tromaktiko: Jorunna Parva: Τα «λαγουδάκια» της θάλασσας που ήταν άγνωστα μέχρι τώρα!

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Jorunna Parva: Τα «λαγουδάκια» της θάλασσας που ήταν άγνωστα μέχρι τώρα!



Τα Jorunna Parva είναι ένα είδος θαλάσσιου γυμνοσάλιαγκα που ζουν στον βυθό του ωκεανού και μοιάζουν με κουνελάκια...

Συνήθως φτάνουν τα 2,5 εκατοστά σε μήκος και βρίσκονταιί στον Ινδο-Ειρηνικό Ωκεανό. Αν και οι πιο δημοφιλείς εικόνες από αυτά τα ζώα τα εμφανίζουν λευκά με μαύρες κηλίδες, οι γυμνοσάλιαγκες της θάλασσας είναι συνήθως κίτρινοι ή πορτοκαλί.

Μπορεί επίσης να μοιάζουν χνουδωτά, όμως η «γούνα» τους στην πραγματικότητα είναι μικροσκοπικά καρφάκια που ονομάζονται καρυοφυλλίδια και καλύπτουν την πλάτη του ζώου.

«Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι κάνουν αυτά τα καρφάκια. Αλλά πιθανά παίζουν ρόλο αισθητήρα» εξηγεί ο Ανχελ Βαλδέρ από το Πολυτεχνείο της Καλιφόρνια στην Πομόνα.

Οσο για τα «αυτάκια» του, πρόκειται στην ουσία για δύο κεραίες που λειτουργούν ως αισθητήρια όργανα. Τα ρινοφόρα όπως ονομάζονται ανιχνεύουν τις χημικές ουσίες στο νερό και βοηθούν αυτά τα θαλάσσια κουνελάκια να βρουν τροφή και συντρόφους, όπως εξηγεί ο Βαλδές. Επιπλέον η «ουρίτσα» που μοιάζει με λουλούδι στο πίσω μέρος του ζώου, είναι στην πραγματικότητα τα βράγχια του.

Τα θαλάσσια λαγουδάκια, όπως και οι περισσότεροι γυμνοσάλιαγκες της θάλασσας, είναι ερμαφρόδιτα. Έχουν και αρσενικά και θηλυκά αναπαραγωγικά όργανα, και όταν ζευγαρώνουν, οι δύο εταίροι ανταλλάσσουν σπέρμα.

Αναφορικά με τη διάρκεια ζωής τους, «ζουν μόνο λίγους μήνες έως ένα χρόνο» σύμφωνα με τον Βαλδές κι έτσι κάθε ευκαιρία που έχουν για να ζευγαρώσουν είναι σημαντική.

Ευτυχώς, τα J. Parva δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τα αρπακτικά ζώα κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής τους, επειδή είναι πολύ, πολύ τοξικά. Οποιος προσπαθήσει να τα φάει θα το μετανιώσει αμέσως μετά.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!