονα, έχουν πραγματοποιηθεί μια σειρά από παρεμβάσεις στο δρόμο (street work) για τον εντοπισμό και την υποστήριξη εν δυνάμει θυμάτων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέχρι σήμερα εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων στο δρόμο 500 άτομα, για το πρόγραμμα ενημερώθηκαν 350, ενώ το Κέντρο υποδοχής επισκέφθηκαν 60 εν δυνάμει θύματα εμπορίας, από τα οποία, τουλάχιστον 25 άτομα, παραπέμφθηκαν σε άλλους φορείς και οργανώσεις. Η πλειονότητα τους συμμετείχε σε συνεδρίες με ψυχολόγο ή και με κοινωνικό λειτουργό της επιστημονικής ομάδας του προγράμματος.

Ακόμη, αρκετοί έχουν δεχτεί και υλική βοήθεια, όπως τρόφιμα και είδη ένδυσης. Αυτό που αποτελεί μεγάλη επιτυχία της ομάδας είναι η εμπιστοσύνη που κατάφερε να κερδίσει από τα εν δυνάμει θύματα το Κέντρο Υποδοχής το οποίο λειτούργησε για αυτά ως «καταφύγιο».

Η Σύνθια, η Τζο, ο Σεμπαστιάν, ο Χασάν, είναι μόνο τέσσερα από τα 30.000 θύματα σε ετήσια βάση της εμπορίας ανθρώπων που εξωθούνται στην πορνεία, στην επαιτεία, στην παράνομη εμπορία ναρκωτικών ουσιών. Σύμφωνα με στοιχεία του διεθνούς δικτύου ECPAT International, παρά το γεγονός ότι από το 2003 έως το 2007 συνελήφθησαν στην Ελλάδα 1.100 διακινητές ανθρώπων (traffickers), εντοπίστηκαν μόλις 24 θύματα του σύγχρονου αυτού δουλεμπορίου.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, μέσα από στοχευμένες ομιλίες, θα δοθεί επίσης έμφαση στο ρόλο του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς (Ε.Μ.Α.) στην προστασία των θυμάτων και των διεθνών οργανισμών στην πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων και την υποστήριξη των θυμάτων. Επιπρόσθετα, θα αναλυθεί διεξοδικά το ισχύον νομικό καθεστώς για την προστασία θυμάτων ή εν γένει θυμάτων trafficking, ενώ παράλληλα θα αναλυθούν οι στρατηγικές προτεραιότητες και οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις για τη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Θα ακολουθήσει πάνελ ομιλητών με θέμα «Επανένταξη θυμάτων vs επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους, τι ισχύει για τα ασυνόδευτα ανήλικα» με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την Υπηρεσία Ασύλου, Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και την Ελληνική Αστυνομία και δεύτερο πάνελ με θέμα «Πρακτικές διεύρυνσης του πλέγματος εντοπισμού / ταυτοποίησης θυμάτων σε τοπικό επίπεδο».

Στο θέμα αυτό θα συμβάλουν με τις τοποθετήσεις τους εκπρόσωποι από το Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α), το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (Κ.Ε.Θ.Ε.Α.), το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), οι Γιατροί του Κόσμου, Α21Campaign, HopeSpot, ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, PRAKSIS.

Οι ανωτέρω φορείς καθώς και άλλοι που δραστηριοποιούνται στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και την υποστήριξη των εν δυνάμει θυμάτων συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχή υλοποίηση του έργου κυρίως μέσω της καλής συνεργασίας που αναπτύχθηκε μεταξύ των φορέων αυτών.

Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι ελεύθερη.

Σχετικά με το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού(ΚΜΟΠ)

Το ΚΜΟΠ είναι μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1977. Σκοπός της είναι η στήριξη ατόμων που απειλούνται ή διαβιούν κάτω από συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών για την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη ανέργων και ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και η δημιουργία καινοτόμων εκπαιδευτικών και ψηφιακών εργαλείων για παιδιά και νέους."


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!