tromaktiko: Κύπρος: Καθαρές και οι επενδύσεις του ΤΕΥ-ΑΤΗΚ

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Κύπρος: Καθαρές και οι επενδύσεις του ΤΕΥ-ΑΤΗΚ



Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης
 Σε δύο διαφορετικές καταγγελίες της ΑΤΗΚ για ενδεχόμενες παράνομες πράξεις, μίζες κλπ. σε αγορές και εργασίες αναβάθμισης των τριών...
συγκροτημάτων του Ταμείου Ευημερίας Υπαλλήλων ΑΤΗΚ (ΤΕΥ-ΑΤΗΚ), η Αστυνομία δεν διαπίστωσε οποιοδήποτε ποινικό παράπτωμα.

Οι απαντήσεις της Αστυνομίας δόθηκαν γραπτώς εκ μέρους του Αρχηγού του Σώματος προς την επικεφαλής του Ταμείου Ευημερίας και πρώην εσωτερική ελέγκτρια της ΑΤΗΚ.

Συγκεκριμένα, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, έπειτα από κατηγορίες που εκφράστηκαν κατά πρώην στελεχών του Ταμείου και συνδικαλιστών, για ατασθαλίες στις αγορές δύο κτιριακών συγκροτημάτων και την αναβάθμιση και ανακαίνιση τρίτου, η νέα ηγεσία του ΤΕΥ-ΑΤΗΚ προχώρησε σε πρόσληψη εμπειρογνωμόνων για να αξιολογήσει τις πράξεις που έγιναν. Το αίτημα ήταν ιδιαίτερα έντονο σε συνέλευση του Ταμείου το 2013, με τις αιχμές και κατηγορίες να λαμβάνουν έντονες διαστάσεις.

Μάλιστα, κάτω από την πίεση των αναφορών και των κατηγοριών, λήφθηκε απόφαση να προσληφθούν εμπειρογνώμονες, οι οποίοι συγκέντρωσαν όλα τα έγγραφα, συμφωνίες κλπ. και αξιολόγησαν τις επιλογές και τις δαπάνες για τις αγορές των κτιρίων και των κατασκευαστικών εργασιών. Οι σύμβουλοι ετοίμασαν αρχικά νομική, οικονομική και τεχνική μελέτη για την αγορά διαμερισμάτων στο Συγκρότημα «Nicki Holiday Resort» και των ανακαινίσεων στο συγκρότημα Κακοπετριάς.

Αργότερα, ετοιμάστηκαν και νομικές, τεχνικές και οικονομικές μελέτες για την αγορά του Συγκροτήματος Εξοχικών Διαμερισμάτων «Λεβάντης» στον Πρωταρά. Το Ταμείο κατέβαλε για τον σκοπό αυτό περίπου €100.000 ως αμοιβές για τους συμβούλους που εργοδότησε.

Στην βάση των εκθέσεων και του όγκου εγγράφων, επίσης κάτω από την πίεση εσωτερικών καταγγελιών, η ΑΤΗΚ και το Ταμείο Ευημερίας, προχώρησαν διαδοχικά σε καταγγελίες στην Αστυνομία, πρώτα για την αγορά διαμερισμάτων στο Συγκρότημα «Nicki Holiday Resort» και των ανακαινίσεων στο συγκρότημα Κακοπετριάς και αργότερα για τα εξοχικά διαμερίσματα στο συγκρότημα «Λεβάντης» στον Πρωταρά. Το αίτημα ήταν να διερευνηθούν πιθανές ποινικές υποθέσεις στις πράξεις αυτές από στελέχη του ΤΕΥ-ΑΤΗΚ.

Η πρόεδρος του Ταμείου απευθύνθηκε πέρσι -διαδοχικά τον Μάιο και τον Ιούνιο 2015- με επιστολές της στον Αρχηγό Αστυνομίας, ζητώντας ενημέρωση για την πορεία ή την κατάληξη των αστυνομικών ερευνών, αφού οι διαξιφισμοί και κυρίως οι ψίθυροι στο παρασκήνιο οργίαζαν σε σχέση με τις πράξεις αυτές.

Οι απαντήσεις της Αστυνομίας ήρθαν ένα χρόνο αργότερα, όταν με επιστολή του εκ μέρους του Αρχηγού Αστυνομίας, εκπρόσωπός του ενημέρωσε γραπτώς την πρόεδρο του Ταμείου ότι: «Εχει γίνει ενδελεχής μελέτη του φακέλου της Νομικής, Τεχνικής και Οικονομικής Μελέτης που αφορούσε την αγορά του Συγκροτήματος Εξοχικών Διαμερισμάτων Λεβάντης στον Πρωταρά, χωρίς να προκύψει οτιδήποτε που να δικαιολογεί την περαιτέρω διερεύνηση του όλου θέματος. Ενόψει τούτου, ο φάκελος της υπόθεσης τέθηκε εκ νέου ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο οποίος και συμφώνησε με τα πιο πάνω και έδωσε οδηγίες για αρχειοθέτηση».

Την περασμένη εβδομάδα λήφθηκε απάντηση και για την καταγγελία σε σχέση με το Συγκρότημα «Nicki Holiday Resort» και των ανακαινίσεων στο συγκρότημα Κακοπετριάς: «Μετά από μελέτη του υλικού που περιέχεται στον υπό αναφορά φάκελο, δεν προέκυψαν στοιχεία του να φανερώνουν τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων και ως εκ τούτου, μετά και από οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο φάκελος που σχηματίστηκε αρχειοθετήθηκε», αναφέρει η γραπτή απάντηση εκ μέρους του Αρχηγού Αστυνομίας, δίνοντας ουσιαστικά τέλος σε ένα από τα θέματα που απασχολούσε το προσωπικό και τη διεύθυνση του ημικρατικού οργανισμού τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, με φήμες και αλληλοκατηγορίες.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!