tromaktiko: Το αφήγημα περί "δίκαιης ανάπτυξης" του κ.Τσίπρα

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Το αφήγημα περί "δίκαιης ανάπτυξης" του κ.Τσίπρα



Της Νίκης Ζορμπά
Από την πρώτη στιγμή που διαφάνηκε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου σχεδίαζαν το αφήγημα της επόμενης... μέρας, το οποίο σε επικοινωνιακό επίπεδο τουλάχιστον, επιδιώκουν να σχετίζεται με την καταπολέμηση της ανεργίας και την άνοδο των οικονομικών δεικτών.

Ένας τρόπος υπάρχει για αυτό, ομολόγησε εσχάτως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας: Να γίνουν επενδύσεις, να φτιάξουμε θέσεις εργασίας. Αυτό είναι και το μοναδικό μονοπάτι που μπορεί να κάνει το πρόγραμμα να "βγει" και τους φόρους να εισπραχθούν.

Κορυφαίος υπουργός μιλώντας στο Capital.gr, ανέφερε παραδεχόμενος ότι τα μέτρα που έφερε με τα πολυνομοσχέδια για την αξιολόγηση η Κυβέρνηση "είναι βαριά και ασήκωτα, κυρίως γιατί λειτουργού σωρευτικά πάνω σε μία κοινωνία που έχει στεγνώσει τα τελευταία έξι χρόνια. Ο μόνος τρόπος να μην τιναχθούν όλα στον αέρα είναι να "τσιμπήσει" η οικονομία με τις αποκρατικοποιήσεις και τις επενδύσεις. Εάν δεν γίνει αυτό και μάλιστα σύντομα, τότε χαθήκαμε".

Εξ ου και ο Αλέξης Τσίπρας στη μετά αξιολόγηση εποχή ( η διαχωριστική γραμμή που επιθυμεί να τραβήξει ανάμεσα στην προ αξιολόγησης και μετά αξιολογησης περίοδο, είναι κατά έναν τρόπο "τεχνητή", διότι αρχίζει νέος γολγοθάς για την Κυβέρνηση από το Φθινόπωρο για την β' αξιολόγηση, η οποία μάλιστα περιλαμβάνει και τα εργασιακά).

Χθες, μιλώντας στο υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Τσίπρας εμφάνισε έναν "οδικό χάρτη" για τους επόμενους μήνες με έμφαση στην "ανάπτυξη". Λίγες ώρες μετά, κατατέθηκε στη Βουλή και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος αποτελεί μήνες επί μηνών το ... κρυφό καμάρι της Κυβέρνησης.

Τόσο ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, όσο και τα "κεντρικά" του Μαξίμου, θεωρούν ότι είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την πόρτα που οδηγεί στον μαγικό κόσμο της προσέλκυσης επενδύσεων και της ταχείας δημιουργίας θέσεων εργασίας. Φορολογικά κίνητρα - ιδιαίτερα σε μεγάλες επιχειρήσεις- είναι αυτά που διαφημίζονται περισσότερο από κάθε τί άλλο στο εν λόγω νομοσχέδιο, αλλά επί της ουσίας, με δεδομένη την κυβερνητική επιλογή οι φόροι να βρίσκονται "στον Θεό", αυτό που με τόσο ενθουσιασμό επιμένει να βαφτίζει "γενναία κίνητρα για επενδύσεις" η κυβέρνηση, δεν είναι παρά το (υπό φυσιολογικές συνθήκες) αυτονόητο, ήτοι: το σταθερό φορολογικό περιβάλλον για δώδεκα συνεχή έτη.

Στο κομμάτι τούτο, η κυβέρνηση γενικώς και ο Αλέξης Τσίπρας ειδικώς έχουν "ποντάρει" όλες τις επόμενες κινήσεις για απορρόφηση των κραδασμών που θα προκαλέσει η εφαρμογή όσων ψηφίστηκαν τις τελευταίες ημέρες. Σε μια αποστροφή του που ήχησε στα αυτιά πολλών σαν ανέκδοτο, ο πρωθυπουργός, είπε χθες ότι είναι η κατάλληλη στιγμή πλέον να γίνει η Ελλάδα ...διεθνής επενδυτικός πόλος.

Με το βλέμμα σε ΟΣΕ και νερό

Για την εξυπηρέτηση του αφηγήματος τούτου, "επιστρατεύονται" η Ρωσία, η Κομισιόν, (καταφθάνει το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου στην Αθήνα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ) η Κίνα και εν προκειμένω σήμερα, η Γαλλία.

Ο κ. Τσίπρας, υποδέχεται τον Γάλλο πρωθυπουργό Μ. Βαλς σήμερα στο Μαξίμου, προκειμένου Ελλάδα και Γαλλία να "υπογράψουν" έναν οδικό χάρτη συνεργασίας σε σειρά θεμάτων.

Νεοφυείς επιχειρήσεις, εκσυγχρονισμός του δημοσίου τομέα, πολιτισμός, τουρισμός, εκπαίδευση, αποτελούν μέρος των πεδίων στα οποία η Γαλλία αναμένεται να συνδράμει την Ελλάδα. Η ελληνική πλευρά αναμένει και "καλά νέα" για την τόνωση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στην Γαλλία.

Το μείζον θέμα ωστόσο είναι το γαλλικό ενδιαφέρον που υπάρχει για τον ΟΣΕ καθώς και για τις ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, το οποίο αναμένεται να βρεθεί και στο επίκεντρο της ατζέντας των συνομιλιών.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!