παντού. Στο Twitter, στο Facebook, στα blogs, στα fake news.
Ποιοι όμως είναι τα trolls;
Μια νέα έρευνα λοιπόν απ' το πανεπιστήμιο Brunel και το University of London ανέλαβε να ασχοληθεί λίγο παραπάνω με το θέμα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άντρες γίνονται trolls λόγω ναρκισσιστικών τάσεων.
Έτσι ενώ απ' τη μια υπάρχουν οι χρήστες που χρησιμοποιούν τα social media για να έρθουν με θετικό τρόπο πιο κοντά με άλλους ανθρώπους, υπάρχουν και εκείνοι που κατά βάση είναι αντικοινωνικοί κι απλώς αναζητούν την προσοχή μέσα από το τρολάρισμα, επισημαίνει η έρευνα.
Μάθε: Πώς θα εντοπίσεις ένα Troll από τα πέντε πρώτα ποσταρίσματά του
Οι ερευνητές για να συνδέσουν το όλο θέμα με τον ναρκισσισμό, ζήτησαν από 573 ενήλικες στις ΗΠΑ να απαντήσουν ηλεκτρονικά σε ένα ερωτηματολόγιο και να βαθμολογήσουν τον εαυτό τους με βάση μία κλίμακα προσωπικότητας. Επίσης ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν τα κίνητρα που τους οδηγούν στη χρήση του Facebook. Κάποιοι είπαν ότι το χρησιμοποιούν για να κάνουν τους άλλους να ζηλέψουν, για να πετάξουν πικρόχολα σχόλια ή για να ποστάρουν σέξι φωτογραφίες, άλλοι για να επικοινωνήσουν με ανθρώπους που έχουν να δουν καιρό ή απλά για να βλέπουν και μαθαίνουν νέα είτε των ανθρώπων που έχουν στο Facebook είτε επικαιρότητας/
Αναλύοντας τις απαντήσεις παρατήρησαν ότι οι άντρες εμφάνιζαν πιο αντικοινωνικά κίνητρα στη χρήση του Facebook σε σχέση με τις γυναίκες, κάτι που απέδωσαν σε μεγαλύτερο ναρκισσισμό.
Αυτή είναι η πρώτη έρευνα, όπως σημειώνει το Brunel, που συνδέει με κάποιο τρόπο τα trolls με τον ναρκισσισμό. «Οι άνθρωποι με ναρκισσιστικές τάσεις ίσως συμπεριφέρονται εχθρικά ως απάντηση σε αρνητικά σχόλια που λαμβάνουν», εξηγεί η Dr. Nelli Ferenczi που συμμετείχε στην έρευνα. «Επίσης ίσως γιατί είναι επιρρεπείς στην επιθετικότητα και στη χειριστική συμπεριφορά», καταλήγει.
Πηγή