Σε νέα ιστορικά υψηλά οι αμερικανικοί δείκτες, με τον Dow Jones να ξεπερνά χθες τις 22.000 μονάδες «τραβώντας» όλη την επενδυτική...
βιομηχανία υψηλότερα, πάνω από 78 τρισ. δολάρια η παγκόσμια κεφαλαιοποίηση των αγορών, ενώ οι τράπεζες των ΗΠΑ υποσκέλισαν όλη τη ζημιά από τα sumprime δάνεια και τη χρεοκοπία της Lehman Brothers!
H φρενίτιδα της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας όχι μόνο καλά κρατεί, αλλά οδηγεί σε νέες, αχαρτογράφητες περιοχές την παγκόσμια οικονομία. Αν η παγκοσμιοποίηση έχει εφαρμοστεί στις περισσότερες πλευρές της οικονομίας, του εμπορίου, των αγαθών και των υπηρεσιών, στην επενδυτική βιομηχανία είναι το κυρίαρχο πλεονέκτημα και το απόλυτο διαβατήριο για νέα ρεκόρ.
Το χρηματιστηριακό και επενδυτικό σύστημα ζει πρωτοφανείς καταστάσεις, μέσω τρομερής ρευστότητας, παγκοσμιοποιημένων μετοχικών leader και ηγετών – βλέπε Amazon, Apple, Google, Facebook κ.α. – που δεν έχουν σύνορα και περιορισμούς στη δραστηριοποίησή τους, άρα ούτε... ταβάνι σε τζίρους και κερδοφορία!
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι οι αγορές βρίσκονται σε μακροχρόνιο bull market, το οποίο συντηρείται τόσο από εταιρικά νέα, όσο και από μάκρο αλλά και από πολιτικές εξελίξεις που προεξοφλούν «φιλικές» προς τις επενδύσεις επιλογές.
Η αξία των χρηματιστηριακών αγορών έχει ξεπεράσει το παγκόσμιο ΑΕΠ, δηλαδή το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν όλων των χωρών! Την τρέχουσα περίοδο το συνολικό ΑΕΠ με όρους δολαρίου διαμορφώνεται σε 75,3 τρισ. δολάρια. Οι παγκόσμιες μετοχές αυξήθηκαν κατά 1,5 τρισ. δολάρια μόνο την τελευταία εβδομάδα και πλέον αντιστοιχούν πάνω από 102% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Παγκόσμιοι κολοσσοί – Οι... σημαίες της νέας εποχής
Δεν είναι τυχαίο ότι... οδηγοί αυτού του συστήματος, δεν είναι παραδοσιακές επιχειρήσεις μετάλλων, αυτοκινήτων ή άλλης «βαριάς» βιομηχανίας, αλλά οι πιο παγκοσμιοποιημένες επιχειρήσεις νέας τεχνολογίας, επικοινωνίας και διαδικτύου. Οι επιχειρήσεις δηλαδή που έχουν βάλει «πόδι» (ή υπολογιστή), σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπως η Apple, η Amazon, η Google, το Facebook, η NVIDIA, η Lam Research, η Alibaba κ.α.
Οι Αμερικάνοι γράφουν για τις... φανταστικές πέντε μετοχές, ήτοι τις... «FAANGtastic FIVE», λεκτική... ακροβασία που παραπέμπει στα αρχικά των Facebook, Apple, Amazon, Netflix και Google που έχουν ισχυρότατη άνοδο (και) το 2017.
Η εκτόξευση της Apple στην κορυφή της μεγαλύτερης αγοράς μετοχών παγκοσμίως, έχει τεράστια σημειολογία. Έρχεται να οριοθετήσει την αλλαγή... φρουράς με την άνοδο των εταιρειών της ευρύτερης νέας τεχνολογίας και της ψηφιακής εποχής και την παράλληλη πτώση της πετρελαϊκής βιομηχανίας.
Η αξία της Exxon Mobil Corp. κορυφώθηκε το φθινόπωρο του 2007, όταν οι τιμές του πετρελαίου ήταν στα 100 το βαρέλι, ενώ τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, η PetroChina Co. έγινε η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 τρισ. δολαρίων.
Όμως, οι καιροί αλλάζουν. Το κέντρο βάρους της οικονομίας έχει μετατοπιστεί ολοσχερώς με τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, ηλεκτρονικού εμπορίου και internet να δεσπόζουν σ' όλα τα επίπεδα.
Το Φεβρουάριο του 2016 το Facebook ξεπέρασε την κεφαλαιοποίηση της Exxon Mobil, ενώ τον Αύγουστο του ίδιου έτους, δηλαδή πριν ένα χρόνο το ίδιο έκανε και η Amazon, επιβεβαιώνοντας το momentum του νέου... κόσμου.
Πλέον, η Amazon ξεπέρασε και τα 500 δισ. κεφαλαιοποίηση με τη μετοχή στα 1.000 δολάρια, ενώ η αποτίμηση της Exxon Mobil είναι 339 δισ. δολάρια.
Η υπέρβαση των 1.000 δολαρίων από την Amazon (της οποίας η μετοχή διαπραγματεύονταν πριν μια 10ετία στα 68 δολάρια...) αλλά και τα ιστορικά υψηλά της κεφαλαιοποίησης της Apple, είναι εμβληματικές και χαρακτηριστικές του ξέφρενου ράλι των μετοχών του... νέου κόσμου.
Σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές η μετοχή της Amazon έχει ενισχυθεί κατά 49.000% από την προ 20ετίας εισαγωγή της στη Wall Street! Ένα ράλι που σε πολλούς ξυπνά μνήμες από την περίοδο 1999 – 2001 με το σπάσιμο της «φούσκας» των dot.com.
Όταν η Apple «κοστίζει» όσο η μισή... Ευρώπη
Στην πρώτη θέση στις παγκόσμιες κεφαλαιοποιήσεις πέρασε χθες η Apple φτάνοντας στα 830 δισ. δολάρια, ενώ σύμφωνα με αναλυτές πλέον βάζει πλώρη για το 1 τρισ. δολάρια, καθώς ετοιμάζεται να παρουσιάσει προσεχώς την έκδοση ενός συλλεκτικού μοντέλου iPhone, που αναμένεται να σπάσει τα ταμεία και να εκτοξεύσει ακόμη υψηλότερα τη μετοχή της.
Η αποτίμηση της Apple είναι σχεδόν πενταπλάσια του ΑΕΠ της Ελλάδας και μεγαλύτερη από τα ΑΕΠ της Ολλανδίας, της Ελβετίας και της Νορβηγίας.
Επίσης, ξεπερνά την αθροιστική χρηματιστηριακή αξία των γερμανικών «μεγαθηρίων» SAP, Siemens, Bayer, Allianz, BASF, Deutsche Telekom, VW και Daimler (όλες μαζί φτάνουν κάπου στα 780 δισ.), ενώ αντιστοιχεί σε πάνω από το 50% της συνολικής αξίας των μετοχών των 30 εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη DAX (σχεδόν 1,5 τρισ. δολάρια) της Φρανκφούρτης!
Ο χρηματοοικονομικός τομέας
Δεν είναι όμως μόνο οι μετοχές της υψηλής τεχνολογίας που συντηρούν το ακάθεκτο bull market της Wall Street που με τη σειρά της «μεταγγίζει» παρόμοιο σήμα παγκόσμια. Την Τρίτη, οι μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα έκλεισαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης!
Αυτό, οδήγησε το χρηματοοικονομικό δείκτη του S&P 500 στις 419,54 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει από το Δεκέμβριο του 2007, προτού ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση!
Δηλαδή, οι χρεοκοπημένες τράπεζες της Αμερικής που σχεδόν ισοπεδώθηκαν χρηματιστηριακά μετά τη Lehman Brothers και ότι ακολούθησε, κάλυψαν όλη τη διαφορά!
Όπως μετέδωσαν οι Financial Times, στις ΗΠΑ οσονούπω θα ξεκινήσουν διαδικασίες για την τροποποίηση του κανόνα Volcker, ο οποίος εμποδίζει τις τράπεζες που δέχονται καταθέσεις να χρησιμοποιούν κεφάλαιά τους για συναλλαγές μετοχών, παραγώγων και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων!
Επιστροφή στο παρελθόν; Ίσως. Πάντως, το σύστημα δείχνει σαφώς πιο σίγουρο να κάνει τέτοιες αλλαγές, που ασφαλώς λειτουργούν υπέρ της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας!
Ο κόσμος έχει αλλάξει - O παράγοντας «παγκοσμιοποίηση»
Οι αγορές αλλάζουν όπως αλλάζει και ο κόσμος. Δεν «υπακούν» σε ότι υπάκουαν πριν από 10 ή 20 χρόνια. Κοιτάζουν τη... μεγάλη εικόνα, βλέπουν πως «τρέχει» ο κόσμος, βλέπουν το... όλον, βλέπουν ότι με μεγάλες ταχύτητες η ανθρωπότητα προοδεύει, εκσυγχρονίζεται, μορφώνεται, περνά καλύτερα.
Άρα καταναλώνει περισσότερο, ο πλούτος – γενικά μιλώντας – αυξάνεται και διαχέεται σε περισσότερους. Αυτό, φέρνει κέρδη στις εταιρείες, αυξάνει τις δουλειές κάθε είδους, μεγαλώνει την... αγορά.
Ένα απλό αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι χρήστες του Facebook προ δύο – τριών ετών ήταν στους 1 δισ. παγκόσμια, δηλαδή ένας στους εφτά πολίτες στη γη, ενώ προ ημερών ανακοινώθηκε ότι το κοινωνικό δίκτυο ξεπέρασε τα δύο δισ. ενεργούς μηνιαίους χρήστες! Άρα διπλάσια επιρροή, πολλαπλασιαστική δύναμη στις διαφημίσεις κ.ο.κ.
Ποτέ στο παρελθόν ο κόσμος, η οικονομία και οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούσαν με τους σημερινούς όρους. Ποτέ ο κόσμος δεν ήταν ένα μεγάλο... χωριό όπως είναι σήμερα με ότι συνεπάγεται αυτό για τις πωλήσεις μιας αμερικανικής εταιρείας στην Ινδία, ή μιας μικρής startup της Ελλάδας στο... Περού.
Γκρίζες ζώνες και υπερβολική μόχλευση
Μέσα σ' αυτό το πρωτοφανές σκηνικό ασφαλώς και πληθαίνουν οι φωνές για τεράστια υπερβολή και νέα μεγάλη φούσκα, ζήτημα που είναι υποκειμενικό και απολύτως σύνθετο. Με κριτήρια και... ζύγια του παρελθόντος, μπορεί εύκολα να πει κανείς ότι υπάρχει υπερβολή.
Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν πολλές γκρίζες ζώνες και υπερβολική μόχλευση. Το παγκόσμιο επενδυτικό σύστημα είναι αυτοτροφοδοτούμενο απ' όλο το «πλέγμα» της επενδυτικής βιομηχανίας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις (δείχνει να) ανακυκλώνει τον εαυτό του σε διάφορους φυγόκεντρους κύκλους!
Κάποιοι λένε ότι πλέον το παγκόσμιο επενδυτικό σύστημα – ακριβώς λόγω της υπερδιόγκωσής του και της καταλυτικής «βαρύτητάς» του, είναι πολύ... μεγάλο για να αφεθεί να «κρεμάσει». Ότι δεν μπορεί πλέον να ξεφουσκώσει για πολλούς λόγους και ανατροφοδοτείται διαρκώς.
Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να... συμπεριλάβει επενδυτικά ολοένα και περισσότερες εκφάνσεις της πραγματικής οικονομίας και να τις καταστήσει... επενδυτικά προϊόντα. Έτσι, πάντα θα βρίσκει νέα σημεία αναφοράς και νέους καταλύτες. Και αυτό γίνεται.
Πηγή