tromaktiko: Ποια είναι τελικά η ιδανική ώρα για το δείπνο, ούτως ώστε να μην απειληθεί η γραμμή μας;

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Ποια είναι τελικά η ιδανική ώρα για το δείπνο, ούτως ώστε να μην απειληθεί η γραμμή μας;



Από την Κωσταλένια Καλλιανιώτη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος
Μέχρι τις 7 μ.μ.», «Όχι μετά τις 5 μ.μ», ακόμη και το πολύ... σκληρό «Ως τις 2 μ.μ.»! Πρόκειται για τις ώρες που σύμφωνα με τις έρευνες που...
βλέπουν τον τελευταίο καιρό τα φώτα της δημοσιότητας είναι ιδανικές για να καταναλώνουμε το τελευταίο γεύμα της ημέρας. Βέβαια, τα συμπεράσματα των ερευνών ποικίλλουν, μια και δεν καταλήγουν όλες στην ίδια «ιδανική ώρα» για το δείπνο. Ωστόσο, η διαφαινόμενη λογική, την οποία φαίνεται ότι υποστηρίζουν, είναι ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει ένα πιο... μαζεμένο ωράριο γευμάτων που να οδηγεί σε μια συνακόλουθη αύξηση των ωρών της βραδινής νηστείας, δηλαδή των ωρών που δεν τροφοδοτούμε το σώμα μας με φαγητό.

Μέχρι τις 2 μ.μ.;
Σε έρευνα που παρουσιάστηκε στην Ετήσια Συνάντηση για την Παχυσαρκία της Εταιρείας Παχυσαρκίας στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα παρατηρήθηκε ότι η διατροφή από τις 8 π.μ. έως τις 2 μ.μ. είναι πιο φιλική για τη διατήρηση του βάρους συγκριτικά με ένα πιο διευρυμένο ωράριο κατανάλωσης γευμάτων από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι αυξήθηκαν οι καύσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πρώτη περίπτωση (του πιο αυστηρού ωραρίου). Επίσης, παρατηρήθηκε ότι μειώθηκαν οι λιγούρες που ένιωθαν οι συμμετέχοντες, ως εκ τούτου και το επικίνδυνο τσιμπολόγημα. Σύμφωνα ωστόσο με τους ειδικούς, θα πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο κατά πόσον αυτή η μέθοδος -του πιο αυστηρού ωραρίου όσον αφορά το δείπνο- μπορεί να εφαρμοστεί για τον αποτελεσματικό έλεγχο του βάρους.

Πιο παχείς όσοι τρώνε πιο αργά;
Παρότι το ζήτημα του ιδανικού ωραρίου των γευμάτων και της σχέσης του με τη διατήρηση ή την αύξηση του βάρους δεν είναι ξεκάθαρο, εντούτοις πρόσφατη έρευνα σε άνδρες και γυναίκες στη Χιλή έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν συχνά το δείπνο τους αργά το βράδυ έχουν κατά 5 εκ. πιο φαρδιά περίμετρο μέσης σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε το δείπνο τους σχετικά νωρίς, για παράδειγμα μέχρι τις 7-8 μ.μ.. Μια θεωρία που φιλοδοξεί να εξηγήσει γιατί είναι πιο ωφέλιμο για τη γραμμή μας να τρώμε νωρίς το δείπνο μας βασίζεται στην εξελικτική βιολογία. Με άλλα λόγια, έχουμε εξελιχθεί έτσι ώστε να καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε ο μεταβολικός ρυθμός του σώματός μας επιβραδύνεται καθώς πέφτει το φως και το σώμα ετοιμάζεται να κοιμηθεί. Συνεπώς, μειώνεται και ο ρυθμός με τον οποίο ο οργανισμός διενεργεί τη διαδικασία της πέψης και καίει θερμίδες. Μάλιστα, η επικεφαλής ερευνήτρια Patricia Lopez-Legarrea από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Χιλής δήλωσε μάλλον ξεκάθαρα ότι «...τα μεγάλα γεύματα το βράδυ οδηγούν σε αύξηση του βάρους». Στην έρευνά της ανέλυσε τα στοιχεία από 5.500 άνδρες και γυναίκες στη Χιλή και διαπίστωσε ότι εκείνοι που έτρωγαν συστηματικά μετά τις 8 το βράδυ είχαν και υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος -κατά περίπου μισό βαθμό- σε σύγκριση με όσους έτρωγαν το δείπνο τους νωρίτερα. Η ερευνήτρια ανακοίνωσε τα ευρήματά της στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την Παχυσαρκία στο Γκέτεμπουργκ.

Tip
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για την αύξηση του βάρους υπεύθυνες είναι οι συνολικές θερμίδες που θα προσλάβει κανείς μέσα στην ημέρα. Όταν είναι περισσότερες από αυτές
που χρειαζόμαστε, τότε θα παχύνουμε.

Η γνώμη της διαιτολόγου
«Μέχρι πότε πρέπει να τρώμε το τελευταίο γεύμα της ημέρας; Πρόκειται για ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα αναφορικά με τη διατροφή. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μία σωστή απάντηση, δεδομένου ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη διάφορες παράμετροι. Φυσικά, η τακτική τού να μένει κανείς νηστικός όλη μέρα και να καταναλώνει ένα μεγάλο γεύμα το βράδυ είναι λανθασμένη. Το ίδιο και το να βγαίνουμε για φαγητό (ή να μαζευόμαστε σε φιλικά σπίτια) αργά, καταλήγοντας να τελειώνουμε το φαγητό μας στις 11 ή και στις 12 το βράδυ. Ούτε όμως θα πρέπει να φτάνουμε στο αντίθετο άκρο, δηλαδή να τρώμε πολύ νωρίς το δείπνο μας και μετά να γουργουρίζει η κοιλιά μας από την πείνα μέχρι να έρθει η ώρα του ύπνου. Η οδηγία ότι δεν πρέπει να τρώμε μετά τις 7 ή τις 8 το βράδυ είναι αρκετά αόριστη, γιατί κάτι τέτοιο εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τις δραστηριότητές μας. Αν ένας άνθρωπος πηγαίνει γυμναστήριο στις 8 με 9 το βράδυ, δεν γίνεται να φάει το δείπνο του αμέσως πριν πάει για άσκηση! Ούτε ένας εργαζόμενος που δουλεύει βραδινές ώρες μπορεί να κάνει το τελευταίο γεύμα της ημέρας στις 8 το βράδυ. Αν πρέπει να προτείνουμε έναν γενικό κανόνα, αυτός είναι να τρώμε ένα ελαφρύ δείπνο περίπου 3 ώρες πριν από τον ύπνο, ούτως ώστε να υπάρχει και ο απαραίτητος χρόνος να γίνει σωστά και ομαλά η πέψη».
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!