και πολλά άλλα καλλωπιστικά φυτά και καλλιέργειες.
Πρόκειται για ασθένεια, η οποία έχει προέλθει από έντομο που έχει έρθει από την Ασία εδώ και τρία χρόνια στο νησί. Ο τρόπος; Διακόσιες χιλιάδες πασχαλίτσες θα αφεθούν ελεύθερες στο νησί για να «εξολοθρεύσουν» το επικίνδυνο ξενόφερτο έντομο.
H αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Ρόδου, Λίτσα Κρεμαστινού, έκανε γνωστό ότι θα εξαπολύσουν διακόσιες χιλιάδες πασχαλίτσες στο πλαίσιο της βιολογικής καταπολέμησης της αρρώστιας που έχει προσβάλει τον ιβίσκο της Ρόδου.
Συγκεκριμένα, η κυρία Κρεμαστινού είπε ότι βάσει μίας μελέτης που έχει εκπονηθεί, από σήμερα η εταιρία που έχει κάνει σύμβαση με το Δήμο θα εξαπολύσει ένα έντομο για την καταπολέμηση της ασθένειας που έχει προσβάλει τον ιβίσκο, ο οποίος είναι άρρωστος παντού, στα πάρκα και τις γειτονιές. Το κόστος ανέρχεται στα 75 χιλιάδες ευρώ.
Από την πλευρά του, ο τμηματάρχης Πρασίνου, γεωπόνος κ. Σπύρος εξήγησε ότι εδώ και τρία χρόνια υπήρξε μία πολύ μεγάλη προσβολή από ένα καινούργιο έντομο που έχει έρθει από την Ασία, το οποίο προσβάλει εκτός από τον ιβίσκο και πολλά καλλωπιστικά φυτά αλλά και καλλιέργειες. Όπως είπε, είναι πολύ επικίνδυνο και μάλιστα και σε άλλες χώρες που πήγε το έντομο αυτό, όπως στην Καραϊβική όπου δεν είχε φυσικούς εχθρούς, έκανε φοβερή ζημιά στην οικονομία αφού επηρεάζει πάρα πολύ και τη γεωργική παραγωγή.
Από την υπηρεσία προσπαθούν εδώ και δύο χρόνια να το καταπολεμήσουν με ψεκασμούς αλλά χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα και έτσι, με βάση και τη διεθνή εμπειρία, ξεκινούν ένα πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησής του. Αυτό σημαίνει ότι θα εξαπολύσουν δύο είδη εντόμων που είναι κυνηγοί και τρώνε αυτό έντομο.
Έχουν εντοπίσει γύρω στα 80 σημεία στην πόλη που υπάρχουν προσβολές προκειμένου να καταπολεμηθεί. Όπως είπε, ο τρόπος αυτός στον οποίο κατέληξαν είναι πολύ καλύτερος από το να ψεκάζουν συνεχώς και χωρίς αποτέλεσμα, και για την υγεία του κόσμου, αλλά και κάτι που θα έχει σε βάθος χρόνου αποτέλεσμα γιατί θα εγκατασταθούν αυτά τα έντομα, θα πολλαπλασιάζονται και θα κρατάνε τον πληθυσμό σε έλεγχο.
Στη συνέχεια, είπε για το κοινό να μην γίνονται ψεκασμοί με εντομοκτόνα στους κήπους για το υπόλοιπο του καλοκαιριού μέσα στην πόλη προκειμένου να μπορεί να εξαπλωθεί το ωφέλιμο έντομο και εκεί.
Πρόκειται για μικρές πασχαλίτσες, δύο διαφορετικά είδη, και η υπηρεσία έχει ετοιμάσει χάρτη με τα σημεία που είναι πιο προσβεβλημένα. Συνολικά, 200 χιλιάδες έντομα που θα εξαπολυθούν. Όποιος ιδιώτης έχει μεγάλη προσβολή στον κήπο του μπορεί να επικοινωνήσει με την υπηρεσία στο τηλ. 2241030903, να το καταγράψουν και να εξαπολύσει τα ωφέλιμα έντομα η ίδια η υπηρεσία.
Πηγή