ενίσχυση της πέψης, η ρύθμιση της πίεσης στο αίμα είναι κάποια από τα πλεονεκτήματά του. Το τζίντζερ αποτελεί γενικά μια υγιή επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους με σχεδόν καμία παρενέργεια.
Παρά το γεγονός όμως ότι το τζίντζερ είναι εφοδιασμένο με πολλά θρεπτικά συστατικά, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, στις οποίες απαιτείται ο περιορισμός ή η αποφυγή κατανάλωσης τζίντζερ, προσωρινά ή μόνιμα. Η κατανάλωσή του μπορεί να επιβαρύνει αυτές τις περιπτώσεις, και να αποδειχθεί επικίνδυνο στο μέλλον.
Περιπτώσεις κατά τις οποίες χρειάζεται να αποφύγετε το τζίντζερ
Το τζίντζερ δεν αποτελεί κατάλληλο μπαχαρικό, αν ανήκετε σε κάποια από τις παρακάτω περιπτώσεις:
1. Λιποβαρής
Το τζίντζερ βοηθά στη ρύθμιση του βάρους για όσους είναι υπέρβαροι, μειώνοντας την αίσθηση πείνας. Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται για ένα κατάλληλο μπαχαρικό, αν είστε λιποβαρής ή υποσιτισμένος/η. Το τζίντζερ μειώνει την όρεξη και έτσι μπορεί να οδηγήσει σε μείωση βάρους. Κι αυτό μπορεί στην περίπτωσή σας να οδηγήσει και σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως ελλιπής μυϊκή μάζα, τριχόπτωση, ανωμαλίες στον έμμηνο κύκλο κλπ. Για να αποφύγετε περαιτέρω επιπλοκές, περιορίστε ή αποφύγετε το τζίντζερ στην καθημερινή σας διατροφή.
2. Ασθένειες του αίματος
Το τζίντζερ μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος. Ανοίγει τα αιμοφόρα αγγεία και επιτρέπει στο αίμα να περάσει. Κι αυτό αποτελεί πλεονέκτημα αν πάσχετε από καρδιακές ασθένειες ή παχυσαρκία. Εντούτοις, αυτό το πλεονέκτημα μπορεί να γίνει μειονέκτημα και απειλή για όσους έχουν προβλήματα που σχετίζονται με το αίμα.
Για παράδειγμα, η αιμορροφιλία τύπου Α αποτελεί μια σπάνια νόσο που προκαλεί αιμορραγία στο άτομο για μεγαλύτερη διάρκεια από τη φυσιολογική. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε εσωτερικά, στις αρθρώσεις ή στους μύες ή και εξωτερικά, από εκδορές ή πληγές. Σε κάποιες περιπτώσεις, προτείνεται η αποφυγή του τζίντζερ, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την αιμορραγία προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υγείας.
3. Εγκυμοσύνη
Η εγκυμοσύνη δεν πρόκειται φυσικά για κάποιο πρόβλημα υγείας· όμως συστήνεται η αποφυγή του τζίντζερ σε αυτή την περίπτωση. Το τζίντζερ μπορεί να μην είναι επιβλαβές κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της εγκυμοσύνης σας. Για την ακρίβεια, μπορεί να βοηθά στη ναυτία και στον εμετό. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, είναι καλύτερο να αποφύγετε το καρύκευμα αυτό, καθώς μπορεί να παρέμβει στην απορρόφηση μεταλλικών στοιχείων όπως σίδηρο και άλλες απαραίτητες βιταμίνες που χρειάζεται το σώμα σας.
Επίσης, καθώς το τζίντζερ είναι γνωστό ότι διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Αν επιθυμείτε να συνεχίσετε να προσθέτετε το τζίντζερ στο φαγητό σας ή σε μορφή συμπληρώματος, βεβαιωθείτε ότι πρώτα έχετε μιλήσει στο γιατρό σας.
4. Η λήψη συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής
Όσοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για υψηλή πίεση ή διαβήτη πρέπει να είναι προσεκτικοί με το τζίντζερ. Γιατί μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στον οργανισμό σας λόγω της επίδρασης του στο αίμα και στην πίεση. Οι επιδράσεις του μπορεί να εμποδίζουν ή να δυσκολεύουν τη δράση των φαρμάκων. Για παράδειγμα, το τζίντζερ σε συνδυασμό με φάρμακα για την πίεση μπορεί να μειώσει την πίεση σας κατά πολύ, σε επικίνδυνο επίπεδο. Επίσης, μπορεί να μην είναι κατάλληλο για όσους λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, σκευάσματα που είναι β- αναστολείς και ινσουλίνης. Γι’ αυτό, πριν προσθέσετε το τζίντζερ στη διατροφή σας, μιλήστε με ένα γιατρό για την περίπτωσή σας.
5. Πέτρα στη χολή
Οι πέτρες στη χολή μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο στην κοιλιακή χώρα και να επιφέρουν άλλες παρενέργειες. Αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ακόμα, είναι καλύτερο να αποφύγετε το τζίντζερ αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία. Όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή χολής, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τις συσπάσεις του ήπατος που με τη σειρά τους μετακινούν τις πέτρες και έτσι μπορεί να προκληθούν σοβαρές επιπλοκές.
Γι΄ αυτό, αν υποφέρετε από πέτρες ή από νόσο της χοληδόχου κύστης, επικοινωνήστε με το γιατρό σας και μείνετε στη προτεινόμενη από αυτόν/ή ποσότητα. Το τζίντζερ αποτελεί ένα υγιεινό μπαχαρικό που προσθέτει γεύση στο αγαπημένο σας πιάτο. Ωστόσο, ανάλογα με την κατάσταση υγείας στην οποία βρίσκεστε, είναι σημαντικό να το μειώσετε ή να το αποφύγετε, αφού βεβαίως μιλήσετε με το γιατρό ή το σύμβουλο υγείας σας.
Πηγή