tromaktiko: Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει εκλογές θα μυρίσει;

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει εκλογές θα μυρίσει;



Του Ηλία Μπενέκου
Επικοινωνιακή αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα, ανάδειξη με κάθε μέσο θετικών ειδήσεων και ζητημάτων που αποτελούν προνομιακό πεδίο για την κυβέρνηση, περιοδείες στελεχών και... επαφή με τον λαό, σκληρή γραμμή και πόλωση απέναντι στην αντιπολίτευση και διαπραγμάτευση μέχρι τέλους με τους δανειστές, περιλαμβάνει η ατζέντα του Μαξίμου για το επόμενο διάστημα. Τα περισσότερα στελέχη εξάλλου, παραδέχονται ότι ο Φεβρουάριος ίσως να είναι ο πιο κρίσιμος μήνας από τον οποίο θα κριθούν όλα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για την «τελευταία ευκαιρία» προκειμένου να αλλάξει η αρνητική εικόνα.

Η συμπλήρωση δύο ετών στην εξουσία για τον ΣΥΡΙΖΑ συμπίπτει με μια κρίσιμη συγκυρία, όπου η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες θα δεσμεύσουν τη χώρα για τα επόμενα χρόνια. Η συμφωνία που προτείνουν οι δανειστές και η οποία απαιτεί τη λήψη σκληρών μέτρων για μετά το 2018, έστω και αν αυτά αποφασιστούν μέσω του «κόφτη», θα έχει σίγουρα πολιτικό κόστος και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να πειστεί η κοινή γνώμη, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, ότι δεν υπήρξε υπαναχώρηση από τη βασική γραμμή «καμία νομοθέτηση επιπλέον μέτρων».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι εφόσον επιτευχθεί συμφωνία «πακέτο» -για το πρόγραμμα και την ολοκλήρωσή του μέχρι το 2018, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τέλος τα πρωτογενή πλεονάσματα και τον τρόπο επίτευξής τους μετά το 2018- τότε η κυβέρνηση θα δεχθεί τον «κόφτη» υπό το βασικό επιχείρημα ότι «άλλο πράγμα είναι η νομοθέτηση συγκεκριμένου μέτρου το οποίο θα ισχύει από το 2019 και άλλο πράγμα ο δημοσιονομικός διορθωτής, ο οποίος θα ισχύει, αν και μόνο αν, δεν επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Χωρίς το χέρι στην τσέπη
Μια τέτοια συμφωνία εξάλλου το Μαξίμου ελπίζει ότι θα περάσει ευκολότερα, όχι μόνο από τους πολίτες που δεν θα χρειαστεί να «βάλουν άμεσα το χέρι στην τσέπη», αλλά και από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφού αρκετοί βουλευτές έχουν προειδοποιήσει -φοβούμενοι τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων τους- ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν εκ νέου συγκεκριμένα αντιλαϊκά μέτρα.

Και μπορεί ο Δ. Τζανακόπουλος να διαβεβαίωσε μόλις προ ημερών ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ενιαία και συμπαγής», ωστόσο τα παράπονα και οι ενστάσεις που καταγράφονται στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεχή, ενώ αρκετά στελέχη εκτιμούν ότι το Μαξίμου πρέπει να εξετάσει άμεσα τη λύση των εκλογών, αφού οποιαδήποτε λύση και αν υπάρξει με τους δανειστές δεν πρόκειται να αποδώσει οδηγώντας έστω και μελλοντικά σε νέα αποτυχία του προγράμματος και σε αναγκαστική λήψη επιπλέον μέτρων.

Κατά συνέπεια πιστεύουν ότι η προσφυγή στις κάλπες στην παρούσα φάση, θα απέτρεπε την περαιτέρω συρρίκνωση του κυβερνώντος κόμματος. Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου δεν συζητά (τουλάχιστον δημοσίως) το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης αφού, όπως υποστηρίζει, κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό -και επιπλέον οι δημοσκοπήσεις ουδόλως ευνοούν μια εκλογική αναμέτρηση, καθώς αποτυπώνουν μια διαρκώς διευρυνόμενη διαφορά με τη ΝΔ. Κατά συνέπεια το μεγάλο στοίχημα είναι κατά πόσο μπορεί να «γυρίσει το παιχνίδι» και με αυτό το σκεπτικό ξεκινά μια μεγάλη εξόρμηση όλων των κορυφαίων στελεχών ανά την επικράτεια για μια «αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τους πολίτες», όπως διαμηνύουν από την κυβέρνηση.

Μεγάλη εκδήλωση
Το εγχείρημα άρχισε με την περιοδεία του Ν. Παππά στη Δυτική Μακεδονία, ενώ μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα πραγματοποιηθούν περιοδείες σε συνολικά 19 νομούς της χώρας, από σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να αναδειχθούν όλες οι πτυχές του κυβερνητικού έργου. Η προσπάθεια αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, δεδομένης της χρονικής συγκυρίας, καθώς οι λαϊκές αντιδράσεις εντείνονται, όπως φαίνεται και από τις κινητοποιήσεις των αγροτών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Η κορύφωση της κυβερνητικής προσπάθειας πάντως, αναμένεται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Φλεβάρη με την πανηγυρική εκδήλωση, πιθανότατα στο Ταε Κβο Ντο, στην οποία κεντρικός ομιλητής θα είναι ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας. Σε αυτή, θα προβεί σε αναλυτικό απολογισμό πεπραγμένων, θα ξεδιπλώσει το κυβερνητικό αφήγημα της επόμενης περιόδου, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα εξαπολύσει και σκληρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να καταστήσει σαφείς, για μια ακόμη φορά, τις διαχωριστικές γραμμές από το «κρυφό σχέδιο» της ΝΔ το οποίο -όπως θα πει- ταυτίζεται εν πολλοίς με τους ακραίους κύκλους των δανειστών.

Στρατηγική πόλωσης με τη ΝΔ
«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι»

Στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία και της διαμόρφωσης ενός προεκλογικού κλίματος... δια παν ενδεχόμενο, είναι εμφανής η πρόθεση του Μαξίμου να επιμείνει στα ζητήματα διαφάνειας, με αφορμή και το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που ερεύνησε τη δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ. Με στόχο την ανάδειξη του «ηθικού πλεονεκτήματος» της Αριστεράς, η κυβέρνηση φέρνει την προσεχή Τετάρτη το θέμα στην Ολομέλεια σε μία συζήτηση που προμηνύεται εκρηκτική, καθώς ο Αλ. Τσίπρας είναι σίγουρο ότι θα επικεντρώσει την κριτική του στα δάνεια που έλαβαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα περασμένα χρόνια, στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών για χορηγήσεις δανείων χωρίς επαρκείς τραπεζικές εγγυήσεις, στις «σχέσεις» των προηγούμενων κυβερνήσεων με τα ΜΜΕ επαναφέροντας τις καταγγελίες για το «τρίγωνο της διαπλοκής», αλλά και συγκεκριμένα στην περίπτωση του «Κήρυκα Χανίων», βάζοντας στο στόχαστρο προσωπικά τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Εξάλλου και παρότι στο πόρισμα δεν εντοπίζονται ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, ωστόσο από την κυβέρνηση φροντίζουν να επισημάνουν με νόημα ότι «το πόρισμα περιγράφει με σαφήνεια ποινικά αδικήματα», και κατά συνέπεια δεν αποκλείεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις από τον εισαγγελέα. Στο Μαξίμου θα θέλουν να αναδείξουν το «παρελθόν» της Νέας Δημοκρατίας, να την χτυπήσουν στο τρωτό της σημείο και κυρίως να επικοινωνήσουν στον κόσμο ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Θα είναι το «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς με το «παλαιό κατεστημένο που θέλει να επιστρέψει στην εξουσία». Αυτή θα είναι η στρατηγική του κ. Τσίπρα απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!