tromaktiko: Φασισμός - Ναζισμός: Για να μην μπερδεύονται ετυμολογικά οι έννοιες, μέρα που είναι ...

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Φασισμός - Ναζισμός: Για να μην μπερδεύονται ετυμολογικά οι έννοιες, μέρα που είναι ...



Επιμέλεια: Δρ. Δημ. Σταθακόπουλος 
ΦΑΣΙΣΜΟΣ: Ο όρος προέρχεται από την ιταλική Fascismo με ετυμολογική ρίζα την... λατινική «fascis / fasces/ fascio » (εξ ού και η φασκιά, το ρήμα φασκιώνω, π.χ φασκιώνω /δένω το μωρό κ.λ.π ). Στην αρχαία Ρώμη, μερικές δεμένες/φασκιωμένες ράβδοι, γύρω από έναν πέλεκυ, αποτελούσαν έμβλημα εξουσίας των littores/ σωματοφυλάκων των γερουσιαστών. Οι fasces /φασκιές, επίσης, συμβόλιζαν την «ισχύν εν τη ενώσει». Από αυτούς μάλλον και το σχεδόν παγκόσμια γνωστό παράδειγμα της μιάς ράβδου που σπάει εύκολα, ενώ πολλές μαζί ενωμένες σε δέσμη , δεν σπάνε, ή σπάνε πολύ δύσκολα ( *βλ. φωτό 1).

Τελικά με τον Μπενίτο Μ., στις αρχές του 20ου αι. οι δεμένες ράβδοι γύρω από έναν διπλό πέλεκυ, έγιναν το σύμβολο του πολιτικοϊδεολογικού φασισμού, που όχι μόνον δεν φάσκιωσε/έδεσε / ένωσε τον κόσμο με δεσμά αλληλεγγύης, αλλά τον διέλυσε και συνεχίζει ακόμα !!!

ΝΑΖΙΣΜΟΣ: Η λέξη προέρχεται από σύντμηση της Γερμανικής Nationalsozialismus , σύνθετη του National + sozialismus = εθνικό σοσιαλισμός. ή εθνικό κοινωνικισμός και σε σύντμηση Nazi !!! Σύμβολό του είναι η svastica ή Swastika και στα σανσκριτικά : स्वस्तिक , που συμβολίζει τον ανατέλλοντα ήλιο ( !!! ) και σημαίνει: τύχη, ευτυχία !!! ( *βλ. φωτο 2, μία από τις πολλές απεικονιστικές εκδοχές της ).

Με τον Αδόλφο Χ., στις αρχές του 20ου αι. ο ανατέλλων ήλιος της τύχης και ευτυχίας, έγινε το σύμβολο του πολιτικοϊδεολογικού Ναζισμού της ατυχίας, δυστυχίας και ολέθρου.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!