tromaktiko: Λεμεσός: Οδός Βασιλείου του Μακεδόνος-Quartier Latin - Ο δρόμος των αστέρων

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Λεμεσός: Οδός Βασιλείου του Μακεδόνος-Quartier Latin - Ο δρόμος των αστέρων



Η οδός Βασιλείου του Μακεδόνος που ξεκινά νότια από την οδό Αγίου Ανδρέου και καταλήγει βόρεια στη Πλατεία Ηρώων είναι ένας από τους...
σημαντικότερους δρόμους στην ιστορία της Λεμεσού, ίσως και της Κύπρου. Σ’ αυτόν γεννήθηκαν, έζησαν ή κατοίκησαν προσωρινά σημαντικές προσωπικότητες όλων των τομέων της ζωής της, καλλιτέχνες, άνθρωποι των γραμμάτων, δημοσιογράφοι, ζωγράφοι, πολιτικοί, αρχιεράρχες...



Η σημαντικότητα όμως του δρόμου αυτού δεν περιορίζεται μόνο στις προσωπικότητες αυτές, αλλά και στη γέννηση εδώ ενός μεγάλου λαϊκού και πολιτικού κινήματος που έμελλε στη συνέχεια να παίξει -και να παίζει ακόμα- πρωτεύοντα ρόλο στην πολιτική, κοινωνική οικονομική και πολιτισμική ζωή του τόπου μας: τού Κομμουνιστικού Κόμματος της Κύπρου, που στη συνέχεια, λόγω βρετανικής αποικιακής καταδίωξης μετονομάστηκε το 1946 σε ΑΚΕΛ. Η μεγάλη αρχή έγινε τον Αύγουστο του 1926 στον αριθμό 13. Κατεδαφίστηκε δυστυχώς όπως και τόσα άλλα ιστορικά κτήρια της πόλης για να κτισθεί πολυώροφος χώρος στάθμευσης

Στην γωνία με την οδό Αθηνών λειτούργησε, από το 1903 μέχρι το 1908 και το πρώτο Νηπιαγωγείο της Κύπρου με πρώτες διπλωματούχες νηπιαγωγούς της Κύπρου την Κλειώ και Δωροθέα Κυριακίδου, που στάλθηκαν από τη μεγάλη δασκάλα της Κύπρου Πολυξένη Λοϊζιάδα, στην Αθήνα για ειδικές σπουδές στην πρωτοπόρο για την εποχή «μέθοδο Φρέβελ».

Στο δρόμο αυτόν, διέμεναν επίσης, σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και οι πλείστοι θίασοι που έφθαναν από την Ελλάδα για παραστάσεις και άλλοι καλλιτεχνες. Ανάμεσα τους και οι μεγάλες δόξες του ελληνικού θεάτρου Βεάκης, Νέζερ, Γονίδης, Γαβριηλίδης, Λογοθετίδης, Μαρίκα Κοτοπούλη και πολλοί άλλοι.

Για αυτό άλλωστε, οι λεμεσιανοί της εποχής τον ονόμαζαν, κατ’ ευφημισμόν και «Καρτιέ Λατέν», κατά την ομώνυμη γνωστή παλιά καλλιτεχνική και ιστορική συνοικία του Παρισιού.

Μπαίνοντας στο δρόμο από την Αγίου Ανδρέου ήταν το σπίτι του σημαντικού παλιού δασκάλου Σωκράτη Μυριανθόπουλου πατέρα του Πλάτωνα, γνωστού στη συνέχεια ως Paul Ralli (1903-1952) που διέπρεψε στο τέλος της δεκαετίας του ΄20 ως ηθοποιός στο Hollywood σε διεθνείς παραγωγές βωβού κινηματογράφου. Ο Paul Ralli πρωταγωνίστησε με την παλιά δόξα του βωβού κινηματογράφου Marguerite De La Motte στην ταινία το Ρόδο της Μονμάρτης.



Paul Ralli - To σπίτι που γεννήθηκε στην οδό Βασιλέιου του Μακεδόνος

Με όσα αναφέρονται πιο πάνω και ακόμα περισσότερα ονόματα, η οδός Βασιλείου του Μακεδόνος εντάσσεται στους ιστορικούς δρόμους της Κύπρου και θα μπορούσε κάλλιστα να πει κανεις πως αποτελεί την οδό των αστέρων του νησιού.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!