tromaktiko: Κοντά στους άπορους φοιτητές διαχρονικά το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Κοντά στους άπορους φοιτητές διαχρονικά το Πανεπιστήμιο Κύπρου



Αυξήθηκε η οικονομική βοήθεια τα τελευταία χρόνια, με τη σημαντική συνεισφορά ιδιωτικών πρωτοβουλιών...

Με ένα ξεχωριστό σύνθημα είχε ξεκινήσει για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014. Όπως δήλωνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, στόχος του Ιδρύματος ήταν να μη χάσει ούτε ένα φοιτητή για οικονομικούς λόγους. Για την επίτευξη του εν λόγω στόχου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ως Πανεπιστήμιο Αλληλεγγύης, κατέβαλε μία τεράστια προσπάθεια για να εξασφαλίσει δωρεές, υποτροφίες και άλλου είδους χορηγήματα για ενίσχυση του Ταμείου του Σωματείου Ευημερίας Φοιτητών.
 
Τρία χρόνια μετά, το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατάφερε να αυξήσει τους πόρους του και να εξασφαλίσει αριθμό χορηγιών για τους άπορους φοιτητές του, μέσω του Σωματείου Ευημερίας Φοιτητών, το οποίο λειτουργεί από το 1996. Οι πόροι του Σωματείου προέρχονται κυρίως από δωρεές, εισφορές, κληροδοτήματα, πώληση αναμνηστικών ειδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, έσοδα από διάφορες εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες.
 
500 και πλέον φοιτητές λαμβάνουν οικονομική βοήθεια Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015 – 2016, το Σωματείο Ευημερίας Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου ενέκρινε την παροχή οικονομικής βοήθειας σε πέραν των 500 φοιτητών, με το συνολικό ποσό των €227.526. Επιπρόσθετα στηρίζει οικονομικά δύο ορφανούς φοιτητές και από τους δύο γονείς, με το συνολικό ποσό των €5.000 ετησίως, ενώ μέσω του Σωματείου Ευημερίας Φοιτητών έχουν παραχωρηθεί και 11 υποτροφίες συνολικού ύψους €11.200.
 
Σημειώνεται η σταδιακή άνοδος των εσόδων του Σωματείου Ευημερίας Φοιτητών από το ακαδημαϊκό έτος 2004/05 - 2015/16 και ιδιαίτερα η σημαντική αύξηση που επιτεύχθηκε από το ακαδημαϊκό έτος 2012/13 – 2015/16.
 
Ταμείο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης Φοιτητών «Νεόφυτος Χανδριώτης»
 
€250.000 διαθέτει σήμερα το Ταμείο Αλληλεγγύης Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης Φοιτητών «Νεόφυτος Χανδριώτης», που δημιουργήθηκε από τους φοιτητές/τριες του Πανεπιστήμιο Κύπρου τον Ιούλιο του 2016 εις μνήμην του Νεόφυτου Χανδριώτη, αριστούχου φοιτητή στο Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής της Πολυτεχνικής Σχολής. Το Ταμείο έχει ως κύριο στόχο την παροχή οικονομικής βοήθειας σε φοιτητές που αντιμετωπίζουν ιατρικά προβλήματα με ιδιαίτερη έμφαση στους άπορους φοιτητές. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης τόνισε ότι ο αγώνας που έδωσε ο αείμνηστος Νεόφυτος ήταν απερίγραπτα γενναίος προσθέτοντας ότι «ο Νεόφυτος θα μείνει για πάντα στις καρδιές μας ως παράδειγμα απαράμιλλου ήθους και θάρρους που επέδειξε στην άδικη μάχη που κλήθηκε να δώσει στο ξεκίνημα της ζωής του».
 
Το Ταμείο Αλληλεγγύης που ιδρύσαμε φέτος, σημείωσε ο Πρύτανης, θα αποτελεί φόρο τιμής σε αυτόν ακριβώς τον αγώνα και θα βρίσκεται κοντά, με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο, στους φοιτητές που μπορεί να χρειαστούν οικονομική στήριξη για ιατρικούς λόγους.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!